Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl Ispanijoje 10 val. ryto ištuštėja visi biurai? Ši tradicija patiktų ir lietuviams

Jei jūs Ispanijoje darbo dienomis, 10 val. ryto, užeitumėte į bet kokį biurą, pagalvotumėte, kad šalį ištiko apokalipsė, nes tokiu metu ten nėra nei vieno darbuotojo.
Tuščias biuras
Tuščias biuras / Shutterstock nuotr.

Ne, taip yra tikrai ne todėl, kad dirbama iš namų, tai vietinė tradicija, kurios atvykėliai negali suprasti, o vėliau ji ir jiems pradeda nepaprastai patikti.

Darbo dienomis, 10 val. ryto, visa Ispanija tarsi suskambus skambučiui pakyla nuo savo kėdžių ir eina pusryčiauti. Stoja statybos, stoja kelio darbai, nutyla klavišų barškėjimas, telefonų skambėjimas ir visa Ispanija atsiduria artimiausiame bare.

Tai almuerzo – antrieji pusryčiai arba priešpiečiai, kurie pagal visas tautos tradicijas valgomi bare. Ispanai namuose ryte išgeria tik kavos arba pieno su keliais sausainiais, todėl 10 val. ryto jie jau būna praalkę.

Almuerzo – antrieji pusryčiai arba priešpiečiai, kurie pagal visas tautos tradicijas valgomi bare.

Ispanijoje maistas yra viena iš religijų, valgoma griežtai nustatytomis valandomis 5 kartus per dieną. Nesu nei iš vieno ispano girdėjusi, kad šiandien nespėjo pavalgyti.

O baras, tai tokia įstaiga, įeinanti į svarbiausių šalies įstaigų trejetuką, kuriame praleidžiama pusė gyvenimo. Ir nesvarbu, kur tu dirbi – ar statybose, ar biure, nesvarbu tavo pareigos, pusryčiauti visi eina į tą patį barą.

Shutterstock nuotr. / Almuerzo tradicija Ispanijoje
Shutterstock nuotr. / Almuerzo tradicija Ispanijoje

Almuerzo metu ispaniškas pasaulis sustoja, nevalia jo praleisti. Ispaniškuose baruose nėra nei meniu, nei kainų, televizorius paleistas visu garsu, padavėjui rėkiama iš kito galo, šiukšlės metamos tiesiai ant žemės, bet tiek džiaugsmo nesu mačiusi jokioje kitoje vietoje.

Apie 10 val. ryto tau oficialiai leidžiama atsikvėpti, užkąsti, išgerti kavos ir aptarti svarbiausias dienos naujienas su bendradarbiais.

Dar Ispanijoje barai turi nepaaiškinamą taisyklę – kuo baisesnis baras, tuo skanesnis maistas. Taigi pradėjus darbą 8 ar 9 val. ryto, apie 10 val. ryto tau oficialiai leidžiama atsikvėpti, užkąsti, išgerti kavos ir aptarti svarbiausias dienos naujienas su bendradarbiais. Oficialiai, nes pusryčiai yra įskaičiuoti į tavo darbo laiką, tam duodama apie 20–30 min.

123rf.com nuotr. / Madridas
123rf.com nuotr. / Madridas

O pusryčiaujama neprastai, tai ką tik iškepta ir prapjauta duona, kuri ištepama tarkuotu pomidoru, į ją pagal tavo pageidavimą įdedama kumpio, sūrio, visų keptos mėsos variacijų, tortilija ir ko tik tavo širdis geidžia.

Sumuštinio ilgis priklauso nuo tavo norų, ar nori mažo gabaliuko, ar pusės rankos ilgio, jei fiziškai sunkiai dirbi. Kol lauki sumuštinio, gauni užkrimsti alyvuogių arba žemės riešutų, sumuštinis užgeriamas vandeniu, alumi ar limonadu, o pavalgius ir pakilus nuo stalo, prie baro dar išgeriamas puodelis kavos ir perverčiami vietiniai laikraščiai.

Ispaniškame bare niekada nesijausi vienas, visi tarpusavyje šneka, klega ir aptarinėja per televiziją rodomas naujienas.

Nesivarginkite į ispaniškus biurus skambindami nuo 9.30 iki 11.00 val., nes telefonas skambės į tyrus.

Taip atsikvėpus, lėtai, lėtai nulinguojama iki darbo vietos.

Taigi nesivarginkite į ispaniškus biurus skambindami nuo 9.30 iki 11.00 val., nes telefonas skambės į tyrus arba jums piktai bus atsakyta, kad Juano ar Carloso tai jau tikrai nėra, jie pusryčiauja. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas