Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl (ne)atostogauti populiariausioje Tailando saloje Pukete?

Dauguma keliautojų, planuojančių atostogas Tailande, į maršrutą įtraukia ir didžiausią salą Puketą. Tačiau prieš apsispręsdami, ar tikrai ten norite keliauti, perskaitykite šį straipsnį – Azijoje jau keletą metų gyvenanti ir dirbanti autorė atkreipia dėmesį į keletą dalykų, kurie padės nutarti, verta ar ne užsukti į Puketą.
Puketas
Puketas / 123rf.com
Temos: 2 Azija Tailandas

Puketas – didžiausia Tailando sala, kurios plotas, kartu su jai priklausančiomis 32 salomis, siekia 576 kv. km. Dydžiu ji tik šiek tiek nusileidžia tik kaimyniniam Singapūrui. Puketo provincija yra antra pagal dydį visame Tailande (ją lenkia tik Bankokas), joje nuolat gyvena apie pusė milijono gyventojų, o turistinio sezono metu žmonių skaičius saloje siekia milijoną.

Anksčiau iš kaučiuko ir skardos gamybos gyvenusi sala šiuo metu didžiausias pajamas gauna iš atvykstančių turistų. 2015 metais Puketą aplankė maždaug 13 mln. turistų iš viso pasaulio.

Puketas taip pat gali didžiuotis spalvinga istorija, nes sala įsikūrusi pagrindiniame jūrinės prekybos kelyje tarp Indijos ir Kinijos. Todėl jau nuo senų laikų Puketo pavadinimas buvo minimas tarp portugalų, prancūzų, danų ir anglų pirklių.

Anksčiau iš kaučiuko ir skardos gamybos gyvenusi sala šiuo metu didžiausias pajamas gauna iš atvykstančių turistų. 2015 metais Puketą aplankė maždaug 13 mln. turistų iš viso pasaulio.

Šie faktai rodo, kokia populiari yra Andamanų jūros bangų skalaujama sala, tačiau kaip ir kiekviena turistų pamėgsta vieta, Puketas turi savų pliusų ir minusų. Jei planuojate savo atostogas Tailande ir svarstote apsilankyti šioje saloje, noriu jums pateikti faktus, padėsiančius apsispręsti, ar tikrai verta didžiąją atostogų dalį praleisti Pukete.

123rf.com/Puketas
123rf.com/Puketo mieste

Trūkumai: trūksta jaukumo ir salos pojūčio

Sudėjus gyventojų ir salą lankančių turistų skaičius išryškėja vienas didžiausių salos minusų – didžiulė žmonių koncentracija. Kad galėtų patenkinti atvykėlių poreikius, saloje įkurti keli tūkstančiai viešbučių, dar daugiau kavinių, barų, grožio centrų, turizmo agentūrų ir panašiai. Tad jeigu Pukete tikitės rasti laukinę ir ramią vietelę poilsiui – pamirškite, saloje visur knibždėte knibžda turistų ar iš jų norinčių užsidirbti vietinių.

123rf.com/Puketas
123rf.com/Puketas

Dar vienas minusas, susijęs su salos dydžiu, yra susisiekimas. Kitaip nei mažesnėse Tailando salose, Pukete keliavimas vietiniu transportu (tuk-tuk'ais arba taksi) kainuoja du ar net tris kartus brangiau. Dienomis galima sėsti į vietinius autobusus, vežančius į kitą paplūdimį ar salos centrą, tačiau reikia būti atsargiems, nes ši transporto priemonė nėra labai saugi. Autobusai be langų, su kietais suolais, o, jei įlipote paskutinis, visą kelionę teks stovėti ir saugotis, kad neiškristumėte pro durų angą, nes durų čia irgi nėra.

Jei mokate gerai vairuoti motociklą, galite išsinuomoti motorolerį ir juo apkeliauti visą salą. Tai patogiausias ir pigiausias būdas susipažinti su apylinkėmis, tačiau ir tokiu atveju reikia būti itin atsargiems. Eismas Puketo saloje prilygsta eismui Bankoke, daug kur gatvėse yra vienpusis eismas, todėl reikia stebėti ne tik kelio ženklus, bet ir aplinkinius, nes kartais tik jie sufleruoja, kur galima važiuoti.

Asmeninio albumo nuotr./Gatvės turgus su nuostabiu maistu. Puketas, Tailandas
Asmeninio albumo nuotr./Gatvės turgus su nuostabiu maistu. Puketas, Tailandas

Ypač reikia būti atsargiems pagrindiniuose salos keliuose, kur keliomis eismo juostomis lekia autobusai, lengvieji automobiliai, sunkvežimiai, kiti motoroleriai. Jei nesate geras vairuotojas, tų kelių patarčiau vengti. Taip pat, jei neturite tarptautinių teisių, įrodančių jūsų teisę vairuoti motorolerį, saugokitės kelių policijos reidų. Šie dažniausiai tyko turistų šalia lankomiausių salos vietų, pavyzdžiui, prie piečiausio salos taško, ir lengva ranka skiria jiems baudas už vairavimą be teisių.

Dar vienas svarbus Puketo minusas – didelės kainos. Tai populiariausia šalies sala, todėl nenuostabu, kad apgyvendinimo, maitinimo ir transporto kainos čia yra nemažos. Žinoma, palyginus su europietiškomis, Puketo kainos gal ir neatrodo tokios didelės, tačiau palyginus su kitomis vietovėmis, jos tikrai didesnės.

Galima rasti ir nebrangių nakvynės variantų, tačiau tuomet viešbutis bus paprastesnis, gal tai bus net svečių namai ar jaunimo hostelis, be to, toliau nuo paplūdimio. Vadinasi, teks nuomotis motorolerį ar kitą transporto priemonę, kad nusigautumėte iki pajūrio.

Pukete esu buvusi ne vieną kartą, pati motoroleriu apkeliavau didžiąją salos dalį. Didžiausi šios salos minusai, mano nuomone, jos dydis, minios turistų ir didelės kainos, kurios sumažina galimybę pažinti visą salą.

Privalumai: garsenybės ir vakarėliai

Tačiau būčiau neteisi, jei teigčiau, kad Puketo sala neturi pliusų. Juk ne be reikalo milijonai turistų iš viso pasaulio kiekvienais metais čia atkeliauja. Turbūt ši sala yra vienintelė vieta Tailande, kuri man sukelia dvejopus jausmas – meilę ir neapykantą. Bet dabar – apie Puketo pliusus.

123rf.com/Puketas
123rf.com/Puketas, Sarasin tiltas

Jei minėjau, kad susisiekimas saloje nėra itin patogus ar pigus, tai susisiekimas su šia sala iš žemyninės dalies yra puikus. Į Puketą galima atvažiuoti automobiliu, nes sausumą ir salą jungia 700 metrų ilgio Sarasin tiltas, pastatytas 1967 metais, kad pakeistų anksčiau į salą plaukusį keltą. Jei nenorite keliauti autobusu, galite rinktis kelionę lėktuvu, nes Puketas turi vieną iš dviejų oro uostų Tailande, kuriame veikia migracijos punktas, vadinasi, čia galite gauti 15 dienų galiojančią Tailando vizą.

Tripoto.com/Puketas
Tripoto.com/Puketo gamta nuostabi

Kadangi sala yra didžiausia šalyje, joje galima rasti viską, apie ką tik svajojate – įspūdingus kyšulius, orchidėjų sodus, gibonų reabilitacijos centrą, tailandietiško maisto gaminimo pamokas, vandens pramogas, ekstremalius iššūkius ir pan. Ypač gražus salos senamiestis, kuriame persipynęs portugalų ir kinų palikimas bei architektūra. Pirmą kartą atsidūrusi Puketo centre pasijutau kaip namuose, t.y., Europoje. Pastatai džiugino akį ryškiomis spalvomis, jaukiomis parduotuvėmis ir kavinėmis.

123rf.com/Puketas
123rf.com/Puketas

Ši sala yra ideali tiems, kurie mėgsta vakarėlius ir prabangą. Ramybę čia sunkiai rasite, tačiau garsią muziką ir „tūsą“ pajūryje – neabejotinai.

Iš salos galima nuplaukti į aplinkines Pi Pi ar Džeimso Bondo salas, kurios yra populiariausios šioje provincijoje. Kasdien dešimtys greitaeigių katerių pasileidžia skrosti bangas per Andamanų jūrą.

Lyg būtų to maža, Puketo sala yra turtinga puikių paplūdimių, kurių skaičius siekia per 30, todėl, jei nenorite visų atostogų praleisti viename, kiekvieną dieną galite aplankyti vis kitą paplūdimį.

Bigstockphoto.com/Puketas
Bigstockphoto.com/Puketas

Ši sala yra ideali tiems, kurie mėgsta vakarėlius ir prabangą. Ramybę čia sunkiai rasite, tačiau garsią muziką ir „tūsą“ pajūryje – neabejotinai. Puketas yra populiarus tarp žinomiausių pasaulio garsenybių. Čia atostogavo Angelina Jolie su šeima, dainininkė Rihanna, aktorius Leonardo DiCaprio, turtuolė Paris Hilton, atlikėja Lady Gaga, modelis Kate Moss, Tyra Banks, dainininkė Beyonce su šeima ir kiti.

Jis nuolat gyvas, niekuomet nemiegantis, siūlantis dienas leisti balto smėlio paplūdimiuose, o naktis – beprotiškuose vakarėliuose.

Būtent dėl šių salos privalumų man sunku nemėgti Puketo. Jis nuolat gyvas, niekuomet nemiegantis, siūlantis dienas leisti balto smėlio paplūdimiuose, o naktis – beprotiškuose vakarėliuose. Visgi siūlau, jei norite pasimėgauti sala tokia, kokia ji yra, pasitaupykite pinigų, kad galėtumėte įsijausti į Pukete sklandančią atmosferą.

Tikiuosi, kad čia išvardyti privalumai ir trūkumai padės jums apsispręsti, ar norite Pukete praleisti savo atostogas. Tailandas – didžiulis, tad, prieš vykdami atostogauti, pasidomėkite sala, į kurią keliaujate, kad grįžti namo su neišpildytais lūkesčiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas