Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kardifas: kodėl verta apsilankyti Velso sostinėje

Kardifas – Velso sostinė, žinoma kaip viena jauniausių sostinių Europoje. Šis uostamiestis kasmet masina turistus – nenuostabu, nes čia yra ką pamatyti, rašo portalas Anglija.today
Kardifas
Kardifas / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Velsas

Kardife (angl. Cardiff) yra gausu lankytinų objektų, tarp jų: Nacionalinė Velso Asamblėja, taip pat „BBC Studios“ kompanija, kuri filmuoja tokius Britanijoje populiarius serialus, kaip „Casualty“ ar „Doctor Who“ bei gausybė vietų, kuriose vyksta įvairūs koncertai ir sporto renginiai. Kardifas taip pat pateko į Jungtinės Karalystės miestų, kuriuose pernai vyko Pasaulio regbio taurės čempionatas, sąrašą.

Keliautojams vertėtų atkreipti dėmesį į kelio ženklus Velso regione. Čia jie rašomi dviem kalbomis: anglų ir valų. Valų kalba yra antroji oficiali kalba Velse. Pats Kardifas valų kalba vadinasi Caerdydd.

123rf.com nuotr./Kardifas
123rf.com nuotr./Kardifas

Kardifo įlanka

Kardifo įlanka yra viena vaizdingiausių šio miesto vietų, ypač viliojanti romantikus. Pakrantėje, prie pat teliūškuojančio vandens, stovi garsusis Pierhead pastatas, bei aplinkui gausu įvairių pasaulio virtuvių restoranų. Netoliese esantis jachtų klubas glaudžia vietinių gyventojų valtis ir jachtas. Čia pat įsikūręs televizijos mėgėjus masinantis „Doctor Who“ muziejus. Mėgstantys pasivaikščiojimus galite nueiti pakrante iki šalia esančio miestelio Penarth.

123rf.com nuotr./„Millenium“ stadionas
123rf.com nuotr./„Millenium“ stadionas

„Millennium“ stadionas

Moderniosios architektūros pavyzdys, Tūkstantmečio arba „Millenium“ stadionas, talpina 74,500 žmonių.

2017 metais šiame sporto statinyje vyks UEFA Čempionų lygos finalas. Čia taip pat vyksta garsiausių pasaulio atlikėjų, tarp kurių – grupė „One Direction“ ir amerikiečių dainininkė Rihanna, pasirodymai.

Užsukti ir pasižvalgyti po stadiono vidų turistai gali nemokamai.

Queen gatvė

Miesto širdyje esančioje Queen (liet. Karalienės) gatvėje yra įsikūrusios populiariausios Kardifo parduotuvės ir vietinės kavinukės. Vos 5 minučių atstumu nuo Queen gatvės stūkso ir ne vienas prekybos centras, tarp kurių – „St. David's“ – devintas pagal dydį prekybos centras Jungtinėje Karalystėje. Nenuostabu, jog Kardifas garsėja kaip vienas geriausių miestų Britanijoje mėgstantiems apsipirkti.

Kardifo pilis

Kardife stūksto gotikinė pilis, kurią 1875 m. garsus anglų architektas William Burges perstatė į puošnius rūmus, kur apsigyveno turtingiausia to meto markizų iš Bute šeima. Įėjimas suaugusiam asmeniui į pilį kainuoja 12 svarų. Tiesa, istorijos mėgėjams dera žinoti, jog Kardife yra ir daugiau įstabių architektūros pastatų: romaninė-gotikinė Landavo katedra, rotušė (Cardiff City Hall), Šv. Jono bažnyčia, Taikos bažnyčia, Velso nacionalinis muziejus bei Mokslo muziejus.

123rf.com nuotr./Kardifo pilis
123rf.com nuotr./Kardifo pilis

Velso „Millenium“ centras

Velso Millenium centras dėl savo vario spalvos skliautų pravardžiuojamas Šarvuočiu (angl. The Armadillo). Ant šio pastato, kuriame reguliariai vyksta įvairūs nemokami kultūriniai renginiai, užrašytos dvi Velso poetės Gwyneth Lewis eilutės. Viena – valų kalba: „Creu Gwir fel gwydr o ffwrnais awen“ (liet. „Kuriame tiesą, kaip stiklą iš įkvėpimo krosnies“); kita – angliška: „In These Stones Horizons Sing“ (liet. „Šiuose akmenyse horizontai dainuoja“).

123rf.com nuotr./„Millenium“ prekybos centras
123rf.com nuotr./„Millenium“ prekybos centras

O jūs ar lankėtės Velse? Kurie šio miesto objektai jums įsiminė labiausiai?

Straipsnis buvo publikuojamas portale Anglija.today

Anglija.today
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento