Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip atrodo pirmasis ir vienintelis saulėtekis Antarktidoje šiemet

Antarktida – neabejotinai viena unikaliausių vietų mūsų planetoje. Žemės pietuose besidriekiantis žemynas yra negyvenamas žmonių, o 98 proc. jo paviršiaus dengia ledas. Jis yra šalčiausias, sausiausiais ir vėjuočiausias žemynas planetoje, kur temperatūra gali nukristi net iki -90 laipsnių. Čia vyksta ir poliarinės dienos bei poliarinės nakties fenomenas. Būtent šis virsmas buvo įamžintas socialiniuose tinkluose greitai išplitusiose nuotraukose.
Saulėtekis Antarktidoje
Saulėtekis Antarktidoje / Jeff Keller/NOAA Office of Oceanic and Atmospheric Research nuotr.

Kasmet nuo 1 iki 4 tūkst. žmonių dirba tyrimų stotyse, kurios išsibarsčiusios po žemyną. Jie negyvena jose nuolat, bet atvyksta atlikti tyrimų.

Natūralu, kad Antarktidos niekad nemačiusiems milijonams žmonių be galo įdomi tokių tyrėjų gyvenimas, net ir pati įprasčiausia kasdienybė. O kai jie dar ir paprastomis ir visiems suprantamomis priemonėmis parodo Antarktidos unikalumą, susidomėjimas būna milžiniškas.

Vienas tyrinėtojas Jeffas Kelleris neseniai pasidalijo ypatingomis nuotraukomis. Jose užfiksuota, kaip po 6 mėnesių pertraukos Antarktida pamatė saulę. Tai buvo ir pirmasis, ir paskutinis saulėtekis žemyne šiemet, nes per metus čia saulė pakyla ir nusileidžia tik kartą.

J.Kelleris yra tyrinėtojas, dirba inžinieriumi Amundseno-Scotto pietų ašigalio stotyje. Jis nuotraukose užfiksavo ypatingą laiką – kai šiaurės pusrutulyje prasideda ruduo, tai reiškia, kad Antarktidoje dirbantys žmonės pagaliau gali išvysti saulę.

Vienintelis metų saulėtekis buvo ypatingas įvykis – mokslininkai užsistatė žadintuvus, kad 4 val. ryto galėtų išvysti pirmuosius saulės spindulius per pusę metų. Temperatūra tuomet siekė apie -60 laipsnių.

Lisa Minelli-Endlich/NOAA Office of Oceanic and Atmospheric Research nuotr./Saulėtekis Antarktidoje
Lisa Minelli-Endlich/NOAA Office of Oceanic and Atmospheric Research nuotr./Saulėtekis Antarktidoje

Saulė Antarktidoje dabar nenusileis iki kovo mėnesio, kai žemynas pusei metų vėl panirs į tamsą.

Žiemą Amundseno-Scotto pietų ašigalio stotyje dirbo tik saujelė žmonių, tačiau įvasarojus jų skaičius čia pasieks ir 200. Jie čia turi sporto salę, virtuvę, net šiltnamį. Tačiau iš esmės viskas turi būti atskraidinta į bazę – pavyksta tik ištirpdžius ledą patiems turėti geriamojo vandens.

Saulės pakilimas reiškia ir tai, kad vėl galės būti atnaujintas tiekimas. Lėktuvai tamsiuoju metų laiku į bazę neskrenda, mokslininkai turi verstis tik su turimomis atsargomis. Žiemą būna tiesiog per šalta orlaiviams skristi – gali užšalti su hidraulinė sistema.

Iš viso žemyne yra penki pakilimo takai. Metų pradžioje Norvegijos poliarinis institutas paskelbė vaizdo įrašą, kaip keleivinis lėktuvas pakyla nuo tako Antarktidoje, kuris įrengtas ant ledyno:

Pavasaris reiškia, kad darbuotojai pagaliau galės išnešti ir šiukšles. Visos atliekos iš bazės yra išgabenamos tik lėktuvu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas