Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip išvengti klaidų užsisakant viešbutį? Svarbiausi patarimai ruošiantis kelionei į Egiptą

Kad planuojant saulėtas atostogas nereikėtų nuogąstauti, jog būtent per jas gali išpulti poilsiui ir pramogoms netinkamas oras, verta atkreipti dėmesį į ilgai topuose karaliaujantį Egiptą. Kai vasaros orus Lietuvoje sunku prognozuoti, kur dar geriau krautis lagaminus ir vykti, jei ne ten, kur jie ne tokie įnoringi ir labiau nuspėjami? Šalyje, kurią skalauja Viduržemio ir Raudonoji jūros, poilsiautojai net ir žiemą gali mėgautis baltu smėliu, saulės voniomis ir maudynėmis koralų rifo pašonėje. Atostogas čia ypač praturtina unikalūs lankytini objektai. Kad atostogos būtų nepamirštamos bei išskirtinės ir jų neaptemdytų jokie nesklandumai, „Novaturas“ dalinasi patarimais, kaip išsirinkti geriausią poilsio vietą, ir atkreipia dėmesį, kokių klaidų nedaryti.
Hurgada
Hurgada / 123rf.com

Egiptas iš kitų kelionių krypčių išsiskiria tuo, kad šildytis saulės spinduliuose čia galima ištisus metus. Tai kelionė, į kurią galima vykti per bet kurį sezoną. Kelionių organizatorius kviečia keliautojus poilsiauti vienuose geriausių pasaulio kurortų bei aplankyti žymiausius istorinius objektus tiek vasarą, tiek žiemą.

Veiklos faraonų žemėje išties daug ir, matyt, dažnas gali papasakoti, ką verta čia nuveikti ir pamatyti. Vis dėlto tai vietovė, kuri gali pateikti ne vieną staigmeną.

Vandens pramogomis Egipte galima mėgautis ir žiemą, nes ir tuomet vandens temperatūra siekia 22 laipsnius Celsijaus, todėl tai yra viena populiariausių krypčių per šaltąjį sezoną. Egiptas kaip magnetas traukia turistus dėl gero oro, palankaus klimato, puikių vandens pramogų, gerai išvystytos infrastruktūros bei didelio viešbučių pasirinkimo. Pastarųjų tikrai yra labai daug, todėl nelengva susigaudyti, kuris iš jų geriausiai atitinka individualius poreikius. Todėl dar prieš perkant kelionę vertėtų apsispręsti, kokio poilsio ieškote ir ko iš kelionės tikitės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turistai Egipte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turistai Egipte

Išsiaiškinkite, kur ir kodėl norite vykti

Kiekvienas Egipto kurortas savitas, tad turistai sau tinkamą gali rinktis pagal tai, kokį poilsį ir sąlygas jis siūlo. Kelionių organizatorius rekomenduoja poilsį įspūdingoje Raudonosios jūros pakrantėje įsikūrusioje Hurgadoje ir specialiai turizmui sukurtame moderniame, koralinių rifų apsuptame Šarm aš Šeiche. Abiejuose kurortuose atvykusieji gaus ne tik puikų „viešbutinį“ poilsį, tačiau galės išbandyti ir smagias vandens pramogas.

Kadaise mažu žvejų ir britų naftos žvalgytojų kaimeliu buvusi Hurgada transformavosi į turistinį miestą ir ištisą kurortų regioną, kuriame vis dar tvyro autentiška dvasia ir vyrauja tikras vietos gyvenimas. Pats Hurgados kurortas itin populiarus tarp jaunimo ir šeimų, nes jame ypač gausus viešbučių pasirinkimas.

Į prabanga alsuojantį ir ramybę garantuojantį Soma Bėjaus kurortą turėtų vykti norintys laiką leisti paplūdimiuose, nes pakrantė čia išsiskiria skaidriu it krištolas jūros vandeniu.

Čia pagal poreikius ir kišenę kiekvienas gali rasti puikią gyvenamąją vietą. Arčiau centro esantys viešbučiai, nepaisant žvaigždučių skaičiaus, įsikūrę nedidelėse teritorijose, o toliau nuo centro stovintys dauguma 4*-5* viešbučių turi vandens kalnelius ar net vandens parkus. Hurgadoje puikios atostogos garantuojamos šeimoms, kurios didžiąją dalį atostogų planuoja praleisti viešbutyje, ir keliautojams, kurie nori įsilieti į vietinį šurmulį.

Ieškantiems kitokio Egipto, viešbutį geriausia rinktis El Gouna kurorte. Jis dar vadinamas Raudonosios jūros Venecija, nes viešbučiai išsiskiria savitu stiliumi ir architektūra — neaukšti vasarnamio tipo pastatai, sujungti tilteliais. Daugumą jų galima pasiekti plaukiant valtimis dirbtiniais kanalais. Šį modernų kurortą renkasi menininkai ir vandens sporto mėgėjai, Venecijos įkvėpta romantika vilioja ir įsimylėjėlius.

123RF.com nuotr./Vilos El Gouna miestelyje, Egipte
123RF.com nuotr./Vilos El Gouna miestelyje, Egipte

Pastarieji vyksta ir į uždarą prabangų 4* ir 5* viešbučių kompleksą Madinat Makadis. Jaukiame, gausiai apželdintame kurortiniame miestelyje apsigyvena tiek aktyvų, tiek ir ramų poilsį mėgstantys turistai. Paplūdimiai su besidriekiančiu koraliniu rifu ir didelis vandens atrakcionų parkas traukia ir šeimas.

Į prabanga alsuojantį ir ramybę garantuojantį Soma Bėjaus kurortą turėtų vykti norintys laiką leisti paplūdimiuose, nes pakrantė čia išsiskiria skaidriu it krištolas jūros vandeniu.

Vis dar plėtojamas naujausias Hurgados regiono kurortas garsėja aukštos klasės viešbučiais, kuriuose patenkinami kiekvieno poilsiautojo poreikiai.

123RF.com nuotr./Hurgados kurortas Egipte
123RF.com nuotr./Hurgados kurortas Egipte

Didžiulėse viešbučių teritorijose pildomi įvairiausi klientų įgeidžiai. Įspūdingoje neapgyvendintoje pakrantės teritorijoje įsikūręs Makadi Bėjaus kurortas nepalieka abejingų dėl puikių paplūdimių ir koralinių rifų. Atostogas čia turėtų rinktis pavargę nuo miesto šurmulio ir ieškantys aukščiausios kokybės paslaugų. Puikus poilsis čia garantuojamas tiek šeimoms, tiek planuojantiems smagias romantiškas atostogas.

Į prabanga alsuojantį ir ramybę garantuojantį Soma Bėjaus kurortą turėtų vykti norintys laiką leisti paplūdimiuose, nes pakrantė čia išsiskiria skaidriu it krištolas jūros vandeniu. Čia ant jūros kranto erdviose, žalumoje paskendusiose teritorijose įsikūrę vien 4-5* viešbučiai.

123RF.com nuotr./Makadi Bėjaus koralų rifai
123RF.com nuotr./Makadi Bėjaus koralų rifai

Prašmatnių kurortų netrūksta ir Šarm Aš Šeicho regione. Trijose besiribojančiose įlankose, Ras Nosranis, Šarks Bėjus, Nabk Bėjus, arčiausiai prie jūros įsikūrę būtent 4-5* viešbučiai. Dėl uolėtų paplūdimių vandenį galima pasiekti tik nuo tiltų, kurių ilgis kai kur siekia net 800 m. Tai puikūs kurortai šeimoms ir poroms, nes ieškantys nuotykių patogų poilsį viešbutyje gali derinti su aktyvia veikla, mat čia sudarytos puikios sąlygos paviršiniam nardymui.

Šėlsmas, triukšmas ir karštos egiptietiškos naktys garantuojamos pasirinkusiems populiariausią Naama Bėjaus kurortą. Čia rasite vietas, kuriose galėsite praleisti įsimintinas naktis.

123RF.com nuotr./Nabk Bėjaus kurortas
123RF.com nuotr./Nabk Bėjaus kurortas

Kuklesnių viešbučių verta ieškoti Hadaba kurorte, garsėjančiame Ras Om El Seido įlanka. Ramesnėje ir ne tokioje aktyvioje turistinėje zonoje apsigyventi galima kiek toliau nuo paplūdimio esančiuose 3* viešbučiuose. Iki palei įspūdingą koralinį rifą besidriekiančių paplūdimių ir aukščiausios klasės 5* viešbučių kasdien veža nemokamas transportas, tad nepamirštamos atostogos garantuojamos įvairiausių poreikių turistams.

Šėlsmas, triukšmas ir karštos egiptietiškos naktys garantuojamos pasirinkusiems populiariausią Naama Bėjaus kurortą. Čia rasite vietas, kuriose galėsite praleisti įsimintinas naktis. Būnant šioje vietovėje būtina apsilankyti populiariose beduiniško stiliaus kavinėse, kuriose mėgaujamasi tikro kaljano dūmu ir egiptietiška arbata.

123RF.com nuotr./Naama Bėjaus paplūdimys naktį
123RF.com nuotr./Naama Bėjaus paplūdimys naktį

Kurorte gausu naktinių klubų ir kazino, todėl jis vilioja jaunus, pašėlusį gyvenimą mėgstančius turistus. Viešbučiai taip pat pritaikyti prie siautulingo miestelio gyvenimo, todėl yra miesto tipo ir užima mažesnes teritorijas. Naama Bėjaus neturėtų vengti ir šeimos su vaikas, nes jame galima apsistoti ir aukštesnės kategorijos viešbučiuose.

Kaip išsirinkti poreikius atitinkantį viešbutį?

„Novaturo“ atstovė Dovilė Zapkutė atkreipia dėmesį, kad kiekvienoje šalyje viešbučiai ir kitos apgyvendinimo įstaigos klasifikuojamos pagal toje šalyje nustatytus kriterijus. Žvaigždučių kiekis priklauso nuo apgyvendinimo įstaigos būklės, teritorijos dydžio, aptarnavimo lygio, teikiamų paslaugų kiekio ir daugelio kitų kriterijų. Svarbu suprasti, kad penkios žvaigždutės Ispanijoje ir Egipte gali šiek tiek skirtis. Kelionių organizatorius, norėdama poilsiautojams padėti geriau susigaudyti viešbučių vertinime, pateikia papildomą viešbučių klasifikaciją.

Vienas iš patikimiausių būdų sužinoti realią viešbučio būklę — paskaityti jame jau viešėjusių poilsiautojų atsiliepimus. Kaip sako D.Zapkutė, visų klientų lūkesčiai ir kokybės vertinimai yra labai individualūs, todėl papildomas pasidomėjimas viešbučiu padės išvengti nesusipratimų.

Nuo ko pradėti rinktis viešbutį atostogoms Egipte, kad nuvykus į jį netektų nusivilti dėl nepasiteisinusių lūkesčių? Jau prieš kelionę vertėtų žinoti, ko iš jos tikimasi: aktyvaus ar pasyvaus poilsio, keliaujama su šeima, draugų kompanija ar individualiai. Kai klientas žino, ko tikisi iš atostogų, tada lengviau išsirinkti lūkesčius atitinkantį Egipto kurortą.

Atstovė tingiam poilsiui siūlo rinktis dideles teritorijas turinčius ir įvairias pramogas siūlančius viešbučius su „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipu. Faraonų žemė neabejotinai yra kur kas daugiau nei „viskas įskaičiuota“, tačiau šis atostogų tipas labai patogus tiems, kurie ketina jas leisti tingiai besimėgaudami saulės voniomis viešbutyje.

Tačiau tuo apsiriboti tikrai nebūtina visiems viešbutyje apsistojusiems turistams. Jei per atostogas planuojate susipažinti su šalimi ir didžiąją atostogų dalį praleisti ekskursijose, tuomet labiausiai tiks miesto tipo viešbutis, kuriame patariama užsisakyti tik pusryčius ir/ar vakarienę.

Svarbu įvertinti ir atstumus iki pasirinktų organizatorių vykdomų ekskursijų objektų vietų, pasidomėti, ar tam reikės vizų ir pan. Turint konkretų veiklos planą lengviau susiplanuoti optimalų kelionės biudžetą. Tačiau dažnai kainų skirtumas tarp skirtingų maitinimo variantų yra toks menkas, kad turistai, ilgai nesvarstydami, renkasi „viskas įskaičiuota“.

Apsispręsti, kam per kelionę bus teikiama pirmenybė, itin svarbu, nes tai lemia atostogų kokybę. Kelionių organizatorius vandens kalnelių pramogų mėgėjams rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į antroje linijoje (nuo jūros) esančius viešbučius, nes jie taip pat siūlo daug įdomių vandens pramogų. Iš jų nusigauti iki jūros labai patogu ir paprasta, nes beveik visuose viešbučiuose teikiama pavežimo iki paplūdimio paslauga.

Vienas iš patikimiausių būdų sužinoti realią viešbučio būklę — paskaityti jame jau viešėjusių poilsiautojų atsiliepimus.

Tiems, kurie į Egiptą vyksta patirti nuotykių bei išbandyti čia puikiai išvystyto vandens sporto ir paviršinio nardymo, patariama rinktis viešbučius, esančius pirmojoje linijoje nuo jūros. Čia apsigyventi turėtų ir atvykusieji pasimėgauti įspūdingais paplūdimiais bei maudynėmis jūroje. Paplūdimį galima rinktis smėlėtą arba supamą koralinio rifo.

Kitas svarbus aspektas, į kurį privalu atsižvelgti renkantis kurortą bei viešbutį — kompanija, su kuria planuojama vykti. Atostogų su šeima, draugais ar tik su antrąja puse lūkesčiai ir poreikiai dažniausiai yra labai skirtingi. Kelionių organizatorius klientams susiorientuoti padeda prie kiekvieno viešbučio nurodydamas ženkliuką, kokiam poilsiui jis labiausiai tinka.

D.Zapkutė atkreipia dėmesį, kad organizuojant kelionę kartais gali būti svarbios ir tokios detalės kaip viešbučio atstumas nuo oro uosto, kad pervežimas neprailgtų. Planuojant kelionę su mažaisiais rekomenduojama pasidomėti, kokios pramogos, ypač vandenyje, siūlomos vaikams. Vaikų užiėmimai su viešbučio animatoriais labai prisideda prie kokybiškų šeimos atostogų, nes tėvai tuo metu gali mėgautis atokvėpio valandomis.

Pasirenkamų viešbučių sąrašą siaurina ir kurorto jūros krantas. Egipte yra viešbučių su staigiai gilėjančiu arba labai sekliu krantu. Galima tik džiaugtis, kad šios šalies viešbučiai yra labai įvairūs, todėl kiekvienas gali pasirinkti sau tinkamiausią variantą.

Patarimai, kaip išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų

Išvengti klaidų užsisakant viešbučius ir renkantis kurortus ne visiems pavyksta. Dažniausiai nutinka, kai poilsiautojai patys nežino savo poreikių bei konkrečių atostogų lūkesčių. Jau prieš kalbantis su savo kelionių agentu ar renkantis kelionę savarankiškai, svarbu žinoti savo norus. Kelionių organizatorius pateikia keletą pavyzdžių, kokios klaidos dažniausiai daromos ir kaip jų išvengti, kad nuotaika nesugestų pačią pirmąją atostogų dieną.

Planuojant trumpas atostogas vertėtų įvertinti atstumą nuo oro uosto iki viešbučio. Prieš užsisakydami nakvynės vietą pasitikslinkite, kiek kilometrų skiria tašką A nuo taško B. Tada ir taip trumpos atostogos dar labiau nesutrumpės dėl kelionėje sugaišto brangaus laiko.

Poilsiautojai dažnai iki galo neišsiaiškina, į kokį kurortą vyksta. Kelionės programą susiplanavę miesto centre, viešbutį pasirenka visai kitame kurorte. Būna, kad turistai neįvertina ir konkretaus viešbučio tipo.

Dar vienas svarbus aspektas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį — įvertinti, kokiu metų laiku važiuojate poilsiauti. Jei atostogos suplanuotos žiemą, prisiminkite, kad oro sąlygos ir temperatūra staigiai drastiškai pasikeis.

D.Zapkutė pasakoja, kad yra pasitaikę atvejų, kai turistai Egipte tikėjosi ramaus poilsio paplūdimyje, bet apsigyveno šeimoms skirtame viešbutyje su vandens pramogomis ir programomis vaikams. Tokiame viešbutyje tikėtis ramybės tikrai sunku. Lygiai taip pat per neapsižiūrėjimą šeimos su vaikais apsigyvena viešbučiuose, kuriuose nėra jokių vandens pramogų, todėl vaikai nuobodžiauja. Į šiuos aspektus turėtų atkreipti dėmesį tie, kurie ryžtasi kelionę organizuotis savarankiškai. Dovilė patikina, kad tokių klaidų išvengti padeda kelionės pirkimas per agentą, nes jis klientų išsiklausinėja svarbiausių detalių, apie kurias jie patys kartais nepagalvoja.

123rf.com nuotr./Viešbutis Egipte
123rf.com nuotr./Viešbutis Egipte

Užsisakant atostogas labai svarbu ir tinkamai pasirinkti kambarį. Atstovė pastebi, kad šeimos atostogoms užsisakius standartinį dvivietį kambarį ir jame pastačius papildomas loveles vaikams dažnai nebelieka vietos net kur apsisukti. Maitinimo tipą geriausia būtų rinktis atsižvelgiant į savo atostogų planus ir numatomą dienotvarkę.

Dar vienas svarbus aspektas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį — įvertinti, kokiu metų laiku važiuojate poilsiauti. Jei atostogos suplanuotos žiemą, prisiminkite, kad oro sąlygos ir temperatūra staigiai drastiškai pasikeis. Kelionė gali tapti tikru iššūkiu organizmui ne tik nuvykus į Egiptą, bet ir jau grįžus namo.

Rekomenduojama pirmomis atostogų dienomis būti atsargesniems kaitinantis saulėje bei kondicionieriumi vėsinant viešbučio kambarį. Atsargai vertėtų įsidėti su gydytojų ar vaistininkų rekomendacijomis įsigytų vaistų. Jei kelionėje netikėtai sušlubuotų sveikata, geriau būti pasiruošus, tuomet neteks atsisakyti Egipto žadėtų malonumų.

Tokie atostogas jaukiantys niuansai pasitaiko, kai poilsiautojai paskubomis išsirenka viešbutį ir iki galo neįsigilina į jo specifiką. Atstovė patikina, kad prieš kelionę namų darbus atlikę ir laiko detaliau ištyrinėti viešbutį bei paskaityti buvusių svečių atsiliepimus nepagailėję keliautojai nemalonių staigmenų per atostogas tikrai išvengs. Ji juokauja, kad vienintelis dalykas, kuris gali pateikti staigmenų, nes niekas jo negali nei nupirkti, nei užsakyti — oras.

Ką daryti kilus problemai?

Vis tik kartais nepavyksta išvengti situacijų, kai organizatoriaus klientai susiduria su nelauktais nepatogumais. Jei apsigyvenus viešbutyje kyla nesusipratimų dėl aptarnavimo ir teikiamų paslaugų, poilsiautojai turi kreiptis į „Novaturo“ atstovus užsienyje.

Pasak D.Zapkutės, jie gali greitai ir operatyviai išspręsti iškilusius nesklandumus ir padėti išspręsti problemas. Atstovai puikiai susipažinę su būtent šia kelionių kryptimi ir konkrečiu kurortu, todėl tikrai gali padėti.

123RF.com nuotr./Egiptas
123RF.com nuotr./Egiptas

Išsami informacija apie kelionę, kurortą, kryptį pateikiama internetiniame tinklalapyje, todėl labai svarbu prieš kelionę viską gerai išanalizuoti. Šį atsakingą darbą galima atlikti patiems arba kreiptis į kelionių agentą, kuris žino visas svarbiausias ir smulkiausias detales apie viešbutį.

Kelionių organizatorius užtikrina, kad tinkamai susipažinus su pateikta informacija bus galima ramiai mėgautis nepamirštamomis atostogomis įspūdingajame Egipte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas