Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaišiadorių krašto šeimos kuria išskirtines sodybas: čia laimę randa ne tik vaikai

Du trečdalius turizmo sėkmės gali lemti nagingas sodybos šeimininkas ir orientacija į vaikų pramogas. Idealu, kai rinkodara patikėta pasaulį mačiusiai antrajai pusei. Ši kombinacija pasiteisino Kaišiadorių rajone.
Kaišiadorių krašto šeimos kuria išskirtines sodybas
Kaišiadorių krašto šeimos kuria išskirtines sodybas / „Perlinių danielių parko“ ir T.Juknevičiaus nuotr. / „15min“ fotomontažas

Žvėrių podiumas viduryje Lietuvos

Rita Kulešovaitė Londone baigė bakalauro ir magistro teisės studijas, o iki pandemijos buvo išmaišiusi visus pasaulio žemynus, išskyrus Antarktidą.

2021 metais ją tiesiog įtraukė gimtasis Kaišiadorių rajonas, kur su vyru Svirplionių kaime buvusiame karjere įkurdino lauko kiną, baltišką pirtį ir du miško namelius su burbuliuojančomis šildomomis voniomis. Iš panoraminių namelių langų atsiveria vaizdas į stirnų, elnių ar lapių podiumą.

Podiumo apibūdinimas neatsitiktinis – nameliai yra kiek pakylėti šlaite, o žemumoje, karjero dugne, iškasta kūdra, į kurią atsigaivinti ir plūsta laukiniai žvėrys.

Pati Rita kiek šypteli, kad yra romantikų, kurie kiekvienas vestuvių metines įamžina instagraminėmis nuotraukomis būtent iš žvėrių podiumo.

Pačiuose nameliuose nėra TV, silpno mobiliau ryšio net nesistengiama stiprinti, tačiau palikta erdvė orientaciniams žaidimams.

Iš panoraminių namelių langų atsiveria vaizdas į stirnų, elnių ar lapių podiumą.

Visus modulinius namelius įrengė Ritos vyras statybininkas Mantas Ungurys, kuriam sugalvoti ką nors naujo tiesiog malonumas.

Tomo Juknevičiaus nuotr. / Rita Kulešovaitė
Tomo Juknevičiaus nuotr. / Rita Kulešovaitė

„Mus miškas priėmė, gražiai elgėmės, mūsų ir nepaliks – tai vieta perkrauti smegenis“, – sodybos dvasią apibūdino Rita, kuri paraleliai sukasi ir IT verslo marketinge.

Vibracija tarp bičių

Kiek kitokio plano „Pamiškės pasaka“ sodybos statiniai. Žiedūnė ir Renatas Strumskiai su trimis vaikais iš Kauno persikėlė į gan atokų Aleksandruvkos kaimą, kur šeimos galva inžinierius konstruktorius Renatas vaikams įrengė žaidimų aikštelę, o suaugusiems atskirą namelį, kuriame yra gultai ant bičių avilių.

Tai įgyvendinti nepaprasta – namelyje ant ratų sumeistrauti aviliai, ant kurių yra gultai. Plušančios bitės sukelia nuolatinę mikrovibraciją, skleidžia dūzgesį ir avilio kvapus visame namelyje. „Svečių potyriai nenusakomi“, – sako bitininkas Renatas.

Tomo Juknevičiaus nuotr. / Strumskiai, sodyba „Pamiškės pasaka“
Tomo Juknevičiaus nuotr. / Strumskiai, sodyba „Pamiškės pasaka“

„Kiekvieną dieną čia kuriame pasaką“, – jam priduria Žiedūnė, kuri planuoja alpakų bandą padidinti nuo 2 iki 15, o dabartinį bičių ūkį norima praplėsti iki 40 šeimų.

„Tai lyg savotiška bičių terapija – miestiečiai atvažiuoja kamuojami rutina neišsprendžiamų problemų, o grįžta nurimę, atsipalaidavę“, – lankytojų būseną apibūdina Žiedūnė.

Tomo Juknevičiaus nuotr. / Sodyba „Pamiškės pasaka“
Tomo Juknevičiaus nuotr. / Sodyba „Pamiškės pasaka“

Mažiesiems svečiams Renatas įrengė saugią vaikų žaidimų aikštelę, kurioje yra ir laipiojimo sienelė, įvairios supynės, žaidimų namelis, kur vaikai iki valios gali išsišėlti. „Edukacijos apie medų ar alpakų šėrimas vaikams kiek pabosta, jiems reikia veiksmo“, – dėstė Žiedūnė.

Tris vaikus auginantys Strumskiai neplanuoja grįžti į kurį nors miegamąjį Kauno rajoną.

Tomo Juknevičiaus nuotr. / Sodyba „Pamiškės pasaka“
Tomo Juknevičiaus nuotr. / Sodyba „Pamiškės pasaka“

Danieliai lyg Bembiai

Į vaikus orientuotas ir netoli sodybos „Pamiškės pasaka“ įkurtas „Perlinių danielių parkas“. Čia meistrystės ėmėsi jauna šeima Erika ir Karolis Kanapeckai. Jie įrengė poilsio vietas ir pritaikė jas šeimoms su mažais vaikais bei negalią turintiems asmenims.

„Viskas buvo kuriama taip, kad mums patiems būtų patogu“, – pasakojo Karolis.

„Perlinių danielių parko“ nuotr. / „Perlinių danielių parkas“
„Perlinių danielių parko“ nuotr. / „Perlinių danielių parkas“

Per Kalėdas šiame parke apsigyvens Kalėdų senelis, kuris lankytojų lauks su karšto šokolado puodeliu ir pasakos apie savo rančą bei pagalbininkus elnius.

Patirti perlinių danielių šėlsmą nori tūkstančiai žmonių.

„Nuo Kauno miesto ribos iki mūsų – 6 kilometrai, o neturintiems automobilio, ši vieta lengvai pasiekiama traukiniu Kaunas–Vilnius, tad patirti perlinių danielių šėlsmą nori tūkstančiai žmonių“, – sako Karolis, kurio žodžiais, mažiesiems atvykėliams perliniai danieliai visų pirma asocijuojasi su Bembiu iš multiplikacinių filmų.

„Perlinių danielių parko“ nuotr. / „Perlinių danielių parkas“
„Perlinių danielių parko“ nuotr. / „Perlinių danielių parkas“

Išradingumo nestinga

Linas Žabaliūnas, Nacionalinės turizmo verslo asociacijos tarybos pirmininkas, sako, kad meistrystės ir marketingo derinių šalyje pasipylė lyg iš gausybės rago – tai ir aštuonračio muziejus, ir namai aukštyn kojomis, kupolai, nameliai medžiuose ar nakvynės perdirbtuose kupė vagonuose. „Marketingas yra visagalis, dažniausiai gerą nuojautą turi moterys, o kūrybingiems vyrams belieka šiuos sumanymus įgyvendinti“, – šypteli Linas.

„Lietuviai inspiracijų pasisemia iš svetur, o kaip pritraukti lankytojų jie jau žino – pritaiko paslaugas šeimoms su vaikais, kuria geras emocijas, kad ir alpakų pasmakrių kasymą“, – juokiasi Linas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas