Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė be skiepų ir PGR testų

Ar įmanoma šiais metais kur nors keliauti, jeigu dar nepasiskiepijai nuo COVID-19 ir nenori permokėti už PGR testą? Šį iššūkį sau išsikėlę klaipėdiečiai astrologai Violeta ir Ričardas Liaugminai atrado tokią galimybę ir iškeliavo savo automobiliu į Kroatiją.
Kelionė į Kroatiją
Kelionė į Kroatiją / Violetos ir Ričardo LIAUGMINŲ nuotr.

„Į vakcinas nuo COVID-19 mes žiūrime atsargiai. Kol kas skiepytis nenorime. Taip pat nenorėjome daryti PGR testų, dėl to, kad jie imami iš nosiaryklės ir yra daug brangesni už greituosius antigenų testus. Atidžiai išnagrinėję informaciją, pateiktą Užsienio reikalų ministerijos svetainėje, apsidžiaugėme, kad norintiesiems aplankyti Kroatiją pakanka neigiamo greitojo antigenų testo, kuris turi būti padarytas ne anksčiau kaip prieš 48 val. Be to, atvykusiesiems netaikoma izoliacija“, – kelionių krypties pasirinkimo kriterijus įvardijo V.Liaugminienė.

Klaipėdiečiai keliautojai pasirinko kelionės maršrutą per Lenkiją, Čekiją, Austriją ir Slovėniją su sustojimu nakvynei Čekijoje. Pasak Ričardo, dauguma kelių, kuriais teko važiuoti, buvo greitkeliai. Tad keliautojai nesunkiai pasiekė kelionės tikslą per dvi paras.

„Nė vienoje iš šių šalių testų taip ir neprireikė. Pareigūnai dokumentus patikrino ir testų paprašė tik įvažiuojant į Kroatiją iš Slovėnijos“, – po kelionės pasakojo keliautojai.

V. ir R. Liaugminai Kroatijoje lankėsi ne pirmą kartą. Tad šįsyk rinkosi dar kartą aplankyti gražiausias ir jau anksčiau pamėgtas vietas.

„Labiausiai mus žavi graži gamta. Tad Plitvicų nacionalinis parkas su nuostabiais ežerais mūsų sąraše atsidūrė pirmasis. Poilsiui prie jūros pasirinkome Makarskos kurortą šalies pietuose. Taip pat aplankėme senovinį Splito miestą, gyvenome jaukiame Omišo miestelyje tarp kalnų“, – pasakojo Violeta.

Kroatijoje Liaugminai atostogomis mėgavosi aštuonias dienas. „Kroatija nuo seniausių laikų gyvena daugiausia iš turizmo ir žvejybos. Žuvų ištekliai Adrijos jūroje, pasak vietinių, labai sumažėjo. Mes ir patys žuvies sugebėjome įsigyti tik prekybos centre. O pandemija akivaizdžiai pakirto turizmo sritį.

Mūsų kelionės metu (birželio pradžioje) pajūrio turizmo sezonas dar neprasidėjęs, nes vanduo Adrijos jūroje šaltokas, tačiau kitose Kroatijos lankytinose vietose turistų paprastai būdavo pilna visais metų laikais. Šįsyk buvo labai neįprasta matyti, kad turistų pamėgtose vietose tiek mažai žmonių. Nebuvo minių net prie Plitvicų ežerų. Makarskos paplūdimiuose, kur anksčiau turistai turėdavo atsikelti kuo anksčiau, kad spėtų užsiimti gultą šešėlyje po medžiu, dabar galima gulėti kur tik nori. Svečių išsiilgę Kroatijos viešbučiai, gidai ir restoranai. Tik miestuose, kavinėse ir restoranuose lankytojų netrūksta, bet tai – daugiausia vietiniai“, – pasakojo Ričardas.

Violetos ir Ričardo LIAUGMINŲ nuotr./Kelionė į Kroatiją
Violetos ir Ričardo LIAUGMINŲ nuotr./Kelionė į Kroatiją

Nors turistų srautas sumenko, tačiau kainos Kroatijoje, anot Ričardo, išliko aukštos kaip ir anksčiau. „Man teko būti šioje šalyje, kai ji dar buvo Jugoslavijos dalis. Jau tada ten buvo brangiau nei visur kitur. Manau, kad Kroatijoje kainos aukštesnės yra todėl, kad šalyje nėra išvystytas žemės ūkis. Važiuodamas per Kroatiją pakelėse nepamatysi dirbamų laukų ar galvijų bandų, parduodamų uogų ar vaisių. Pakelėje galima įsigyti nebent medaus. Matyt, šalies geografija lemia, kad maistas ten gana brangus“, – svarstė keliautojai.

Po viešnagės Kroatijoje, prieš kelionę namo, Liaugminams vėl teko daryti COVID-19 testus. Įdomu, kad greituosius antigenų testus Kroatijoje pasidaryti sudėtingiau nei PGR testus, nes jie daromi tik tam tikru laiku, maždaug apie vidurdienį, ir tik valandą laiko, o PGR testą gali pasidaryti bet kuriuo metu nuo ankstyvo ryto iki vakaro", – stebėjosi keliautojai, pasirinkę atlikti testą pustuščio Zagrebo oro uosto punkte.

Violetos ir Ričardo LIAUGMINŲ nuotr./Kelionė į Kroatiją
Violetos ir Ričardo LIAUGMINŲ nuotr./Kelionė į Kroatiją

„Mes mėgstame keliauti ir kiekvienais metais stengiamės atostogauti svetur, pasisemti įspūdžių. Pirmą kartą mūsų kelionė buvo nerami. Nerimo buvo ir dėl to, kad testo galiojimo laikas – ribotas ir turėjome žūtbūt pasiekti per jį kelionės tikslą. Taip pat nerimavome dėl to, kad kelionės metu neužsikrėstume, svarstėme, ką darytume, jeigu grįžtant būtų teigiamas COVID-19 testas. Laimei, šie būgštavimai nepasitvirtino ir galėjome pasimėgauti nuostabiomis atostogomis Kroatijoje“, – reziumavo V. Liaugminienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas