Kaip šią vasarą turėtų atrodyti viešbučiai Lietuvoje: be švediško pusryčių stalo, be grynųjų pinigų

Švelninant karantino sąlygas ir vis labiau augant apgyvendinimo paslaugų poreikiui, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė rekomendacijas viešbučių, svečių namų, motelių, kaimo turizmo sodybų ir kitų apgyvendinimo paslaugų teikėjams. Apie tai SAM skelbia pranešime spaudai.
Maisto bufetas
Maisto bufetas / 123rf.com nuotr.

Nuo šiol paslaugų teikėjams rekomenduoja riboti svečių ir personalo srautus, siekiant išlaikyti saugų, daugiau nei 1 metro atstumą tarp žmonių. Registratūroje tarp darbuotojo ir svečių bei tarp eilėje laukiančių svečių turi būti užtikrinamas ne mažesnis nei 1 metro atstumas, o jei tai neįmanoma – registratūroje darbo vieta turi būti atskirta pertvara.

Klientai turėtų atsiskaityti ne grynaisiais pinigais, jiems matomoje vietoje turėtų būti sudaryta galimybė rankų higienai ar dezinfekcijai. Taip pat matomoje vietoje turi būti pateikta informacija apie apsisaugojimo nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) priemones (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kt.) bei apie reikalavimus bendro naudojimo vietose. Klientams, turintiems ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) – paslaugas teikti draudžiama.

Dažnai liečiami paviršiai (durų rankenos, laiptinės turėklai, elektros jungikliai, kėdžių atramos ir kt.) valomi paviršiams valyti skirtu valikliu ne rečiau kaip 2 kartus per dieną. O patalpų valymas ir dezinfekcija atliekami vadovaujantis Rekomendacijomis dezinfekcijai sveikatos priežiūros įstaigose ir ne sveikatos priežiūros patalpose, kurias galima rasti čia.

Maitinimo paslaugos turi būti organizuojamos taip, kad būtų galima išvengti artimo kontakto, reiktų atsisakyti maitinimo bufeto tipo principu, kai maistą įsideda patys lankytojai. Detalesni reikalavimai numatyti operacijų vadovo sprendime, skirtame viešojo maitinimo įstaigoms, kurį galima rasti čia.

Draudžiama dirbti darbuotojams, turintiems ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių, todėl jų sveikata turi būti nuolat stebima. Darbuotojai turi būti informuoti, kad pasireiškus ligos simptomams jie turėtų nedirbti. Darbdaviai įpareigojami užtikrinti darbuotojų kūno temperatūros matavimą atvykus į darbo vietą, o pasireiškus viršutinių kvėpavimo takų ligų susirgimų požymiams, turi būti nedelsiant nušalinti nuo darbo bei nukreipti susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai nuotoliniu būdu arba konsultuotis Karštąja koronaviruso linija telefonu 1808.

Jeigu darbuotojo administracija iš paties darbuotojo gavo informaciją apie jam nustatytą koronoviruso infekciją, apie tai privalu informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), bendradarbiauti su NVSC nustatant sąlytį turėjusius asmenis ir jiems taikant 14 dienų izoliaciją.

Apgyvendinimo paslaugų teikėjai turi drausti dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu ir rekomenduoti nedirbti darbuotojams, priklausantiems rizikos grupei. Taip pat privalu užtikrinti, kad darbuotojai darbo metu dėvėtų asmens apsaugos priemones.

Jei laikino apgyvendinimo metu svečiui pasireiškia koronaviruso infekcijai būdingi simptomai, jam pasiūloma užsidėti medicininę kaukę, būti savo kambaryje ir skambinama į Koronos karštąją liniją telefonu 1808.

Visas rekomendacijas apgyvenimo paslaugų teikimui, galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų