Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karui įsibėgėjant ištuštėjo judrios Betliejaus ir Jeruzalės gatvės

Prieš dvi savaites pagrindinėje aikštėje ir gatvėse aplink Betliejaus Kristaus gimimo bažnyčią šurmuliavo turistai. Dabar jos tuščios po spalio 7 d. Izraelyje įvykdyto Palestinos kovotojų grupuotės „Hamas“ pražūtingo išpuolio, rašoma „Euronews“.
Jeruzalė
Jeruzalė / 123RF.com nuotr.

„Nuo karo pradžios verslas sustojo, – sakė palestiniečių miesto gidas Essa Abu Dawoudas. – Keliai buvo atkirsti, niekas nevažiuoja.“

Visame Izraelyje, Gazos Ruože ir Vakarų Krante dėl paaštrėjusio konflikto ištuštėjo viešbučiai, o mažiausiai šešios bendrovės nutraukė keliones į tokias svarbiausias vietas kaip Jeruzalė ir Tel Avivas. Du kelionių organizatoriai atšaukė keliones iki kitų metų.

123RF.com nuotr. / Jeruzalės senamiestis
123RF.com nuotr. / Jeruzalės senamiestis

Kruiziniai laivai vengia kadaise triukšmingų Izraelio krantų, pagrindinės oro linijų bendrovės nutraukė skrydžius į Izraelį ir iš jo, o vyriausybės suskubo grąžinti savo piliečius namo.

Spalio 7 d. per „Hamas“, kurią JAV, ES ir kitų šalių vyriausybės įvardija kaip teroristinę organizaciją, surengtą išpuolį prieš Izraelio bendruomenes žuvo daugiau kaip 1400 žmonių.

Izraelis suintensyvino atsakomuosius smūgius prieš „Hamas“ tvirtovę Gazos Ruože, per kuriuos žuvo beveik 2700 žmonių.

Ar vis dar veikia viešbučiai ir piligrimystės vietos Palestinoje ir Izraelyje?

„InterContinental Hotels“ pranešė, kad du jos viešbučiai – „Six Senses Shaharut“ ir „Hotel Indigo Tel Aviv – Diamond District“ – buvo laikinai uždaryti. Kai kurie klientai atšaukė užsakymus, o kai kurie perkėlė juos į vėlesnį metų laikotarpį.

Dauguma viešbučių ištuštėjo, todėl vienas iš didžiausių Izraelio viešbučių tinklų „Isrotel“ buvo „ant ribos“ laikinai uždaryti kai kuriuos viešbučius, sakė atstovas spaudai.

Užsienio turistų išvykimas yra didelis smūgis pelningai Izraelio turizmo pramonei, vienai didžiausių šalyje, kuri atsigauna po COVID-19 pandemijos. Šis sektorius sukuria 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto ir apie 3,5 proc. visų darbo vietų.

Ateinantys mėnesiai yra patys judriausi metų mėnesiai, kai krikščionių piligrimai atvyksta iš JAV, Jungtinės Karalystės ir kitų Europos šalių.

„Mūsų pragyvenimas priklauso nuo turizmo. Turėjome kovido krizę, vis dar atsigauname ir pamažu laukiame, kol turistai sugrįš, – sakė 30 metų Khader Hussein, suvenyrų pardavėja Betliejuje, tradicinėje Jėzaus gimimo vietoje. – Dabar turizmo sektorius mirė.“

Užsienio turistų išvykimas yra didelis smūgis pelningai Izraelio turizmo pramonei.

Izraelio centrinio statistikos biuro duomenimis, per pirmuosius devynis šių metų mėnesius į Izraelį atvyko apie tris milijonus turistų, kuriuos viliojo istorinės Jeruzalės ir Betliejaus vietos bei balto smėlio paplūdimiai Tel Avive.

Tai beveik tiek pat, kiek ir prieš pandemiją, o tarp jų buvo apie 800 000 amerikiečių.

Viešbučiai siūlo kambarius bėgantiems turistams

Kitą dieną po išpuolio Izraelio turizmo ministerija pareiškė, kad reikėtų vengti ekskursijų, o turistai turėtų apsistoti viešbučiuose arba kruiziniuose laivuose.

Trečiadienį ji teigė, kad prireikus turistai gali judėti po šalį. Pasak jos, Izraelyje buvo daugiau kaip 90 000 turistų, o tūkstančiai per praėjusią savaitę aplankė nacionalinius objektus.

Tačiau tą pačią dieną JAV vyriausybė padidino įspėjimą dėl kelionių į Izraelį ir Vakarų Krantą iki antro pagal griežtumą lygio, t. y. iki 3 lygio arba „apsvarstykite kelionę“.

Arabų viešbučių asociacijos vadovas Eliasas al-Arja sakė, kad dauguma Vakarų Kranto viešbučių praėjusią savaitę padėjo turistams pabėgti.

Pasak jo, apie 90 proc. viešbučių Vakarų Krante yra tušti.

Viešbučiai „Dan Hotels“ ir „Isrotel“ sakė, kad suteikė kambarius žmonėms, bėgantiems nuo Gazos pasienio. Viešbučiai „Dan“ taip pat siūlo 50 proc. nuolaidas vietiniams gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas