Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliaujantis fotografas: mūsų šalis yra unikali, tiesiog to nebepastebime

Irmanto Gelūno nuotraukas greičiausiai esate matę, net jei to nežinote. „Žmonių“ žurnale dirbančiam ir ne vieną asmeninę parodą surengusiam fotografui nesvetima tiek spaudos, tiek meninė fotografija. Vienas iš Lietuvos atkūrimo šimtmečio projekto „100 Lietuvų“ bendraautorių puikiai susipažinęs ir su mažai kam matytais Lietuvos kampeliais. Kuo mūsų šalies vaizdas jam išsiskiria iš kitų ir kas joje fotografuoti įkvepia labiausiai?
Ažubaliai
Ažubaliai / I. Gelūno nuotr.

Šalis, kurią verta išnaršyti

Pasak fotografo, nors gyvenant Lietuvoje viskas gali atrodyti įprasta ir pažįstama, pamatyti naują perspektyvą padeda kitų šalių lankymas.

„Kol joje gyveni, Lietuva, galbūt, atrodo pernelyg neypatinga. Tačiau aplankius kitas Europos, pasaulio šalis, iškart norisi grįžti prie lietuviško reljefo, prie mūsų žalių pievų ir miškų. Daugelis pajūrio valstybių neturi nieko panašaus. Tik, deja, patys dažnai pamirštame, kiek Lietuvoje įdomių vietų, kokia ji pilna pažintinių takų. Jei norime pažinti Lietuvą, vien pažintinių takų išvaikščiojimui reiktų skirti ištisus savaitgalius“, – sako I. Gelūnas.

Nors pragyvenimui užsidirba žvelgdamas pro profesionalaus fotoaparato objektyvą, į panašias keliones fotografas pasakoja išvykstantis be jo.

I. Gelūno nuotr./Eičiai
I. Gelūno nuotr./Eičiai

„Šiandien telefoninė fotografija pasiekusi tokį aukštą lygį, kad neverta su savimi tampytis fotoaparato. Telefonas visuomet buvo patogesnis, bet anksčiau buvo ir ryškus kokybės skirtumas, kurio šiandien nebėra, todėl profesionalius fotoaparatus galima palikti tik žurnalistinei fotografijai ar progoms, kai reikia profesionalios kokybės“, – sako vyras.

Kertinis žodis – dinamika

„Geriausius kadrus sukuria dinamika“, – lakoniškai aiškina profesionalus fotografas. Svarbiausias klausimas – kaip šią dinamiką sukurti ir užfiksuoti? Būtent čia ir atsiveria fotografijos amato paslaptys.

„Yra tam tikros taisyklės padaryti kokybišką, bet paprastą, niekuo labai neišskirtinę nuotrauką. Bet tokios fotografijos ilgai dėmesio neišlaiko ir, jei norime išskirtinio kadro, reikia žaisti. Pavyzdžiui, didžioji dauguma nuotraukų yra padaroma mūsų matymo aukštyje, kuris svyruoja kažkur apie 170 centimetrų. Net keliolikos centimetrų, ar, juo labiau, kelių metrų pokytis jau kuria neįprastą rakursą, kuris, net jei užfiksuotas įprastas objektas, verčia susimąstyti ir į nuotrauką žvelgti įdėmiau“, – patarimu dalinasi I. Gelūnas.

Kitaip tariant, jei norite geros nuotraukos, mažiau galvokite, ar ji bus kaip visa „Instagram“ klasika ir daugiau ieškokite kampų bei apšvietimų, kurie leistų pamatyti tą patį dalyką naujai. Juk ir patys kaip žiūrovai dažniau atkreipiame dėmesį į tai, kas lyg ir pažįstama, bet visgi netikėta.

„Mano nuomone, geriausia fotografija suglumina. Kai užfiksuota tai, kas tarsi turėtų būti akivaizdu, bet tuo pačiu nutolę nuo tikrovės. Paprasčiausias kelias tai padaryti yra nespalvota fotografija, tačiau yra ir įvairių kitų būtų, tam nėra aiškių taisyklių. Visų pirma, kaip ir minėjau, galima žaisti su neįprastais rakursais, o tuomet reikia tiesiog daryti daug bandymų, eksperimentuoti“, – sako fotografas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alovė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alovė

Pasidalino mėgstamais kadrais

Fotografas pasidalino ir savo paties mėgstamiausiais kadrais. Tarp jų: prie pat ežero kranto esanti apleista sodyba Ažubalių kaime bei žemę dirbantys Alovės vietiniai – dvi vietos, simbolizuojančios lietuvišką kaimą, pamažu nykstantį ir virstantį kažkuo kitu. „Tokių vietų ir žmonių, dirbančių savo pačių žemės plotelį, Lietuvoje turime vis mažiau, tad privalėjau iššokti iš automobilio padaryti jų nuotrauką“, – sako I. Gelūnas.

Kai kuriose paties profesionalo nuotraukose matyti ir jo minimos technikos. Pavyzdžiui, Eičiuose dviračiu važiuojanti mergaitė kadre ypatingai atrodo dėl neįprasto žmogaus matymo rakurso.

I. Gelūno nuotr./Ventė
I. Gelūno nuotr./Ventė

„Fotoaparatas buvo padėtas ant žemės ir specialiai fotografuojama pro balą. Viena vertus, tai neįprasta pozicija, kuri iškart pagauna dėmesį, ir kartu tai kuria dinamiką – nors mes to ir negalime matyti, visi puikiai suprantame, kad mergaitė juda. Neįprasta pozicija pasirinkta ir Ventėje esančiam, paukščių apsėstam apžvalgos bokštui, į kurį žiūrėdamas ne visai supranti, ką matai. O Pravieniškių nuotraukoje, dėmesį prikausto pasikartojantis, nors ir ne visiškai simetriškas vaizdas – tai tam tikras ritmingumas, bet jis ne visiškai tobulas, todėl pagauna akį“, – komentuoja I. Gelūnas.

I. Gelūno nuotr./Pravieniškės
I. Gelūno nuotr./Pravieniškės

Į neatrastų vietų paieškas leistis gali kiekvienas

Atrasti mažiau žinomas Lietuvos vietas kviečia projektas „Undiscovered“, kurio tikslas – pakviesti žmones keliauti po Lietuvą ir įamžinti netikėtas akimirkas bei objektus. Padarytas nuotraukas kiekvienas fotografijos mylėtojas gali pateikti pasauliniam „Huawei InFocus“ konkursui, kuriame vertinami geriausi telefonu nufotografuoti kadrai.

„Huawei InFocus“ konkurso dalyviai paraiškas gali teikti iki rugpjūčio 11 d. Dalyvauti galima vienoje iš šešių kategorijų: „#Jaustuko žyma“, „Veidai“, „Sveikas, gyvenime!“, „Kadruotė“, „Žengiame pirmyn“ ir „Gyvenkite šia akimirka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas