Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno tvirtovė kitaip (ne tik fortai!)

Koks objektas pirmiausiai ateina į galvą paminėjus carinės Rusijos laikus menančią Kauno tvirtovę? Greičiausiai IX-asis fortas – tiek jis pats, tiek ir 1984 m. iškilęs monumentas nacizmo aukoms atminti. Ši skulptūrinė kompozicija – tarp dažniausiai fotografuojamų Kauno simbolių. Visgi tvirtovė, turėjusi ambicijų apglėbti miestą – tai daug daugiau, nei vienas fortas ar vienas objektas…
 Kauno tvirtovė kitaip (ne tik fortai!)
Kauno tvirtovė kitaip (ne tik fortai!) / A. Aleksandravičius, Kaunas IN.
Temos: 2 Kaunas Kaunas 2022

Tad istorijos ir paslapčių mėgėjams planuoti atradimų išvyką, kuriai vieno savaitgalio gali nepakakti.

Šimtai objektų Kaune ir Kauno rajone

Karinė tvirtovė Kauną ėmė juosti prieš daugiau nei šimtą metų, nujaučiant Pirmąjį pasaulinį karą. Dviejų upių santakoje įsikūręs miestas, kuriame kirtosi vandens ir sausumos keliai – juos vėliau papildė svarbios geležinkelio linijos, – turėjo tapti esminiu gynybos tašku. 1879 m. Rusijos imperatorius Aleksandras II patvirtino karinės vadovybės pasiūlymą statyti tvirtovę Kaune.

Tvirtovę „pagal planą“ turėjo sudaryti šimtai objektų: patys fortai, baterijos, sandėliai, ligoninės, cerkvės, kareivinės, administraciniai pastatai ir t. t. Visgi prasidėjus konfliktui Kauno tvirtovė griuvo: nors ir moderniausia Rusijos imperijoje, ji pralaužta jau po 11 dienų, nes priešas tiesiog buvo technologiškai pažangesnis. Po karo projektas prarado gynybinę paskirtį, bent keturi fortai liko nebaigti. Tiesa, tvirtovės statiniai kariniams ir teisėsaugos tikslams vėliau naudoti ir Pirmosios Respublikos, ir šalį okupavusių jėgų. Šiandien objektų išlikę apie 250 – tiek Kaune, tiek Kauno rajone.

Kultūrai atviras paveldas

Tai, kas kadaise turėjo saugoti nuo priešo, šiandien virto Kauną gaubiančiu praeities sluoksniu, atviru šiuolaikinei kultūrai ir istorijos entuziastams. Nemažos dalies Kauno tvirtovės objektų priežiūra ir konservacija užsiima Kauno tvirtovės parkas (EFFORTS – Europos miestų-tvirtovių federacijos – narys) ir Kauno tvirtovės asociacija. Taip pat kiekvienas fortas turi savo įgulą, o tvarkytis padeda aktyvių vietos bendruomenių savanoriai.

2018 m. rudenį vyko pirmasis įvairias meno sritis ir dar įvairesnius menininkus, kai kuriuos – pirmą kartą, į fortus ir juos supančius objektus suginęs festivalis „Baterija“, tęsiamas ir toliau. Fortuose vyksta ekskursijos, bendruomenių suėjimai, auga sodai, inicijuojami šiuolaikinio meno įvykiai, įskaitant „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ idėjas. Viena naujausių – I-ajame forte įkurdinta šviesos instaliacija, menanti mįslę apie mitinį Kauno žvėrį.

Raimio Barono nuotr./Kauno tvirtovės I fortas
Raimio Barono nuotr./Kauno tvirtovės I fortas

Taip pat šią vasarą I-asis fortas skelbia akciją #laisvasplotas ir kviečia unikalioje istorinėje aplinkoje organizuoti įvairius renginius. Forto kiemai talpina net 1000 dalyvių, jaukios vidinės erdvės – iki 100.

Atsiveria ir kiti fortai. 2020 m. vasarą ėmė veikti ilgai laukta Karo technikos ekspozicija VI forte – ja ir pačiu fortu rūpinasi Vytauto Didžiojo karo muziejus. Čia nuolat organizuojamos ekskursijos, į kurias patariama registruotis iš anksto, nes jos – itin populiarios.

A.Aleksandravičius, Kaunas IN./Karo technikos ekspozicija VI forte
A.Aleksandravičius, Kaunas IN./Karo technikos ekspozicija VI forte

VIII forte jau kelis dešimtmečius puikiai dera agurkai ir pomidorai – čia Šilainių gyventojai augina daržus, galima pasimokyti urbanistinės sodininkystės paslapčių, pasigrožėti žemės meno kūriniais. Bet metas pasikalbėti apie tai, kas dar, išskyrus fortus, yra Kauno tvirtovė.

„Unseen pictures“, Kaunas IN/IX fortas
„Unseen pictures“, Kaunas IN/IX fortas

Jau minėtame IX forte veikia apie okupacijas, nacizmą, kitas tragedijas pasakojantis muziejus (šiuo metu lankomos lauko ekspozicijos).

