Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių agentai atskleidė 12 paslapčių, kurios padės sutaupyti pinigų

Pandemija pakeitė keliones labiau nei bet kuris kitas pastarojo meto įvykis, tačiau pats kelionių planavimo ir užsakymo pobūdis ėmė keistis gerokai anksčiau nei 2020 m., kai pasirodė virusas. Šiandien keliautojai gali ieškoti pigiausių skrydžių, viešbučių kambarių, kruizų ir atostogų paketų internete, rezervuoti viešnagę – visa tai galima padaryti vienoje programėlėje ar puslapyje.
Traukinys – ideali keliavimo priemonė norintiems pasigrožėti lankomos šalies gamta
Traukinys – ideali keliavimo priemonė norintiems pasigrožėti lankomos šalies gamta / 123RF.com nuotr.

Tai yra bloga žinia kelionių agentams, kurie ilgą laiką užsidirbdavo pragyvenimui būtent iš šios veiklos. Visgi ši profesija anaiptol nėra pasenusi. Annie Davis, „Palm Beach Travel“ prezidentė, sako, kad įvairios programėlės negali suteikti specialių žinių, kurią duoda geras kelionių profesionalas, rašoma GoBankingRates.

„Agentas, turintis vidinės informacijos, yra gerai pažįstamas su viešbučių ir restoranų darbuotojais ten, kur jūs vykstate“, – sako A.Davis.

Vis dėlto, jei nusprendėte keliauti savarankiškai, kelionių organizatoriai dalinasi pagrindiniais patarimais, kurie padės išleisti mažiau pinigų.

123RF.com nuotr./Pora kelionėje
123RF.com nuotr./Pora kelionėje

Gyvenkite kaip vietiniai

Kelionių agento ryšiai su vietos gyventojais gali praversti ypač keliautojams, kurie tikisi išvengti turistų spąstų. Pavyzdžiui, Manheteno centras yra labai populiarus tarp turistų, tačiau kelionių organizatoriai rekomenduoja pasidomėti restoranais ir lankytinomis vietomis, kurias mėgsta Niujorke gyvenantys bei dirbantys žmonės.

„Geriausi restoranai ir kultūrinė patirtis, kurią gali pasiūlyti Niujorkas, yra tuose rajonuose, kuriuose vietiniai gyventojai mėgaujasi savo kasdienybe, – sako Michaelas Brozekas, buvęs „American Express Travel“ Niujorko vietovių vadovas. – Vietiniai restoranai ir barai daro Niujorką ypatingą, o čia yra ką atrasti. Neužsibūkite per brangiame restorane, eikite ieškoti ko nors kito.“

Dar vienas būdas sutaupyti pinigų ir gyventi kaip vietiniams – vaikščiokite pėsčiomis ir važiuokite viešuoju transportu.

„Keliaukite pėsčiomis, jei atstumas yra ne ilgesnis nei 20 kvartalų, o jei vykstate į kitą miestą, griebkite taksi, – teigia M.Brozekas. – Jeigu vykstate į didmiestį ar miesto centrą, visada efektyviausia važiuoti metro.“

Tai puikus būdas ne tik apriboti savo išlaidas, bet ir apžiūrėti miesto dalis, kurių kitaip galbūt nepastebėtumėte.

Būkite ankstyvi

Planuodami keliones iš anksto, taip galite sutaupyti daug pinigų, o anksti pradėję keliauti žmonės gali gauti nemažai pasiūlymų ir nuolaidų, sako kelionių bendrovės „Trafalgar USA“ prezidentė Melissa da Silva.

„Oro linijos ir traukinių kompanijos garsėja tuo, kad kuo arčiau kelionės laikas, tuo labiau didina kainas“, – teigia M.da Silva.

Priklausomai nuo kelionės tikslo, planuojant kelionę iš anksto, galima sutaupyti iki 15 proc. ir daugiau.

„Tai reikšmingos santaupos, kurios sudaro šimtus dolerių, vien dėl to, kad esate organizuoti ir pasiruošę iš anksto“, – tikina M.da Silva.

Daugelis turistinių objektų yra pigesni, jei juos užsisakote iš anksto.

Tačiau šis mąstymas gali būti taikomas ne tik tokiems dalykams, kaip lėktuvo bilietai. Isaras Meitis, „Turico Holidays“ elektroninės komercijos prezidentas, sako, kad šiek tiek planavimo taip pat gali padėti laiko stokojantiems turistams išvengti eilių įvairiose veiklose.

„Daugelis turistinių objektų yra pigesni, jei juos užsisakote iš anksto“, – atskleidžia I.Meitis.

Arba žaiskite laukimo žaidimą

I.Meitis priduria, kad kantrūs taip pat gali daug sutaupyti.

„Dažnai, jei kruiziniai laivai turi kelis papildomus kambarius, kuriuos reikia parduoti iki starto datos, jie siūlo juos už neįtikėtinas kainas, – pasakoja jis. – Likus kelioms dienoms iki pradžios, patikrinkite kruizų bendrovės internetinę svetainę.“

Kai kruizinis laivas išplaukia iš uosto, tušti kambariai – nerealizuotos kruizų bendrovių pajamos. Jos mieliau suteikia keleiviams dideles nuolaidas ir tikisi, kad jie jas kompensuos išlaidomis laive.

Sutaupykite priemiesčiuose

Tiems, kurie keliauja su transporto priemone, I.Meitis siūlo pasidomėti kainomis kiek toliau nuo miesto centro.

„Apsistokite už didžiųjų miestų ribų, – pataria jis. – Rasite aukštesnės klasės viešbučių už maždaug perpus mažesnę kainą, o automobilių stovėjimo kaina bus daug palankesnė.“

123RF.com nuotr./Visureigis
123RF.com nuotr./Visureigis

Rinkitės ne viešbučius

Anot I.Meitis, keliaujantiems su grupe, išsinuomoti visą namą gali būti puikus būdas sutaupyti.

„Apsvarstykite galimybę išsinuomoti atostogų namą, – sako jis. – Trijų ar keturių miegamųjų namo, kuriame nesate priversti tris kartus per dieną valgyti restorane, išlaidų pasidalijimas gali labai pakeisti jūsų biudžetą.“

Atsisakykite laisvų penktadienių

Kalbant apie ilguosius savaitgalius, I.Meitis rekomenduoja rinktis ne laisvą penktadienį, o pirmadienį.

„Sekmadienis paprastai yra pigiausia naktis viešbutyje“, – atskleidžia jis.

Keliaukite ne sezono metu

Nors laisvos dienos paprastai siejamos su vasaros ar pavasario atostogomis, lankstesni keliautojai gali atrasti naujų būdų, kaip sutaupyti kelionėje.

„Čia, Centrinėje Amerikoje, metų laikai keičiasi. Nuo gruodžio iki Velykų yra mūsų vasara ir geriausios oro sąlygos apsilankyti, – sako Robas Harperis, prabangių kelionių agentūrų tinklo bendrasavininkis ir verslo plėtros direktorius. – Gegužė, birželis ir pirmosios trys gruodžio savaitės, siūlo geriausią vertės derinį – mažas kainas ir gerą orą.“

Ieškokite akcijų ir kelių dienų paketų

Ilgesnio buvimo atveju į bendrą kainą gali būti įtrauktos ir kitos paskatos, tokios kaip nemokama nakvynė ar įvairios netoliese vykstančios ekskursijos.

R.Harperis taip pat atkreipia dėmesį, kad daugelis kelionių agentūrų siūlo „viskas įskaičiuota“ paketus, kurie padeda keliautojams dar labiau sutaupyti.

Užsisakykite didesnius apartamentus

Anot R.Harperio, liukso klasės apartamentai yra geri tuo, kad suteikia papildomą kambarį, o keliaujant su šeima, tai padeda sutaupyti pinigų.

„Užsisakyti kambarį, kuris labiau primena apartamentų nuomą su gretimais kambariais ir nedidele gyvenamąja erdve, gali būti pigiau nei tiesiog užsisakyti du atskirus kambarius“, – sako jis.

Turėkite šalia skaičiuotuvą ir verčiau naudokite vietinę valiutą.

Naudokite vietinę valiutą

Da Silva taip pat rekomenduoja, kai tik įmanoma, perkant užsienio šalyse rinktis vietinę valiutą.

„Daugelyje parduotuvių, ypač tose, kurios yra gausiai lankomose vietose, dabar siūlomas valiutos konvertavimas, kai galima pasirinkti, ar pirkti JAV doleriais, ar vietine valiuta, – sako ji.

– Nors gali atrodyti, kad atsiskaitant JAV doleriais lengviau sekti savo išlaidas, iš tikrųjų dėl valiutos konvertavimo gali tekti papildomai sumokėti 5 proc. už pirkinius. Turėkite šalia skaičiuotuvą ir verčiau naudokite vietinę valiutą.“

Tai galioja ir atsiskaitant banko kortele.

Neužsisakykite aukštos klasės viešbučių internetu

Paprastai keturių ir penkių žvaigždučių viešbučiams įvertinimai suteikiami neatsitiktinai. Nors juose dažnai būna įspūdingi SPA centrai, restoranai, jie užima geriausią nekilnojamojo turto plotą arba siūlo visus kitus patogumus, norint gauti geriausią aukščiausios klasės viešbučio patirtį, išrankiems keliautojams geriau dirbti su kvalifikuotu kelionių agentu.

A.Davis pasakoja, kad agentas turėtų ne tik tarpininkauti nustatant geriausią kainą, bet ir suteikti kitas privilegijas, pavyzdžiui, nemokamus pusryčius, ankstyvą atvykimą, vėlyvą išsiregistravimą ir net kambario atnaujinimą.

„Prabangūs viešbučiai atsisako didmenininkų ir užsakymų internetu“, – sako A.Davis.

Keliones užsisakykite prieš pat šventes arba jų metu

A.Davis teigimu, šventės yra puikus metas užsisakyti kelionių paketus ir kitus kelionių pasiūlymus, nes oro linijos ir kiti kelionių paslaugų teikėjai būsimoms kelionėms taiko šventines akcijas.

„Kartais labai naudinga užsisakyti iš anksto atostogų sezono įkarščiui, pavyzdžiui, Kalėdoms ir pavasario atostogoms“, – sako A.Davis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas