Natūralus, laukinis, dar mažai atrastas ir beveik nepaliestas Kalabrijos gamtos grožis vilioja keliautojus iš viso pasaulio. Poilsį čia mielai renkasi ne tik patys italai, tačiau ir žymūs aktoriai, scenos žvaigždės, garsūs sportininkai. Vis dažniau Kalabriją atranda ir keliautojai iš Lietuvos. Kuo juos sužavi šis pietų Italijos regionas?
Italijos populiarumas vis auga
Italija jau dešimtmetį nesitraukia iš geidžiamiausių lietuvių atostogų krypčių penketuko, rodo „Tez Tour“ užsakymu atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.
„Lietuviams Italija jau daugybę metų yra viena mėgstamiausių atostogų krypčių – susidomėjimas šia kryptimi kasmet vis auga. Džiaugiamės, kad keliautojai mielai renkasi ne tik gerai pažįstamas šalies vietas, pavyzdžiui Romą, Siciliją ar Riminį, tačiau vis dažniau atranda ir autentiškus regionus“, – sako Sigita Vaitelė, kelionių organizatoriaus produkto vadovė.
Vienas iš jų – Kalabrija, kuri yra geriausiai žinoma dėl savo paplūdimių, gamtos ir autentiško charakterio.
Saulės vonių gerbėjams – smėlio paplūdimiai
Kalabriją vakaruose skalauja Tirėnų, o pietryčiuose – Jonijos jūra. Jos 800 kilometrų besitęsiančiame pajūrio ruože netrūksta paplūdimių, kurie savo grožiu yra pakerėję viso pasaulio lankytojus. Ne veltui jie įtraukti į geriausių ir švariausių paplūdimių sąrašus.
Smėlio paplūdimiais pasižymi vienas lankomiausių regiono miestų – Tropėja. Šis miestas yra itin jaukus, jį galima apžiūrėti vos per valandą, tačiau čia esančių paplūdimių gausybė ir grožis tikrai privers paviešėti kiek ilgiau. Mieste būtina aplankyti ir įspūdingąją Santa Maria dell‘Isola bažnyčią, kuri buvo pastatyta VII a.
Kitas Kalabrijos regiono pakrantės ruožas, nenusileidžiantis Tropėjai savo įspūdingais paplūdimiais –Vatikano kyšulys. Tarp dviejų įlankų – Šv. Eufemijos ir Džoja Tauras – įsiterpęs kyšulys kasmet pritraukia gausybę lankytojų. Šeimoms su mažais vaikais čia esantys paplūdimiai itin tinkami dėl švaraus vandens, o nardymo gerbėjai čia atvyksta dėl povandeninių Mantineo, Vadaro ir Galėjos uolų.
Unikalūs gamtos peizažai nacionaliniuose parkuose
Kalabrijos regionas išsiskiria unikalaus kraštovaizdžio nacionaliniais parkais, kurie yra vieni gražiausių Europoje. Dažnai italai, norėdami pailsėti nuo paplūdimių ir jūros, savo atostogas leidžia keliaudami po nacionalinius parkus ir tyrinėdami šio regiono gamtą.
Didingi kalnai, kuriuos vainikuoja uolėtos viršūnės, įspūdingi kriokliai, išsiliejantys akmeniniuose kanjonuose, ramūs ežerai, apjuosti plonais smėlio paplūdimiais, kasmet sutraukia vis daugiau lankytojų.
Apie 90 proc. Kalabrijos teritorijos dengia kalvų masyvai, kuriose gausu laukinių gyvūnų ir paukščių. O pavasarį nacionalinių parkų pievos skęsta laukinių gėlių jūroje, todėl Kalabrijos nacionaliniai parkai puikiai tinka pasivaikščiojimams, žygiams pėsčiomis ir važinėjimui kalnų dviračiais.
Šilos nacionaliniame parke galima pasivaikščioti po idilišką kraštovaizdį – čia veši senuosius laikus menantys ir dangų liečiantys medžiai, ramiai tyvuliuoja ežerai, kviečiantys romantiškam pasiplaukiojimui valtimi ar žvejybai.
Aspromontės nacionaliniame parke organizuojami įvairūs pažintiniai žygiai, o atidžiai įsižiūrėjus, galima pamatyti ir Etnos ugnikalnį Sicilijoje.
Naujų skonių entuziastams – Kalabrijos virtuvė
Kalabrijos virtuvė tikrai nepaliks abejingų – išraiškingi skoniai, kvapnūs ingredientai ir platus patiekalų pasirinkimas viešnagę šiame regione pavers neužmirštama.
Kalabrija garsėja itin plačia žuvies patiekalų pasiūla. Vienas populiariausių turistų pasirinkimų – kardžuvė, kepta ant žarijų. Šis regionas pasauliui pristatė ir populiarią aštrią tepamą kiaulienos dešrą – nduja.
Vietinė virtuvė neįsivaizduojama ir be ryškaus skonio baklažanų ir violetinių Tropėjos svogūnų. Šie svogūnai tokie saldūs, kad labiau primena vaisių nei aštrią daržovę. Lauktuvėms būtina parsivežti iš jų verdamo svogūnų džemo. Jis idealus partneris Kalabrijos sūrių karaliui – pekorinui.
Vis dėlto dažniausiai Kalabrijos virtuvės patiekaluose sutinkamas ingredientas – aitrioji paprika. Ji čia naudojama įvairiausiomis formomis ir yra itin mėgstama vietinių gyventojų. Na o smaližiams kelionių ekspertai rekomenduoja paragauti ir naminių ledų tartufo di Pizzo.