Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kelionių ekspertas: darbostogų tendencija šovė į viršų – už vieną darbuotoją negaili ir 2500 eurų

Artėjantis pavasarinių kelionių sezonas šiais metais bus kiek kitoks, sako „Baltic Tours“ kelionių ekspertas Kristupas Skuturna. Anot jo, lietuviai reaguoja į pasaulio įvykius ir savo išvykas planuoja pagal juos, todėl tautiečių kelionės tampa ekonomiškesnės ir artimesnės. Tiesa, pastebima ir kita tendencija – padaugėjo bendrovių, norinčių darbuotojus motyvuoti darbostogų išvykomis.
Darbostogų tendencija šovė į viršų – už vieną darbuotoją negaili ir 2500 eurų
Darbostogų tendencija šovė į viršų – už vieną darbuotoją negaili ir 2500 eurų / Shutterstock / asm. archyvo nuotr.

Į darbostogas – nuo 10 iki 60 žmonių

Kristupas pabrėžia, kad Europos kryptys lietuviams išlieka populiariausios. Jau ankstyvo pavasario metu pastebimas kelionių sezono suaktyvėjimas, renkantis vykti į Tenerifę ar Madeirą. Balandžio mėnesį vykstama jau net ir į šiaurines Tenerifės dalis, kurios tiek šeimas, tiek poras ar individualius keliautojus vilioja geru klimatu ir santykinai mažesnėmis kainomis.

123RF.com nuotr. / Tenerifė
123RF.com nuotr. / Tenerifė

„Kipras taip pat patenkina didelės dalies keliautojų norų sąrašą. Tai, palyginti, netolima vieta, kurią galima patogiai pasiekti ir ten laiką leisti už prieinamą kainą“, – vardija kelionių žinovas.

Tiesa, jis akcentuoja ir tam tikras pastebimas naujoves kelionių dinamikoje. Bene esminė iš jų – augantis darbostogų (angl. workation) populiarumas. Jomis susidomi ir dėl jų kreipiasi vis daugiau įmonių, norinčių palepinti savo darbuotojus ar siekiančių investuoti į jų motyvavimą.

Kristupo teigimu, darbostogų privalumais, kai darbas suderinamas su poilsiu ir pramogomis, noriai naudojasi tiek mažos, tiek didesnės įmonės. Vykstantieji į darbostogas paprastai turi savo klausimų spektrą, bet bene svarbiausi kriterijai – gerai veikiantis belaidis interneto ryšys, kokybiškas maitinimas ir oro sąlygos.

Asmeninio archyvo nuotr. / Kristupas Skuturna
Asmeninio archyvo nuotr. / Kristupas Skuturna

„Dažniausiai Lietuvos įmonės darbostogoms krypčių dairosi Europoje. Viena populiaresnių vietų joms – Madeira. Į savaitės trukmės tokio tipo išvykas, mūsų duomenimis, vyksta nuo 10 iki 60 kolegų iš vienos įmonės“, – pasakoja Kristupas.

Jo teigimu, sumos, kurias įmonė yra nusprendusi paskirti darbostogoms, svyruoja, atsižvelgiant į vykstančios grupės dydį, įmonės galimybes ir prioritetus.

Už vieną darbuotoją įmonės šiemet yra pasirengusios mokėti net iki 2500 eurų.

„Įmonės ieško geresnių kainų ir trumpų atostogų variantų, ypač balandžio ir gegužės mėnesiais. Pernai susidomėjimas tokiomis išvykomis buvo mažesnis, tačiau šiais metais jų tikrai padaugėjo, o už vieną darbuotoją įmonės šiemet yra pasirengusios mokėti net iki 2500 eurų. Tiesa, tokios sumos vyrauja, kai grupės būna mažesnės, o didesnėms grupėms skiriama maždaug apie 400–500 eurų už žmogų“, – tendencijas komentavo kelionių ekspertas.

Pavieniai turistai nori išvykti bent savaitei

Kelionių ekspertas sako pastebintis, kad pagrindinės kelionių kryptys, karaliavusios populiariausiųjų sąrašo viršuje ankstesniais metais, lyderiauja ir šiemet. Jas papildo naujai atrandamos valstybės ar salos. Savitos tendencijos pastebimos tarp vyresnių keliautojų.

123rf.com nuotr. / Viešbutis Kretoje
123rf.com nuotr. / Viešbutis Kretoje

„Tenerifės vandens parkas, o kartu tokios vietos kaip Kreta, Rodas bei turistų laukianti ir juos pasigrožėti kviečianti Evia sala Graikijoje, taip pat Juodkalnija ir Albanija, tampa dažnais šeimų, ieškančių idealios atostogų vietos tiek mažiesiems, tiek suaugusiesiems, pasirinkimu.

Turkija vis dar neginčijamai išlieka viena populiariausių krypčių norintiems sutaupyti, o Madeira pritraukia jau ne tik jaunus žmones, bet ir aktyvius vyresnius keliautojus, siekiančius aplankyti naujas vietas ir nesibaiminančius aktyvesnio poilsio, kai keliaujama nuomotais automobiliais ar einama į kalnų žygius“, – sako Kristupas ir priduria, kas dažniausiai keliautojai nori išvykti svetur bent savaitei.

123RF.com nuotr. / Madeira
123RF.com nuotr. / Madeira

Kalbėdamas apie kelionių kainų pokytį pašnekovas akcentuoja, kad pastebimas nedidelis kilimas. Dauguma krypčių išlaiko tolygią arba panašią kainų kartelę kaip pernai. Didžiausias brangimas stebimas prabangių viešbučių kategorijoje.

Žinoma, kainos kilimui įtakos turi nemažai faktorių, iš kurių vienas svarbiausių yra kelionei pasirinktas metų laikas.

Didžiausias brangimas stebimas prabangių viešbučių kategorijoje.

„Šių metų pavasaris atneša tik nežymų kainų padidėjimą – apie 10 proc., priklausomai nuo kelionės datos. Nors kai kurios kelionės laviruoja panašiame kainų lygmenyje kaip ir pernykštės. Bene labiausiai pakilusios yra prabangių viešbučių kainos“, – pastebėjimais dalijasi Kristupas.

Jo teigimu, šis pavasaris į kelionių pasirinkimų spektrą įneš daugiau egzotikos. Kryptys, kurios iki šiol buvo matomos kaip itin tolimos bei varginančios dėl ilgos skrydžių trukmės, tampa vis patrauklesnės šeimoms, trokštančioms išvykti toliau, už Europos ribų.

123rf.com nuotr. / Kuba
123rf.com nuotr. / Kuba

„Mauricijus, Seišeliai, Indonezija, Zanzibaras, Maldyvai ir Kuba – šios kryptys šiemet tapo itin populiarios tarp šeimų, kurios renkasi ilgesnes atostogas toli nuo namų, o ne trumpas išvykas. Žmonės nebebijo ilgesnio skrydžio. Manau, kelionės į šias egzotiškas vietas atspindi besikeičiančius žmonių poreikius, galimybes ir norą patirti naujas kultūras bei kitokius potyrius, nei įprastai būna Europoje“, – sakė kelionių ekspertas K.Skuturna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas