Daugiau straipsnių

Kaip kelionių laiką renkasi gudriausi: galima ir sutaupyti, ir pamatyti daugiau

Gabija Lebednykaitė
Šaltinis:

Pradėjus svajoti apie atostogas, mūsų galvose dažniausiai ima kirbėti du klausimai: „kur“ ir kada“?

Turistai

Kelionės kryptis – labai individualus sprendimas, tačiau renkantis tinkamiausią laiką, patyrę keliautojai pataria atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų.

Sezonai

Dauguma populiarių atostogų krypčių turi turistinį sezoną – pavyzdžiui, Europoje ir Šiaurės Amerikoje tai – vasara, Karibų jūros salose – žiema, o Pietryčių Azijoje – sausasis metų laikas, kai baigiasi liūtys. Tačiau tai nereiškia, kad privalote ten keliauti „geriausiu laiku“.

Koks laikas geriausias būtent jums, priklausys nuo jūsų poreikių ir prioritetų.

Žinoma, jei norite daug laiko leisti gamtoje, reikės atsižvelgti į orų sąlygas, antraip gali tekti liūdnai tūnoti viešbutyje. Tačiau jei jums svarbiau – kultūrinė patirtis, muziejai, renginiai ar pažintis su šalies virtuve, galite vykti į kelionę bet kokiu oru, nes tokioms pramogoms jis netrukdys.

123RF.com nuotr./Turistai
123RF.com nuotr./Turistai

Tiesa, kad ir ką norėsite veikti atostogaudami, yra keletas dalykų, kuriuos reikėtų turėti omenyje.

Kelionės piko sezonu neišvengiamai reiškia, kad jūsų pasirinktoje vietovėje bus daugiau žmonių. Teks paskubėti rezervuoti bilietus ir nakvynės vietas, pakentėti ilgesnėse eilėse prie lankytinų objektų ir, žinoma, susitaikyti su aukštesnėmis kainomis.

Kita vertus, jūsų lauks ir daugiau pramogų – juk būtent ruošdamiesi atostogautojų antplūdžiui kurortai pasirūpina jiems pasiūlyti visa, ką turi geriausio.

Tuo tarpu taupieji keliautojai dažnai renkasi keliauti ne sezono metu – pavyzdžiui, į Viduržemio jūros pakrantės šalis žiemą, į slidinėjimo kurortus – vasarą, arba į Pietryčių Aziją – liūčių sezono metu.

Tikra tiesa – tuomet kelionės bus pigesnė, mažiau kainuos ir skrydis, ir apgyvendinimas, be to, galėsite neskubėdami susipažinti su lankytinomis vietomis, nereikės grūstis eilėse, fotografuojantis – taikytis, kad į kadrą nepatektų minios turistų.

Kartais net aptarnavimas gali būti malonesnis – žmonių srauto neišvarginti restoranų ar muziejų darbuotojai džiaugiasi atklydusiais lankytojais, pagyvinančiais jų ramias dienas.

Be to, net anksčiau lankytos vietos kitu metų laiku gali nustebinti – tušti uolėti Baltijos jūros salų paplūdimiai žiemą ar žaliuojančios Alpių pievos vasarą tikrai turi žavesio.

Net anksčiau lankytos vietos kitu metų laiku gali nustebinti – tušti uolėti Baltijos jūros salų paplūdimiai žiemą turi savito žavesio.

Kita vertus, nesezoninės kelionės turi trūkumų – gali būti mažiau skrydžių, kai kurie lankyti objektai ir viešbučiai gali būti uždaryti, galite negauti tam tikrų paslaugų (ekskursijų, turų ir panašiai).

Daugelis patyrusių keliautojų kaip kompromisą pataria rinktis tarpinį sezoną, angliškai vadinamą „shoulder season“ – pavyzdžiui, Europoje tai būtų ruduo ir pavasaris. Tuomet išvengsite didžiausio turistų antplūdžio, oras jau bus malonus, o kainos – ne tokios aukštos, kaip pačiame atostogų sezono įkarštyje.

Šventės

Dar vienas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, renkantis kelionės laiką – 5vairios kitų šalių tradicijos.

Tolimuose kraštuose religinės šventės gali nesutapti su mūsiškėmis, gali būti švenčiamos kitos toms šalims svarbios datos, kai daug įstaigų bus uždarytos ir negalėsite gauti tam tikrų paslaugų.

Dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, renkantis kelionės laiką – įvairios kitų šalių tradicijos.

Net keliaujant į artimesnes vietoves verta pasidomėti, ar ten nevyks kokia nors nacionalinė šventė, nes didelio masto renginys ar festivalis, kuris jums gali būti neaktualus, tačiau sutrikdyti jūsų kelionės planus.

Asmeninės aplinkybės

Jos taip pat turi įtakos mūsų atostogoms. Jei neseniai pakeitėte darbą, natūralu, kad neskubėsite iškart atostogauti, tačiau net planuodami vėlesnes atostogas, pasidomėkite savo naujosios darbovietės ritmu.

Kada laukia didžiausias darbų antplūdis, o kada galima tikėtis laisvesnio laikotarpio?

Jei žinote, kad tam tikru metu jūsų komandai numatomas įtemptas laikotarpis ar laukia didelis projektas, verčiau poilsiui pasirinkite kitą laiką – net jei vadovybė išleis jus atostogauti, paliksite ne itin gerą įspūdį – juk niekam nepatinka kolegos, pasipustantys padus tuomet, kai jų labiausiai reikia.

Su vaikais

Jei keliaujate su mokyklinio amžiaus vaikais, vietos improvizacijai nedaug – jūsų atostogas diktuoja mokyklos tvarkaraštis. Vis dėlto galite jas suplanuoti taip, kad viskas eitųsi kuo sklandžiau.

123RF.com nuotr./Šeimos atostogos
123RF.com nuotr./Šeimos atostogos

Jie keliausite prie jūros, rinkitės atokesnius, ramesnius, ne tokius populiarius paplūdimius, kad išvengtumėte poilsiautojų minių. Jei vyksite į pramogų parkus, tarkime, Disneilendą, ieškokite nakvynės kuo arčiau, kad negaištumėte laiko metro ar kitam transportui.

Taip pat pasidomėkite tų šalių nacionalinėmis šventėmis ir mokslo metų datomis – gali būti, kad ne visur moksleivių atostogos bus tuo pat metu, todėl ne į visus pramogų parkus jaunieji lankytojai suplūs tuo pačiu laiku.

Kad šeimos kelionė būtų dar sklandesnė, planuokite – improvizuotos išvykos su mažais vaikais gali virsti chaosu, todėl geriau iš anksto aptarkite atostogų planus. Visi išsakykite savo pageidavimus ir prioritetus ir sutarkite, ką visi norėtumėte pamatyti, kur papramogauti ir net kur bei ką valgyti – šitaip išvengsite ginčų ir kaprizų.