Idėjų kupinos parakinės

Marguosiuose Šančiuose, tarp L.Ivinskio ir Prancūzų gatvių, slepiasi buvęs tvirtovės artilerijos sandėlių kompleksas. Šis kultūros žmonių pastaruoju metu pamėgtas objektas – puikus karinio paveldo ir aktyvios bendruomenės sinergijos pavyzdys.

Sauliaus Pikšrio nuotr./Erdvė vaizduojamiesiems ir scenos menams
Sauliaus Pikšrio nuotr./Erdvė vaizduojamiesiems ir scenos menams

Daugelį metų parako sandėlis buvo nematomas plika akimi, o pasiraitojus rankoves ir išvalius jo prieigas bei vidų tapo erdve vaizduojamiesiems ir scenos menams. Vieta taip ir vadinama – „Parakas“. Čia kasmet švenčiamos unikalios šiuolaikinės Joninės, vyksta fotografijos parodos, įvairios muzikos koncertai ir vakarėliai.

Parako Kaune yra ir daugiau – Aleksote išlikęs tvirtovės kairiojo Nemuno kranto centrinių artilerijos sandėlių kompleksas. Neįtikėtina, kad tarpukariu dalis šių statinių virto... tankų dirbtuvėmis.

 Kauno tvirtovės parko nuotr./Kauno tvirtovės II fortas
Kauno tvirtovės parko nuotr./Kauno tvirtovės II fortas

Šiandien Lakūnų pl. 63B – Kauno tvirtovės parko dirbtuvės. Dar įdomiau greta esančiame buvusiame parako sandėlyje, kuriame laikytos pagrindinės parako ir dalies ginklų atsargos. Šio pastato betoninių sienų storis – daugiau nei 2 m, kadaise tai buvo vienas saugiausių statinių Kaune.

Sovietinės okupacijos metais šis kompleksas buvo uždara karinė teritorija – jame veikė Priešlėktuvinės gynybos ryšių štabas. Dabar tai – puiki menui atvira erdvė. Įsivaizduokite, daugiau kaip 80 m ilgio, apie 400 kv. m patalpa yra be jokių pertvarų – kokia akustika jūsų idėjoms!

Sakralumo gūsis

Karas – karu, bet dvasinė kareivių būsena taip pat labai svarbi. Ar žinojote, kad pačiame miesto centre esantis Soboras (oficialiai – Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia) – taip pat Kauno tvirtovės dalis? Vieni jį dievina ir laiko svarbiausiu Kauno simboliu, kiti labai nemėgsta – taip buvo ir tarpukariu, taip yra dabar.

A.Aleksandravičius, Kaunas IN./Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia
A.Aleksandravičius, Kaunas IN./Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia

Šį prieš pat XX a. tarp administracinių tvirtovės pastatų komplekso iškilusį neobizantinį – kad primintų krikščionybės ištakas – statinį tarpukariu pašventino kaip katalikų bažnyčią, o XX a. 7 deš. Soboras paverstas muziejumi – tiksliau, M.K.Čiurlionio muziejaus Skulptūros ir vitražo galerija. Dabar tikintiesiems vėl grąžintos bažnyčios rūsiuose veikia muziejus „XXI amžiaus katakombos“, kuriame apsilankę gali pajusti, koks yra pasaulis, kai jo nematai. O pačioje šventovėje vyksta ir nuostabūs koncertai.

Išlikusios ir dar pora tvirtovės reikmėms statytų cerkvių Radvilėnų pl. ir Ž.E.Žilibero g., tačiau jos jau seniai nenaudojamos pagal paskirtį. Vaikščiodami aplink nepamirškite atkreipti dėmesį į ženklus.

Įkvėpimo – kelioms išvykoms

Geležinkelio tiltas, žavingi administraciniai pastatai (kokio fotogeniškumo jų laiptinės!) miesto centre, įvairios slėptuvės, ir, žinoma, vis kitomis spalvomis atsiskleidžiantys fortai – įdomu tvirtovę tyrinėti vis kitais kampais, kitais metų laikais ir transporto priemonėmis. Taip, aplink fortus vyksta net dviračių žygiai, o ekskursiją susiorganizuoti galite visuose pagrindiniuose objektuose.

Tiesa, svarbu nepamiršti, kad spalį fortuose įsikuria ir iki balandžio žiemos miegu miega šikšnosparniai. Net penkiuose fortuose šikšnosparnių žiemojimo buveinės saugomos tarptautiniu mastu, be to, Vienuolikos Lietuvoje aptinkamų rūšių šikšnosparniai įrašyti į šalies Raudonąją knygą – Kauno fortuose iš jų žiemoja net septynių rūšių atstovai.

Keliasdešimt įdomiausių Kauno tvirtovės objektų su tiksliais adresais rasite „Kaunas IN“ drauge su Kauno tvirtovės parku išleistame „It’s Kaunastic“ serijos žemėlapyje. Jis prieinamas tiek popieriniu, tiek skaitmeniniu fomatais – pastarąjį, kaip ir dar tris dešimtis maršrutų po Kauną, rasite svetainėje čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas