Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių ekspertas įvardijo 5-ias svarbias smulkmenas, kurios tolimose šalyse padės išvengti nesusipratimų

Vasaros atostogoms likus tik telefono nuotraukose ir greitai vėstant orams, vėl imame dairytis kelionių, kur galėtume nevaržomai mėgautis saule, malonia oro temperatūra ir negalvoti apie tamsų ir lietingą lietuvišką rudenį. Vos prasidėjus rudeniui, lietuviai susiplanuoja keliones į tolimąsias šalis: Tailandą, Seišelius, Kubą, Dominikos Respubliką, Šri Lanką, Meksiką ar Mauricijų. Tam, kad iš atostogų tolimose šalyse parsivežtumėte tik pačių geriausių įspūdžių, „Baltic Tours“ kelionių ekspertas Kristupas Skuturna atkreipia dėmesį į 5 svarbias smulkmenas, kurios padės išvengti nesusipratimų, rašoma pranešime spaudai.
Kelionių ekspertas įvardijo 5-ias svarbias smulkmenas, kurios tolimose šalyse padės išvengti nesusipratimų
Kelionių ekspertas įvardijo 5-ias svarbias smulkmenas, kurios tolimose šalyse padės išvengti nesusipratimų / Asmeninio archyvo ir Shutterstock nuotr. / „15min“ fotomontažas
Temos: 2 Atostogos Kelionės

1. Nardysite ar plauksite stebėti delfinų? Pasirūpinkite vaistais nuo supimo

Nuskridę atostogų į šalį prie vandenyno ar jūros tikrai norėsite pasimėgauti siūloma pramoga: nardymu ar vandens gyvūnų (delfinų, kašalotų ar pingvinų) stebėjimu. Abiem atvejais nedideliu laivu būsite plukdomi į atvirą jūrą ar vandenyną, tačiau kai kuriems keliautojams tokią pramogą sutrikdo juos ištikusi supimo, jūros liga ar judesio sutrikimas – dar kitaip vadinama kinetozė, kurios galbūt jie niekada nėra pajutę būdami žemyninėje dalyje.

123rf.com nuotr. / Povandeninis pasaulis
123rf.com nuotr. / Povandeninis pasaulis

Panaši situacija gali ištikti ir lėktuvu nusileidus į aukštikalnėse esančią šalį, pvz. Tibetą ar kai kurias Pietų Amerikos valstybes.

Dėl pasireiškusios kinetozės pykina, svaigsta galva, pila prakaitas, būna silpna. Kam ir kada ji pasireikš, sudėtinga prognozuoti, tad nelaukite, kol imsite bloguoti ir susigadinsite numatytą malonią pramogą. Kelias valandas prieš kelionę laivu išgerkite maisto papildų, turinčių imbiero ekstrakto arba vaistų nuo supimo, žinoma, įsigiję jų iš anksto, pasitarus su šeimos gydytoju ar vaistininku. Taip pat galite įsigyti specialias apyrankes, kurios padeda išvengti nemalonių supimo pojūčių.

2. Brangius papuošalus palikite namuose

Per atostogas keliautojai, o ypač moterys, į lagaminus susikrauna tam tikslui suruoštus ar gal net naujai įsigytus drabužius, kad nuskridusios į tolimą šalį visais atvejais turėtų, ką apsirengti. Žinoma, gražiai pasipuošus malonu eiti į vietinius restoranus ar socialiniuose tinkluose smagu įsikelti nuostabių nuotraukų. Tačiau keliauti pasipuošus brangiais papuošalais ar vardiniais laikrodžiais nėra pati geriausia idėja – juos gali pavogti arba galite netyčia pamesti, besimaudydami jūroje ar vykdami į žygį.

Patyrę keliautojai pataria įsigyti vietinių tradicinių ir nebrangių papuošalų, net jei ir nemėgstate bižuterijos. Atrodysite egzotiškai ir žavingai, o vietiniams vagišiams nekrisite į akis. Jei vis dėl to su savimi turite pasiimti keletą jums brangių papuošalų, nes švęsite ypatingą progą, o gal planuojate pasipiršti ir slapta vežatės sužadėtuvių žiedą, vadovaukitės keliais patarimais.

123rf.com nuotr. / Papuošalai
123rf.com nuotr. / Papuošalai

Pirmiausia – apdrauskite juos dar prieš keliaudami. Pakuodami daiktus, nedėkite jų į registruotą bagažą – geriau pasiimkite su savimi, taip saugiau. Nuvykę atostogų, nesipuoškite eidami į gatvę, ypač vakarais, o viešbutyje papuošalus saugiai užrakinkite kambariuose esančiuose seifuose.

3. Vietinį maistą ragaukite atsargiai

Tikriausiai viena maloniausių kelionės dalių – šalies, kurioje atostogaujate vietinio maisto ragavimas. Ypač nuvykus į tolimesnes šalis, kur akys raibsta nuo egzotiškų vaisių ir daržovių, čia pat gatvėje gaminamas maistas kutena nosį ir nuo prekystalių paragauti kviečia įvairiausi saldumynai, kurių net pavadinimus sunku prisiminti.

Shutterstock.com nuotr. / Maistas kelionėje
Shutterstock.com nuotr. / Maistas kelionėje

Tačiau kad ir kaip norėtume savo gomuriui suteikti malonumą, ragaudami nuostabiausius nematytus valgius, būkite atsargesni. Staigus maisto ir geriamo vandens pasikeitimas dažnam keliautojui tampa nemalonia skrandžio problema, kuri pasireiškia vienos ar kelių dienų viduriavimu ir vėmimu.

Kad išvengtumėte tokių skrandžio negalavimų, kaip pvz., „Montesumos prakeiksmas“ Meksikoje, „faraono prakeiksmas“ Egipte ar „Bali belly“ Indonezijoje, dažnai plaukite rankas, gerkite ir dantis valykite tik vandeniu iš buteliukų. Norėdami paragauti egzotiškų vaisių, pirkite juos nesmulkintus, patys nusiplaukite ir susipjaustykite.

Gerkite daug vandens bei turėkite vaistų skrandžio veiklai pagerinti.

Na, o jeigu įsidrąsinote paragauti gatvės maisto, vadovaukitės paprastu patarimu – išsirinkite švariausią pardavėją, tuomet tikėtina, kad ir jo gaminamas maistas bus toks pats. Ir, žinoma, gerkite daug vandens bei turėkite vaistų skrandžio veiklai pagerinti. Jei matote, kad liga nesiliauja kelias dienas, būtinai apsilankykite gydymo įstaigoje.

4. Vietinė valiuta – kiek reikia vežtis?

Prieš vykdami į tolimąją šalį, pasidomėkite vietine valiuta: kokia ji, koks keitimo kursas. Nepaisant to, kad daugumoje pasaulio valstybių jau galite atsiskaityti kortele ir jose tikrai yra bankomatų, tačiau dar būdami Lietuvoje išsikeiskite bent 100 eurų į šalies, kur ketinate vykti, valiutos.

Shutterstock nuotr. / Pinigai
Shutterstock nuotr. / Pinigai

Pirmiausia – jeigu atskrisite naktį, jus į viešbutį vešiantis taksistas gali neturėti kortelių skaitytuvo, tad teks gaišti laiką ieškant bankomato arba mokėti eurais gerokai didesniu kursu. Taip pat smulkių grynųjų prireiks norint palikti arbatpinigių kambarinėms arba kavinėje susimokėti vietiniam gidui, įsigyti suvenyrų ar paragauti gatvės maisto. Jei planuojate vietines ekskursijas, iš anksto pasidomėkite atsiskaitymo būdais – yra šalių, kuriose grynieji pinigai yra vienintelis būdas susimokėti.

Jei šalies, į kurią atvykote, valiutos neturite, o jums reikia grynųjų, išsirinkite pinigų keityklą miesto centre, kur būriuojasi daugiau žmonių. Tuomet būsite tikri, kad keitykla saugi ir valiutos kursas geras. Arba pinigus išsigryninkite bankomate, kuris yra mieste, prekybos centre ar kitoje gausiai žmonių lankomoje vietoje, nes vis dar pasitaiko atvejų, kada sukčių pastatyti bankomatai gatvėse „praryja“ atgal tik ką išduotus pinigus.

5. Pasidomėkite kištukiniais lizdais

Keliaudami į tokias šalis kaip JAV, Japonija, Malaizija, Pietų Amerikos ar Afrikos valstybės, pasidomėkite tokiu dalyku, kaip kištukinis lizdas. Kadangi skirtingose pasaulio vietose naudojamos skirtingos tinklo įtampos ir dažniai, tad skiriasi ir kištukiniai lizdai, kurie, atrodytų smulkmena, tačiau keliaujantiems pridaro daug rūpesčių.

„Shuterstock“ nuotr. / Plaukų džiovintuvas
„Shuterstock“ nuotr. / Plaukų džiovintuvas

Jei į kelionę vežatės plaukų džiovintuvą, kelioninį lygintuvą ar barzdaskutę dėl skirtingos elektros tinklų sistemos jie gali tiesiog neveikti arba, blogiausiu atveju, sugesti. Todėl prieš keliaudami įsigykite elektros kištuko adapterį – universalų kelioninį, specifinį pagal šalį, į kurią vykstate, arba įtampos keitiklį. Adapterius galite įsigyti Lietuvoje, atsisiųsti internetu arba nusipirkti oro uostuose. Jei jo įsigyti nepavyko, pasiteiraukite viešbutyje, kuriame apsistosite – dažnai apgyvendinimo įstaigos turi skirtingus adapterius savo svečiams.

Tas pats galioja ir telefonams ar kompiuteriams, tačiau kaip laikinas sprendimas jiems įkrauti yra išorinė baterija (angl. power bank). Išorinės baterijos yra kompaktiškos ir lengvai telpa į kišenę, krepšį ar kuprinę, jos tinka daugeliui įrenginių, turinčių USB jungtis – telefonams, ausinėms, planšetėms, fotoaparatams ir net nešiojamiems kompiuteriams. Su išorine baterija galite įkrauti įrenginius bet kur ir bet kada – ypač naudinga kelionėse, ekskursijose ar esant gamtoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito