Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Keliones į šias šalis greitu metu atidėkite: užklupti karščio bangos, ten jau mirė turistai

Karštėjančios vasaros daugelyje pasaulio vietų fiksuojamos jau ne vienerius metus. Atkeliavo karščio banga šią savaitę ir į Lietuvą, žmonės raginami imtis atsargumo priemonių. Visgi kitose šalyse situacija, panašu, dar blogesnė, gyventojai bei turistai užgulė ligonines. Deja, ne visiems, gavus šilumos smūgį, pavyksta išgyventi.
Karščiai Pakistane
Karščiai Pakistane / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Žemiau pateikiame keletą šalių, kuriose žmonės susidūrė su rimtomis karščio bangų pasekmėmis. Įvertinus, kokias aukštumas termometro stulpeliai ten pasiekia, galbūt vertėtų keliones į šias vietoves bent kuriam laikui atidėti.

Japonija

Kaip praneša „The Guardian“, Japonijos meteorologijos agentūra didžiojoje šalies dalyje paskelbė įspėjimą dėl galimo šilumos smūgio, ragindama žmones neiti į lauką, nebent tai būtina, dieną ir naktį naudoti oro kondicionierius bei gerti daug vandens.

Įspėjimai pasirodė po to, kai sekmadienį pirmą kartą šiais metais oro temperatūra šalyje pasiekė 40 laipsnių. Ji užfiksuota vidurio Japonijoje esančioje Šidzuokos prefektūroje. Kitose šalies vietose termometro stulpelis pakilo iki 35 laipsnių ar daugiau – šis lygis oficialiai pripažintas „labai karštu“.

Shutterstock nuotr./Japonija
Shutterstock nuotr./Japonija

Pasak „The Japan Times“, Šidzuokoje temperatūra, užfiksuota maždaug 13 val., buvo aukščiausia mieste nuo 1940 m.

Ypatingą susirūpinimą Japonijoje kelia vyresnio amžiaus gyventojai, kurie yra labiau pažeidžiami šilumos smūgio. Priešgaisrinės apsaugos ir nelaimių valdymo agentūra pranešė, kad paskutinę birželio savaitę iš 2 276 žmonių, kurie buvo nuvežti į ligoninę dėl šilumos smūgio, daugiau nei pusė buvo vyresni nei 65 metų amžiaus.

Mažiems vaikams taip pat gresia pavojus. Šį mėnesį ugniagesiai buvo iškviesti į Kiotą po to, kai 9 vaikams per išvyką pasireiškė šilumos smūgio simptomai. Trys iš jų buvo nuvežti į ligoninę.

Pastarosiomis dienomis pranešta apie mažiausiai keturias su oro temperatūra susijusias mirtis. Visos aukos buvo vyresnio amžiaus ir mirė po to, kai karščio metu darbavosi lauke.

Graikija

Praėjusią savaitę Graikijos ministras pirmininkas Kyriakos Mitsotakis perspėjo, kad ši vasara Graikijai bus „ypač pavojinga“. Po kelias dienas trukusių ugniagesių kovų su liepsnomis, kurias kurstė karštesnis, sausesnis ir vėjuotas oras, anot jo, tapo aišku, kad laukia „sunkiausi laikai“, praneša „The Guardian“.

123rf.com nuotr./Atėnai
123rf.com nuotr./Atėnai

Birželio viduryje temperatūra šalyje pakilo iki 40 laipsnių. Meteorologai prognozuoja, kad liepos mėnesį oras bus „6 laipsniais šiltesnis už normą“. Šalis šiemet anksčiau nei įprasta patyrė karščio bangas, kai temperatūra keletą dienų iš eilės daugelyje rajonų viršijo 38 laipsnius.

Kaip rašo „The New York Times“, pasak Graikijos valdžios institucijų, šiais metais dingo arba buvo rasti negyvi mažiausiai 10 turistų. Jie karščio metu išsileido į daug jėgų pareikalaujančius žygius kalnuose.

Siekdama kovoti su karščiu, Atėnų rotušė atidarė viešąsias erdves su oro kondicionieriais ir įrengė 24 valandas per parą veikiančią „karščio bangų liniją“. Taip pat sustiprintas personalas savivaldybės poliklinikose ir pratęsta pagalbos namuose programa, pagal kurią socialiniai darbuotojai, slaugytojai ir psichologai siunčiami į vienišų pagyvenusių žmonių butus. Pagal bandomąją šilumos poveikio vyresniajai kartai stebėjimo programą, senjorams buvo įteikti biometriniai laikrodžiai, kurie prireikus gali įspėti institucijas.

Pakistanas

Nuo Pietų Azijoje šią vasarą siaučiančios karščio bangos nukentėjo ir Karačis, didžiausias Pakistano miestas ir jo ekonomikos centras, rašo „The New York Times“. Per ypač baisią aštuonių dienų atkarpą praėjusio mėnesio pabaigoje oro temperatūra pasiekė 40 laipsnių, o karščio pojūtį dar labiau sustiprino didelė drėgmė.

Shutterstock nuotr./Pakistanas
Shutterstock nuotr./Pakistanas

Tai buvo karščiausias laikotarpis nuo 2015-ųjų, kuomet pareigūnai pranešė, kad Karačyje nuo su karščiu susijusių priežasčių mirė daugiau nei 1 200 žmonių.

Temperatūrai vis dar svyruojant netoli 40 laipsnių, krizės jausmas išliko. „Jaučiuosi, tarsi gyvenčiau krosnyje, – sakė 52 metų Akbaras Ali, rikšos vairuotojas, pastarosiomis savaitėmis į ligoninę vežęs daug karščio ištiktų žmonių. – Baisu matyti, kaip žmonės griūva gatvėje.“

Anot labdaros organizacijos „Edhi Foundation“, didžiausias miesto morgas gavo maždaug tris kartus daugiau kūnų nei įprastai. Iš viso per aštuonias dienas sulaukta apie 700 kūnų. Nors mirties priežastis ne visais atvejais buvo aiški, karščio poveikis neatmetamas.

Nepatenkinti Pakistano gyventojai pradėjo kelius blokuoti akmenimis ir lazdomis, protestuodami prieš elektros ir geriamojo vandens trūkumą. Net ir paprastai šurmuliuojantys turgūs ir gatvės ištuštėjo, nes žmonės vengia palikti savo namus.

Jungtinės Valstijos

Remiantis Heat.gov, antradienį dėl ekstremalaus karščio buvo perspėti daugiau nei 160 milijonų amerikiečių. Slegiantis karštis šiuo metu apgaubęs kone visą vakarinę šalies dalį bei didelius pietų, pietryčių, vidurio Atlanto ir pietinės Naujosios Anglijos plotus, rašo „USA TODAY“.

Beveik visame Vašingtone, Oregone, Kalifornijoje, Nevadoje ir Vakarų Arizonoje šiomis dienomis numatoma 43 laipsnių temperatūra – nuo 10 iki 30 laipsnių aukštesnė nei vidutinė.

Vida Press nuotr./Vašingtonas, JAV
Vida Press nuotr./Vašingtonas, JAV

Karščio banga vakarinėje šalies dalyje kol kas nusinešė mažiausiai penkias gyvybes, praneša pareigūnai. Anot atsakingų vietos institucijų, nuo penktadienio nuo su karščiu susijusių ligų Oregone mirė keturi žmonės: 87, 33, 64 ir 75 metų vyrai.

Šeštadienį Mirties slėnio nacionaliniame parke temperatūrai pakilus iki 53 laipsnių, vienas motociklininkas mirė, o kitas buvo paguldytas į ligoninę. Temperatūra buvo tokia aukšta, kad gelbėtojų sraigtasparnis negalėjo padėti grupei, nes esant tokiai temperatūrai negalėjo skristi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi