Duonos ledai
Airija
Šio skonio ledų taip lengvai nerasite – net ir pačioje Airijoje. Tačiau už pastangas jums bus atlyginta. Ledų receptas paimtas dar iš 1868 m. išleistos knygos: reikia airiškos sodos duonos, kiaušinių, grietinėlės, cukraus ir razinų. Šio deserto gamybai net nereikia ledų gaminimo mašinos, o rezultatas – kažkas tarp ledų ir duonos pudingo. Paragaukite jų Dinglyje, „Murphy’s Ice Cream Shop“.
Spaghettieis
Vokietija
Jeigu su ledų skoniais nenorite eksperimentuoti, bet vis tiek geidžiate ko nors naujo, išbandykite spaghettieis, kur akcentas – ne neįprastas skonis, o pateikimas. Sugalvoti septintajame dešimtmetyje, jie atrodo kaip lėkštė spagečių su raudonu padažu ir parmezano sūriu. Panašumas toks stiprus, kad jų kūrėjas Dario Fontanella juokėsi, jog vaikai kartais pravirksta juos gavę – nes mano, kad negaus deserto. Iš tiesų tai vaniliniai ledai, perspausti per makaronų mašiną, suguldyti ant sušaldytos grietinėlės ir aplieti braškių padažu bei pabarstyti kokoso drožlėmis, migdolais arba baltu šokoladu. Paragaukite jų Berlyne, „Fräulein Frost“.
Sakų skonio ledai
Graikija
Šiems tąsesniems nei įprastiniams ledams graikai naudoja aromatinę dervą, gaunamą iš mastikinio medžio, ir salepą – orchidėjų šaknų miltelius. Pagoto kaimaki didelis pliusas tas, kad jie Graikijos kaitroje ne taip greitai tyžta kaip įprasti ledai, tačiau prie jo neįprasto skonio reikia priprasti. Jeigu jums patinka retsina – graikiškas vynas, į kurį dedama sakų, – tuomet tikriausiai patiks ir šie ledai. Paragaukite jų Atėnuose, „Hara“.
Dervos skonio ledai
Suomija
Derva tokia populiari Suomijoje, kad yra net jos festivalis. Tad nieko keisto, kad ji naudojama ir maisto gamyboje – saldainiams, desertams, marinatams. Tiesa, tai ne tokia pati derva, kuri naudojama keliuose. Terva („derva“ suomiškai) daroma iš degančios medienos, dėl skonio dedama į maistą, o dėl vertingų savybių – ir į vaistus. Ledų su ja skonis panašus į dūmingų karamelizuotų toffee saldainių. Įsigyti galima daugelyje parduotuvių ir ledų kioskų – prabangesnėse ledų parduotuvėse jų tikriausiai nerasite.
Angliškos sriubos ledai
Italija
Zuppa Inglese – itališkas desertas, primenantis anglišką tortą. Pasakojama, kad XVI a. Estės kunigaikščiai savo virėjams nurodė atkurti sluoksniuotą tortą, kurio jie ragavo pas Anglijos karalių. Ryškios geltonos spalvos leduose naudojami biskvito gabaliukai ir šiek tiek „Alchermes“ likerio. Be to, skirtingai nei kitiems ledams, šiam reikia kiaušinio trynių ir riebios grietinėlės. Paragaukite jų Romoje, „Fiocco di Neve“.
Šveicariško burokėlių pyrago ledai
Prancūzija
Populiarus gatvės maistas Pietų Prancūzijoje – tourte de blettes – yra saldžiai aštrus tartas, gaminamas iš šveicariškų burokėlių lapų, razinų, kedrų riešutų, parmezano ir kartais obuolių. Leduose geltona ir žalia spalvos gal neatrodo labai keliančios apetitą, bet skonis – netikėtai geras: turtingas, su riešutų poskoniu, saldus, bet kartu turi ir šiek tiek kartumo nuo burokėlių lapų. Jeigu jums patinka desertai, gaminami iš daržovių, tokie kaip morkų ar rabarbarų pyragai, tuomet tikriausiai patiks ir šie ledai. Paragaukite jų Nicoje, „Fenocchio“.
Lakricos ledai
Švedija
Juodasis saldymedis – vienas iš skonių, kuriam negali būti abejingas. Arba dievini, arba nekenti. Didžioji dalis švedų jį taip dievina, kad net daro ledus su jais, kurie atrodo tikrai įspūdingai. Lakrit yra sūroki, kartoki, bet kartu ir saldoki – jeigu jums nepatinka lakrica, gal geriau jų nebandykite. Bet jeigu sudomino, paragaukite jų Stokholme, „Fryst“.