Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 04

Lietuvį šokiravo kraupi vieta Naujojoje Zelandijoje: ar girdėjote apie Kristaus Bažnyčios miestą?

Esu skaitęs, kad lietuviai yra tauta, turinti didelę silpnybę individualiems arba, kitaip sakant, nuosaviems namams. Nežinau, kodėl čia taip, gal tai yra genetiškai atėję iš senų laikų, kai Lietuva buvo kaimų šalis, kurios žmonės gyveno trobose, o tokie dalykai, kaip butai, egzistavo tik didžiuosiuose miestuose, kurie ir patys savaime buvo maži. Butai buvo laikomi vienu atveju ponų, kitu – kvailių išmislu, nes prie žemės pratęs lietuvis negalėjo suprasti, kaip galima gyventi tokiame mažame plotelyje be nuosavo kiemo, lauko, arkliuko ar vištos.
Kraistčerčas, Naujoji Zelandija
Kraistčerčas, Naujoji Zelandija / Vaido Mikaičio nuotr.

Aišku, pavyzdžiui, tarpukario Lietuvoje butai nebuvo tokie jau ir maži. Pasidairykite po Kauno Naujamiesčio namus ir patys pamatysite. Maži butai ir masinis gyventojų kimšimas į juos prasidėjo jau sovietinės okupacijos metu. Šis procesas lietuvius prie butų kažkiek pripratino, bet ne masiškai, nes lietuvis yra kitokio tipo žmogus nei tuometinis okupantas, kuriam genetiškai reikia gyventi kolūkyje. Todėl net ir sovietmečiu nuosavas namas lietuviui išliko siekiamybe, o dabar dažniausiai tik finansinis klausimas stabdo mūsų tautiečius nuo nuosavo namo įsigijimo.

Net ir sovietmečiu nuosavas namas lietuviui išliko siekiamybe.

Ar jūsų gyvenimo tikslas yra turėti nuosavą namą? Jei nėra, tai nieko baisaus, nes aš irgi nesu iki galo apsisprendęs. Kartais, ypač vasaromis, atrodo, kad tai būtų visai gerai, bet pamąsčius apie visokius šildymo katilų įrengimus, elektros instaliacijos perinstaliavimus, kaminų valymus ar vamzdynų perjunginėjimus, pagalvoju, kad ir butas nebūtinai yra prastas variantas.

Tokių prie individualių namų prisirišusių tautų pasaulyje yra ir daugiau. Vieni tokių yra Naujosios Zelandijos gyventojai. Man sakė, kad zelandai yra visuotinai pamišę dėl jų. Daugumos šalies gyventojų gyvenimo tikslas ir užduotis – įsigyti nuosavą namą. Butai, jų nuomone, skirti tik imigrantams ir prasčiokams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas