Dėl šios priežasties sudarėme sąrašą kinų virtuvės patiekalų, kurių, mūsų nuomone, būtina paragauti kelionės į šią, kontrastų kupiną, šalį metu.
Kiniški koldūnai
Koldūnai (Jiaozi) – tradicinis kinų virtuvės patiekalas, itin mėgstamas vietinių gyventojų. Jie gaminami gana paprastai: iš miltų, vandens ir druskos išminkoma plonytė tešla, o iš jos –formuojami koldūnai, kurie paskaninami mėsos ir/arba daržovių įdaru.
Kuo šie koldūnai skiriasi nuo tų, kurie gaminami Europoje? Mums įprasta koldūnus virti vandenyje, na, o kiniški koldūnai būna trijų rūšių: virti garuose, virti vandenyje bei kepti. Svarbu pabrėžti, jog pagaminimo technika – lemia koldūnų skonį. Populiariausi – virti garuose. Jiaozi patiekiami su sojų pažadu, be kurio kinai neįsivaizduoja nė dienos. Jie koldūnams suteikia sodrų skonį.
Pekino antis
Kinijos gyventojai juokauja, jog, viešint šalies sostinėje Pekine, būtina padaryti du dalykus: aplankyti netoliese esančią Didžiąją kinų sieną ir paragauti keptos ir apskrudintos anties. Šis patiekalas vadinamas Pekino antimi, mat yra kilęs iš šio regiono, o receptas mena net Kinijos imperijos laikus.
Pekino anties ypatybė – blizganti ir traški odelė. Užsisakius šio patiekalo restorane, dažniausiai atnešama visa, ką tik iškepta, antis, o virtuvės šefas prie kliento akių supjausto ją į nedidelius gabalėlius. Prie anties įprastai patiekiami nedideli blyneliai, saldžiųjų pupelių padažas, sojos ir trintų česnakų padažas. Anties gabalėlis apšlakstomas padažu ir sukamas į blynelį. Kai kur šis suktinukas dar pagardinamas daržovėmis. Traški odelė, sultinga mėsa ir skonių įvairovė – šis patiekalas tikrai sužavės maisto gurmanus.
Amžiaus kiaušinis
Į šį sąrašą nusprendėme įtraukti ir kiek neįprastą patiekalą, kurio paragauti išdrįs tikrai ne kiekvienas. Vis dėlto, jeigu esate drąsus, nebijote eksperimentuoti ir dievinate maistą, viešint Kinijoje rekomenduojame paragauti Amžiaus kiaušinio! Tai – kinų virtuvės delikatesas, gaminamas iš molyje, pelenuose ir ryžių lukštuose savaites – ar net mėnesius – laikytų anties, o kartais ir vištos kiaušinių. Jų baltymas įgauna pilką arba žalsvą spalvą ir primena želatiną. Kiaušinio trynys tampa tamsiai žalias, kartais net juodas.
Jo konsistencija – kreminė, o kvapas – tarytum amoniako. Galite įsivaizduoti, jog Amžiaus kiaušinis turi labai stiprų skonį, dėl šios priežasties jis vienas valgomas labai retai. Dažniausiai šiuo kiaušiniu pagardinamos košės, sriubos. Taip pat jis patiekiamas su tofu, marinuotomis daržovėmis.
Saldžiarūgštė kiauliena
Kinų virtuvę visame pasaulyje garsina skonių dermė: čia įprasta derinti rūgščius ir saldžius ingredientus, aštrius ir sūrius ir pan. Šį teiginį puikiai iliustruoja saldžiarūgštė kiauliena – patiekalas, kurio paragauti galima kone kiekviename kinų virtuvės restorane. Vis dėlto, patys kinai teigia, jog būtent šis, iš pirmo žvilgsnio gana paprastas patiekalas, savo skoniu visiškai skiriasi Kinijoje ir restoranuose, esančiuose už šios šalies ribų.
Kinijoje kiauliena supjaustoma plonais gabalėliais ir kepama trumpai, tačiau labai aukštoje temperatūroje. Saldžiarūgščiu padažu mėsa pagardinama tik tada, kai iškepa. Už Kinijos ribų, saldžiarūgštė kiauliena įprastai gaminama traškiai: mėsa apvoliojama tešloje. Tokiu būdu pagamintas patiekalas – traškus, tačiau į mėsą įsigeria mažiau padažo. Beje, skiriasi ir paties padažo gamyba: už Kinijos ribų šis padažas įprastai sutirštinamas krakmolu. Tuo tarpu Kinijoje padažas dažniausiai gaminamas medų ir cukrų sumaišant su sojų pažadu, ryžių actu, kartais – saldžiųjų bulvių krakmolu.
Ma Po tofu
„Patiekalas, kurio receptas mena daugiau nei šimtą metų“ – taip dažniausiai apibūdinamas Ma Po tofu. Tai sojų varškės, jautienos ir rudųjų ryžių patiekalas. Jis įprastai gardinamas aštriu čili pipirų ir pupelių padažu bei svogūnų laiškais.
Iš Sišuano provincijos kilęs patiekalas – itin populiarus ne tik vidurio Kinijoje, tačiau ir visoje šalyje. Ma Po tofu sujungia skirtingas maisto tekstūras. Švelnus tofu skonis puikiai dera su aštriu padažu, o jautiena ir ryžiai suteikia sotumo jausmą. Jeigu viešėsite Kinijoje, būtinai paragaukite!
Gauruotažnyplis krabas
Gauruotažnyplis krabas – tai viena iš krabų rūšių, gyvenančių Baltijos jūroje ties Lietuvos krantais. Įdomu tai, jog šie krabai į Europos vandenis pateko tik praeito šimtmečio pradžioje. Na, o natūralus jų arealas – Rytų Azijoje esančios vietovės, kuriose gėlas upių vanduo susilieja su sūriu jūros vandeniu.
Jeigu rudenį viešėsite Kinijos pakrantės miestuose, tokiuose kaip Čingdao ar Šanchajus, būtinai paragaukite gauruotažnyplio krabo. Jis verdamas garuose, kol mėsa tampa minkšta. Krabas patiekiamas su acto ir imbiero padažu.
Baozi bandelės
Rytų Azijos šalys garsėja savo gatvės maisto kultūra. Jeigu vaikštinėdami po Kinijos megapolius išalksite, būtinai paragaukite baozi. Tai – garuose keptos bandelės, įdarytos mėsos, dažniausiai kiaulienos, arba daržovių įdaru. Iš pirmo žvilgsnio jos atrodo tarytum didžiuliai koldūnai! Bandelės valgomos vienos arba gardinamos sojų pažadu, česnakų padažu, actu, čili ir aliejumi.
Baozi bandelės ne tik skanios, tačiau ir labai sočios. Todėl jos itin mėgstamos tiek vietinių gyventojų, tiek turistų.
Cukruotos gudobelės uogos
Suvalgę itin sočią baozi bandelę, tikriausiai užsinorėsite ko nors saldaus. Tokiu atveju rekomenduojame paragauti cukruotų gudobelės uogų! Šio puikaus deserto galėsite įsigyti turgavietėse ar tiesiog gatvės maisto kioskeliuose.
Uogos suveriamos ant lazdelės ir karamelizuojamos. Parduodamos kai sustingsta cukraus masė. Skonis – puikus: kiek rūgštokos uogos puikiai dera su saldžiu cukrumi. Beje, šis desertas ne tik skanus, tačiau ir naudingas sveikatai. Gudobeles patartina valgyti esant širdies ligoms ar aukštam kraujospūdžiui. Taip pat teigiama, jog šios uogos naudingos tiems, kurie skundžiasi prasta atmintimi, nervine įtampa, nemiga.
Kung Pao vištiena
Kung Pao vištiena, dar žinoma kaip Gong Bao ar Kung Po – tai patiekalas, itin mėgstamas tiek pačių kinų, tiek šalyje viešinčių turistų. Kuo jis toks ypatingas? Garuose kepta vištiena gardinama įvairiomis keptomis daržovėmis, riešutais ir aštriu padažu. Skamba gana paprastai, tačiau tikrai labai skanu. Beje, jeigu esate ragavęs Kung Pao vištienos Europoje esančiuose kinų maisto restoranuose, tikriausiai pastebėjote, jog ji – vos vos aštri. Tačiau viešint Kinijoje, ypatingai Šičuano provincijoje, iš kurios ir kilęs šis receptas, Kung Pao vištiena patiekiama labai aštriai. Jeigu keliausite po Kiniją, turėkite tą omenyje!
Kepti vabalai
Kaip jau minėjome šiek tiek anksčiau, Rytų Azijos šalys garsėja savo gatvės maisto kultūra. Ne išimtis ir Kinija, o ypatingai – didieji šios šalies miestai, kuriuose gatvės maisto turgaviečių yra tikrai ne po vieną dešimtį.
Lankydamiesi gatvės maisto turgavietėje, pastebėsite ant iešmelių suvertų įvairių delikatesų: tai gali būti cukruotos uogos (apie kurias jums jau pasakojome), įvairios spurgytės, mėsos ar jūros gėrybių vėriniai, vaisių ar daržovių iešmeliai, o taip pat – kepti vabalai. Suprantame, jog tai patiekalas, kurio paragauti išdrįs tikrai ne kiekvienas. Vis dėlto, jeigu turite užtektinai drąsos, būtinai išbandykite! Skorpionai, žiogai ar kitokie vabalai kepami aliejuje, vėliau – pagardinami prieskoniais. Skonis – tarytum bulvių traškučių. Argi ne įdomu išbandyti?
Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Kiniją.