Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliaujančioms šeimoms – rudeninės patirtys Lietuvoje: atraskite naujas ir netikėtas vietas

Dabar geriausias metas planuoti rudens atostogas. Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ pristato pasiūlymus po Lietuvą, skirtus išvykoms su visa šeima. Nuo pramogų gryname ore ir pažinčių su gyvūnais iki interaktyvių muziejų ir skonio patirčių skirtinguose šalies kampeliuose. Šeimoms skirto projekto kūrėjai atrinko tai, ką mėgsta mažieji keliautojai, kurių supergalia – smalsumas, rašoma agentūros pranešime spaudai.
Keliaujančioms šeimoms – rudeninės patirtys Lietuvoje
Keliaujančioms šeimoms – rudeninės patirtys Lietuvoje / „15min“ fotomontažas

„Artėja moksleivių atostogos, ir tikrai ne visos šeimos turi bilietus į užsienį. Turiningą laisvalaikį Lietuvoje garantuoja vaikams ir jaunimui patrauklios vietos įvairiuose regionuose. Atnaujinome jų sąrašą ir įtraukėme dar daugiau smagių patirčių tiek gryname ore, tiek uždarose patalpose. Svarbiausia – noras pažinti savo šalį, ją tyrinėti ir leisti laiką kartu su šeima“, – sako Neringa Sutkaitytė, VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė.

Apie pusantro šimto kelionių pasiūlymų rasite čia.

Iš gausybės pasiūlymų paprasta rasti sau tinkamą

Kad būtų patogu išsirinkti, patirtys šeimoms interneto svetainėje yra sugrupuotos į skirtingas kategorijas: gyvūnų mylėtojams, technikos fanams, aktyvių pramogų gerbėjams, meno ir istorijos mėgėjams, mėgstantiems paslaptis ir legendas bei smaližiams.

„Išsirinkę savo šeimai labiausiai tinkamą kategoriją, rasite išskirtinių objektų su aprašymais ir nuorodomis, kaip juos rasti. Taip pat pateikiama informacija, kokio amžiaus vaikams labiausiai tinka siūlomos pramogos ir užsiėmimai“, – atkreipia dėmesį N.Sutkaitytė.

Geležinkelių muziejaus nuotr. / Geležinkelių muziejus
Geležinkelių muziejaus nuotr. / Geležinkelių muziejus

Pasak jos, remiantis naujausia vietinio turizmo statistika, daugiau nei 70 proc. lietuvių keliauja po savo šalį bent vieną kartą per metus. Iš šios grupės nemaža dalis keliauja su šeimomis. Apytiksliai trečdalis (apie 34 proc.) respondentų nurodė, kad vyksta į savaitgalio keliones Lietuvoje su vaikais, o tokios išvykos dažniausiai trunka 1–2 dienas.

Be to, šeimos su vaikais labiau linkusios rinktis išvykas su nakvyne nei vienos dienos keliones, dažniau keliauja po regionus, kur gausu gamtos ir kultūrinių objektų​.

Pusė žmonių nurodo, kad į keliones po gimtąjį kraštą leidžiasi norėdami pažinti naujas ir netikėtas vietas. Tad tarp pasiūlymų šeimos atras ir gamtos mokyklas ir naujausią pliušinių meškinų muziejų, ir netradicinius parkus, labirintus, dviračių maršrutus ir net Elfų kaimelį.

VDU Botanikos sodo nuotr. / Elfų kaimelis VDU Botanikos sode
VDU Botanikos sodo nuotr. / Elfų kaimelis VDU Botanikos sode

„Vienas iš šiuolaikinių botanikos sodų tikslų yra visų amžiaus grupių visuomenės įtraukimas ir paskatinimas pažinti bei atrasti augalų pasaulį. Tad išradingi kūrėjo Gedimino Visockio sumanyti Elfų kaimo gyventojai, išslapstyti mūsų sodo senajame parke, tapo dar viena labai pasiteisinusia ir didžiulio tiek vaikų, tiek jų tėvų susidomėjimo sulaukusia atrakcija, kai ieškodamas namelio, kartu ištyrinėji ir parką, susipažįsti su augalais bei jų istorijomis.

Mums tai – dar vienas būdas kalbėti apie augalus ir jų svarbą, o vaikams – smagiai ir aktyviai praleistas laikas“, – susiplanuoti apsilankymą botanikos sode kviečia VDU Botanikos sodo Kaune direktorius dr. Nerijus Jurkonis.

Kelionių „pamokos“ – bet kokiu oru

Kadangi vietiniai turistai kone labiausiai mėgsta gėrėtis, kaip metų laikai keičia gamtą, jiems pravers apžvalgos bokštų bei pažintinių takų rekomendacijos. Jų lankymą galima suderinti su mažiesiems itin patraukliais gyvūnų ūkiais, elnių ar perlinių danielių parkais, stumbrynais, kitais objektais, leidžiančiais prisiliesti prie gyvūnų pasaulio ir galbūt pagerinti gamtos bei biologijos žinias.

Apskritai rudens atostogų kelionės po Lietuvą gali tapti ir pagalbine edukacine priemone moksliukams.

Pavyzdžiui, Pinigų muziejuje galima pagilinti matematikos žinias ir pabandyti apskaičiuoti, kiek kainuotum, jei būtum auksinis arba sidabrinis. Gliaudyti astronomijos paslaptis paskatins Etnokosmologijos muziejus arba Garsios tylos observatorija, chemijos – Mizgirių gintaro muziejus, istorijos – Baltų kultūros pažinimo centras „Baltų kelias“. O štai Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje galima pamuzikuoti, MO muziejuje, Stasio Eidrigevičiaus meno centre arba Pojūčių meno centre – įžengti į dailės ir meno pasaulį.

Domo Juzėno nuotr. / Automuziejus Vilniuje
Domo Juzėno nuotr. / Automuziejus Vilniuje

Fiziniam lavinimui puikiai tinka aktyvios pramogos ne tik gryname ore, bet ir, subjurus rudeniui, uždarose patalpose, pavyzdžiui, laipiojimo uolomis centruose, kartodromuose ar net šildomo smėlio arenose, kur galima prisiminti paplūdimio žaidimus.

Be to, kelionės po Lietuvą yra ir puiki proga pakalbėti su vaikais apie pilietiškumą, aplinkos apsaugą, tvarumą ir galbūt po šalį keliauti ne automobiliu, o traukiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito