Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kitokia Amerika. Rosvelo ateivių invazija

Nedidukas Rosvelo miestelis Naujojoje Meksikoje atrodo lyg keista fantastinio filmo scena: kiekviename kampe praeivių Rosvele tyko... ateiviai.
Rosvelas
Rosvelas / Paul Stewart nuotr.

Didžiuliai ateivių pavidalo balionai automobilių servisuose, žalių žmogeliukų iš Marso skulptūros degalinėse ir maisto prekių parduotuvėse, skraidančios lėkštės formos „McDonald‘s“ restoranas ir vitrinose, namų balkonuose, knygynų languose ar net gatvių žibintuose besislapstantys įvairiausių dydžių ir formų ateiviai iš kosmoso – tai Rosvelo kasdienybė.

Šiandien ateivių manija tėra smagus miestelio akcentas, viliojantis turistus iš viso pasaulio. Tačiau kaip prasidėjo Rosvelo ateivių invazija?

Mistinis oro balionas

1947-ųjų birželį ūkininkas Ware'as Brazelis, su sūnumi jodinėdamas po savo rančą netoli Rosvelo, aptiko keistos avarijos liekanas. Maždaug dviejų šimtų metrų spinduliu išsimėtę keisto objekto likučiai W.Brazeliui pasirodė neįprasti, tad, surinkęs keletą nuolaužų ir sukišęs jas į arklių pašaro maišus, ūkininkas nuolaužas parsigabeno namo.

Kaip tik tą vasarą JAV spaudoje plačiai nuskambėjo keletas istorijų apie keistus reiškinius danguje. Dauguma amerikiečių manė, jog tai tebuvo pokštai, iliuzijos arba slapti JAV vyriausybės oro šnipinėjimo įrenginiai: Šaltasis karas tuo metu jau buvo įsibėgėjęs, ir nuolatinė sovietų šnipų grėsmė amerikiečiams buvo tapusi normalia gyvenimo dalimi. Tačiau laikraščiai, vaikydamiesi sensacijų, iškėlė ateivių iš kosmoso idėją: esą, keistos lėkštės formos skraidantys objektai danguje galėtų būti ne kas kita kaip kosminės ateivių raketos.

Alex Milan Tracy/„Nurphoto“/SIPA/„Scanpix“ nuotr./NSO muziejus Rosvelo mieste
Alex Milan Tracy/„Nurphoto“/SIPA/„Scanpix“ nuotr./NSO muziejus Rosvelo mieste

Per radiją išgirdęs ateivių teoriją, W.Brazelis susirūpino: kas, jei jo rančoje nusileidimo taką bus slapta įsirengę ne vyriausybės oro pajėgų agentai, o... kitų planetų gyventojai?! Susijaudinęs W.Brazelis šoko ant žirgo ir nušuoliavo į gretimą Koronos miestelį, kur išklojo apie savo atradimą šerifui.

Netrukus Rosvele pasirodė JAV oro pajėgų kariškiai, surinko visas „kosminio laivo“ nuolaužas ir išgabeno jas į bazę Ohajuje.

Šis nusprendė, jog reikalas svarbus, ir į talką pasikvietė Rosvelo šerifą, kuris savo ruožtu apie incidentą pranešė JAV karinių oro pajėgų bazei Naujojoje Meksikoje.

Netrukus Rosvele pasirodė JAV oro pajėgų kariškiai, surinko visas „kosminio laivo“ nuolaužas ir išgabeno jas į bazę Ohajuje, o vėliau – nežinoma kryptimi.
Miestelėnams kariškiai paaiškino, jog keistasis objektas, sudužęs pono Brazelio rančoje, buvo ne kas kita, o aukštai skraidantis oro balionas, ir nieko daugiau.

Paul Stewart nuotr./Rosvelas
Paul Stewart nuotr./Rosvelas

Nors oro baliono versija patikėjo nedaugelis – tiek žymusis rančeris Brazelis, tiek aplinkinių miestelių bei Rosvelo gyventojai manė, jog avariją čia veikiausiai patyrė arba slaptas vyriausybės lėktuvas, arba sovietinis oro pajėgų šnipas – tuo Rosvelo įvykis ir būtų pasibaigęs. Gerus trisdešimt metų po Rosvelo įvykių niekas apie tai nė nebeprisiminė, ir miestelio gyvenimas tekėjo, kaip tekėjęs.

Sąmokslo teorijos

Seselė pasakojo, jog matė, kaip slapta buvo atliekama „pilkos spalvos, keisto ūgio“ kūnų autopsija.

Tačiau septintajame dešimtmetyje Rosvelas išgarsėjo ir vėl. Sensacingų skandalų ieškančios žiniasklaidos ir Holivudo režisierių dėka ateivių iš kosmoso idėja vėl tapo itin populiari visoje Amerikoje: pranešimai apie NSO (neatpažintus skraidančius objektus) ir ateivių pagrobtus žmones ėmė plūsti iš visos šalies, ir JAV apėmė tikrų tikriausia ateivių manija.

Bermudų trikampio teorijos sumanytojai fizikas Stantonas Friedmanas ir rašytojai Charlesas Berlitzas bei Williamas Moore‘as, nugirdę apie Rosvelo avariją, nusprendė įvykį atgaivinti iš naujo. Apklausę keletą liudininkų, kurių dauguma jau buvo garbaus amžiaus ir patį įvykį atsiminė miglotai, bei prisirankioję įvairiausių gandų iš Rosvelo miestelio apylinkių, Friedmanas, Berlitzas ir Moore'as išleido knygą „Rosvelo incidentas“ („The Roswell Incident“), kuri netruko tapti kultine sensacija.

Paul Stewart nuotr./Rosvelas
Paul Stewart nuotr./Rosvelas

Šioje knygoje atsirado liudininkų, kurie neva matę „keistus pilkus kūnus, kuriuos paslapčiomis nežinoma kryptimi išgabeno kariškiai“; Rosvelo laidojimo namų darbuotojas dievagojosi, jog JAV vyriausybės agentai pas jį specialiai užsakę „vaiko dydžio karstus“, o ligoninės seselė pasakojo mačiusi, kaip slapta buvo atliekama „pilkos spalvos, keisto ūgio“ kūnų autopsija.

Rosvelo incidentas buvo ne mistinis kosminio ateivių laivo sudužimas, o „Mogulo Projekto“ avarija.

Ir nors vėliau paaiškėjo, jog Rosvelo incidentas buvo ne mistinis kosminio ateivių laivo sudužimas, o „Mogulo Projekto“, JAV karinių oro pajėgų prototipinio oro baliono, turėjusio fotografuoti objektus Sovietų Sąjungoje, avarija, žmonių vaizduotei nebuvo ribų. Keistieji „pilki kūnai“, kuriuos matė liudininkai, buvo ne kas kita, kaip bandymų manekenai, o „neįprastas metalas“ – „Mogulo Projekto“ reflektoriai.

Tačiau faktai netruko pasimesti tarp gausybės sąmokslo teorijų: esą, JAV vyriausybė jau seniai žino apie ateivių egzistavimą, tačiau tiesa, be jokios abejonės, slypinti kažkur anapus.

Alex Milan Tracy/„Nurphoto“/SIPA/„Scanpix“ nuotr./NSO muziejus Rosvelo mieste
Alex Milan Tracy/„Nurphoto“/SIPA/„Scanpix“ nuotr./NSO muziejus Rosvelo mieste

Statistikos duomenimis, tik dešimt procentų amerikiečių tiki zombių egzistavimu – tačiau net 60 proc. JAV piliečių įsitikinę, jog protingi ateiviai ne tik egzistuoja, bet ir lanko Žemę. Dar nuostabiau tai, jog, CNN ir „Time“ žurnalo apklausų duomenimis, net 80 proc. amerikiečių tiki, kad JAV vyriausybė turi žinių, tačiau slepia tikrąją tiesą apie nežemiškas gyvybės formas nuo savo piliečių.

Rosvelo atrakcijos

Tačiau tokia statistika galbūt neverta nuostabos: aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje didžiuosiuose ekranuose nuolat mirgėjo „Rosvelo Incidentas“, „Rosvelas“, „Ateivių autopsija“ ir kiti populiarūs filmai bei TV serialai, išleista daugybė knygų apie paslaptingąją Rosvelo avariją, o spaudoje, TV ir radijuje nuolat mirgėjo „pranešimai“ apie pastebėtas skraidančias lėkštes, ateivių pagrobtus žmones ir kitokios NSO istorijos.

VIDEO: Roswell Season 1 2 & 3 Intros

Prie Rosvelo populiarumo, žinoma, prisidėjo ir garsieji „X Failai“, kurie ateivių ir informaciją nuo žmonių slepiančios JAV valdžios mitą išgarsino ir sustiprino visoje šalyje.

Rosvelo miestelis netruko išgarsėti ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje, o su šlove atėjo ir pinigai. Turizmas Rosvelą iš nieko neišsiskiriančio miesteliūkščio Naujosios Meksikos užkampyje iškėlė į vieną populiariausių lankytinų vietų Amerikoje: iš turistų Rosvelas kasmet užsidirba per 90 milijonų JAV dolerių.

Rosvele veikia didžiulis Ateivių muziejus, čia galima apsilankyti NSO „Mc‘Donalds“ restorane, įsigyti Ateivių automobilio draudimą, apsipirkti Ateivių knygyne, įsipilti Ateivių degalų, įsigyti suvenyrų su ateiviais... Viskas Rosvele pritaikyta žioplinėjančių turistų malonumui.

Tačiau vietiniams gyventojams ateiviai jau spėję įkyrėti iki gyvo kaulo. „Manau, Rosvelas išgyvena tam tikrą identiteto krizę – mūsų tėvų ir senelių kartai visa šita ateivių isterija atnešė klestėjimą, ypač devintajame dešimtmetyje, kai prasidėjo pamišimas dėl „X Failų“. Tačiau aš asmeniškai niekuomet nesu buvusi Ateivių muziejuje, nors gimiau ir augau Rosvele... Mums, jaunesniajai Rosvelo kartai, norėtųsi palikti ateivius istorijai ir judėti realios ateities, o ne futuristinių paistalų link“, – sako dvidešimtmetė Alexis, mūsų nediduko Rosvelo motelio administratorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi