Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl verta aplankyti Atėnus ir ką ten veikti su vaikais? Pataria „Keliaujančios mamos“

Atėnai – muziejus po atviru dangumi. „Keliaujančios mamos“ straipsnyje rasite daugybę istorinių momentų, lankytinų vietų, rekomendacijų, ką veikti su vaikais, kada geriausias metas aplankyti Atėnus ir kokios ten kainos. Taigi, kodėl verta aplankyti Atėnus?
Atėnai, Graikija
Atėnai, Graikija / Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr.

Atėnai – muziejus po atviru dangumi, tad kelionė tikrai bus įsimenanti! „Keliaujančios mamos“ ir Graikijoje gyvenanti gidė Kristina dalijasi istoriniais akcentais, lankytinomis vietomis, rekomendacijomis, kada geriausias metas aplankyti Atėnus, kokios ten kainos, o svarbiausia – ką Atėnuose veikti su vaikais.

Pirma priežastis – demokratija

Šiais laikais, ypač šiuo momentu, visiems yra labai svarbus ir fanatiškai kasdien apkalbamas dalykas – demokratija. Štai ir prašome, pirma svarbi priežastis, kodėl verta lankytis Atėnuose. Atėnai – Demokratijos gimtinė! Gerai visiems yra žinoma, kad demokratija gimė Graikijοje, o konkrečiai – Atėnuose.

Po kelių politinių sistemų, tokių kaip aristokratija, karalystė, monarchija ir tironija, Atėnų piliečiai V a. pr. Kr. sukūrė pirmąją demokratiją, kuri buvo visų vėlesnių demokratijų visame pasaulyje pagrindu.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Aplankykite antikines vietas, kurios susijusios su demokratijos gimimu. Tai Pnikso kalva ir antikinė graikų agora. Šiose vietose smulkiau išsinagrinėkite apie senovės Atėnų valstybės institucijas, tokias kaip demo eklesija, 500 taryba, teismai, 10-ties strategų kolegiją. Taip pat būtinai pasidomėkite apie patį tuometinį valdymą, balsavimo sistemą ir buvusį ostrakizmą. Tikrai labai įdomu!

Demokratija gimė Graikijοje, o konkrečiai – Atėnuose.

Jeigu keliaujate su vaikais, rekomenduoju į šitas vietas keliauti su licencijuotu gidu, tačiau prieš užsisakant gidą būtinai perspėkite, jog būsite su mažaisiais ir kad reikės ir vaikams pritaikytos ekskursijos. Ne visi gidai veda mažiesiems pritaikytas ekskursijas.

Antra priežastis – filosofija ir ugdymas

Antra didelė priežastis aplankyti Atėnus yra filosofija ir ugdymas. Atėnuose V a. pr. Kr. įvyko bene reikšmingiausi įvykiai pasaulio civilizacijos istorijoje. Įsigalėjo demokratija, buvo sukurtos idealios unikalios marmurinės, bronzinės, auksinės ir kt. skulptūros, kaip niekada anksčiau buvo plėtojama žmogaus mintis, filosofija ir mokslai.

Demokratija labai prisidėjo prie žodžio laisvės klestėjimo ir ypač apsišvietusių žmonių, filosofų atsiradimo, kurie laisvai dėstė graikų antikinėje agoroje arba jų pačių įkurtose gimnazijose. Svarbiausi išminčiai buvo Sokratas, Platonas ir Aristotelis. Jūs tiesiog privalote atvykti susipažinti ir su šiais asmenimis bei likusiomis runomis, kurios vis dar primena apie juos. Tik tam reikės gido.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

O kur dar patys įžymiausi Atėnų oratoriai, kurie atstovaudavo teisiamiesiems taip, kaip dabar atstovauja advokatai. Lysias, Isocrates, Aeschines ir t. t. Kaip jau supratote, apie visą tai jūs pratęsite pažintį vėlgi antikinėje graikų agoroje ir taip pat rasite įdomių artefaktų muziejuose: Nacionaliniame archeologijos muziejuje, Benakio muziejuje, Archeologijos ir meno istorijos muziejuje.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Keliaujant su mažaisiais labiausiai rekomenduoju Benakio muziejų, ten yra rodomos filmas, taip pat yra ekspozicijos, kurios parodo paprastą kasdieninį gyvenimą, kuris vyko Antikoje. Labai paprastai ir aiškiai viskas aprašyta. Žinoma, dar įdomiau bus, jeigu ir ten keliausite su gidu. Be gido su mažaisiais galite aplankyti Senovės išradimų ir technikos muziejų bei tikrai vaikams labai įdomų Mitologijos muziejų, abu yra įsikūrę pačiame centre.

Trečia priežastis – Akropolio ansamblis

Trečioji priežastis aplankyti Atėnus – tai Atėnų Akropolio ansamblis. Šis nuostabus senovės pasaulio paminklas yra Atėnų miesto simbolis. Tai puikus trijų menininkų – architektų Iktino ir Kallikračio bei skulptoriaus Fidijo – bendradarbiavimo kūrinys.

Akropolio uolos pastatų statybos ir atnaujinimo iniciatyva priklauso miesto valdovui dDidžiajam Perikliui, valdžiusiam Atėnus V a. pr. Kr. Tai buvo „Periklio aukso amžius“. Čia apsilankę susipažinsite su Akropolio propilėjais, Pinoteka – pirmąja pasaulyje paveikslų galerija, Nikės šventykla, su Erechtiono šventykla, kurios stogą laiko įžymiosios Kariatidės ir galiausiai su senovės graikų meno šedevru – Partenonu.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Kad iki galo suprastumėte jo unikalumą, čia jums vėl prireiks gido paslaugų ir ekskursijos. Gidas puikiai pritaikys ekskursiją ir mažiesiems, papasakos jiems suvokiama kalba. Tačiau vėlgi nepamirškite iš anksto perspėti gido, jog ekskursijoje dalyvaus mažieji. Gidas į tokią ekskursiją dažniausiai atsineša daugiau vizualios medžiagos, kad vaikai galėtų lengviau įsivaizduoti aptariamą praeitį.

Šis nuostabus senovės pasaulio paminklas yra Atėnų miesto simbolis.

Na, o jeigu Akropolio ansamblį norėsite „sutalpinti ant savo delno“, tada jums teks vakare užsilipti ant aukščiausios Atėnų kalvos – Lycabettus. Kaip tik palydėsite saulę ir pamatysite viso Atėnų miesto didybę. Rekomenduoju. Ten atrasite ir labai jaukią kavinukę, ir Šv. Jurgio bažnytėlę, ir panoraminę aikštelę.

Jeigu būsite su mažaisiais, tai geriausiai keliaukite ten apie 19.00–20.00 val., nes vakarais ant šios kalvos būna Graikijos vėliavos pagerbimas, o paskui nukabinimas nakčiai. Atžygiuoja kareiviai ir vyksta trumpas pasirodymas. Kol fotografuosite nuostabius vaizdus, mažieji bus užimti pasirodymu.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Vaikštant po Antikinę graikų ar romėnų agorą su gidu – būtinai rekomenduoju dar ir užklausti apie Panathenae festivalį, skirtą deivei Atėnei Antikos laikais. Tai buvo spalvingiausias religinis ir sporto renginys, vykstantis kiekvieną vasarą. O svarbiausias iškilmių įvykis buvo Panatėnų procesija, surengta per deivės Atėnės gimtadienį – labai daug įdomybių vyko tą dieną kiekvienais metais.

Antikinė graikų agora bus įdomi ir jūsų vaikams, nes ten rasite vis dar puikiai išsilaikiusią Hefaisto šventyklą ir Romos Stoją, kurioje yra įsikūręs ir muziejus. Muziejuje demonstruojama įdomių dalykėlių, tik neprabėkite pro jį greitai, o atkreipkite dėmesį ir netingėkite paskaitinėti ekspozicijos aprašymų.

Ketvirta priežastis – amfiteatrai

Ketvirtoji priežastis lankytis Atėnuose yra dramos amfiteatrai. Neužtenka pamatyti, reiktų dar ir išgirsti, artimiau susipažinti su jų unikalia akustika, architektūra, vaidinimais, aktoriais ir sužinoti apie patį reikalingiausią įrenginį – „deus ex machina“. Taip pat reiktų pažinti žinomiausius tragedijų poetus: Aischilą, Sofoklį, Euripidą bei satyros tėvą – Aristofaną.

Aplankykite Dioniso amfiteatrą, kuris garsėjo dar viena didele švente Atėnuose – Didžioji arba Miesto Dionisija, o šiuo metu yra tik išlikęs kaip istorinis objektas. Ir, žinoma, būtinai aplankykite „išprotėjusio iš pavydo“ Herodo Atiko teatre. Šis teatras yra veikiantis ir dabar.

Vasaros metus rekomenduoju jį ne tik apžiūrėti dienos metu, bet ir būtinai vakare apsilankyti kokiame nors spektaklyje ar koncerte. Duodu žodį, pasijusite kaip antikiniai graikai – tik nepamirškite su savimi pasiimti minkštesnės pagalvėlės (kam ji reikalinga, lai tai lieka intriga…). Rekomenduoju jame apsilankyti ir su vyresniais vaikais, jau nuo kokios 5 klasės tikrai tinka ir jiems.

Penkta priežastis – Atėnų uostas

Penktoji priežastis – Atėnų uostas, Atikos pakrantė. Pagrindinis Atėnų uostas senovėje, kaip ir šiais laikais, yra ne kas kita, o Pirėjas. Antikoje Pirėjo uostas buvo padalintas į tris uostus: Zea, Munychia (dabartinis Mikrolimano) ir Cantharus, kuris yra dabartinis pagrindinis uostas.

Šiais uostais, tiksliau tai Marina Zea ir Mikrolimanu bei juose esančiomis kavinukėmis, tavernomis ir aukšto lygio restoranais galite pasimėgauti atvykę į Atėnus. Tikrai bus puikus būdas praleisti atėniškus vakarus. Pagrindiniame uoste rasite tik daugybę kruizų, kurie išvyksta į salas…

Tačiau netoli pagrindinio uosto, jeigu nepatingėsite, rasite senovės Pirėjo sienų vartus, taip pat Pirėnų bokštą (antras pagal aukštį pastatas Graikijoje) ir Plaukiojantį muziejų (Floating Museum „Hellas Liberty“) – Antrojo pasaulinio karo laivas, garsusis „Laisvė“. Tik 3 tokie pasaulyje, iš kurių vienas yra Pirėjuje. Aplankyti šį laivą labai tinka su vaikais.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Žinoma, čia dar rasite įvairių muziejų, parką, aikštelių, įvairių viešbučių nakvynei. Būdami Atikos pakrantėje taip pat neaplenkite rajonų: Palio Faliro (su nuostabia promenada) bei Voula su unikaliu ledynmečio palikimu – Vouliagmeni ežeru ir SPA. Šį ežerą ypač rekomenduoju keliaujant su vaikais. Ten jiems bus įsimintinos maudynės, smagi atrakcija. Suaugę taip pat nenuobodžiaus, nes, beplaukiojant, visiems padus kutens žuvytės, kurios skabys nuo jūsų sausą odą.

Būnant Atikos pakrantėje su mažaisiais, netoli Faliro rajono, neaplenkite ir planetariumo, kuris turi vieną didžiausių pasaulyje ekranų ir ten pažiūrėkite rodomą filmą. Unikali patirtis, toks jausmas, kad pats skraidai. Vaikams tai nuostabi pramoga. Geriausiai jame lankytis apie 18.00 val. vakare. O po planetariumo puiki proga užsukti į Palio Faliro pakrantę suvalgyti skanių ledų, ten daug kavinukių ir restoranėlių.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Atikos zoologijos sodas

Žinoma, keliaujant su mažaisiais neaplenkite Atikos zoologijos sodo, kuriam mažiausiai reiktų skirti apie 4 valandas. Čia – daugiau nei 1500 gyvūnų, įsikūrusių 20 hektarų plote, yra net ir dramblių. Šis zoologijos sodas turi trečią pagal dydį pasaulyje paukščių kolekciją.

Jei gerai susiplanuosite, jūsų apsilankymas zoologijos parke bus labai linksmas net ir suaugusiems. Ten vyksta gyvūnų šėrimo ir pokalbių su lankytojais valandos. Be to, norėdami, kad jūsų apsilankymas būtų dar įdomesnis, galėsite pasirinkti specialią interaktyvią programą arba apžiūrėti visą parką per specialią ekskursiją kartu su zoologijos sodo gidu.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Šis zoologijos sodas ne tik demonstruoja gyvūnus, tačiau ir aktyviai dalyvauja daugelyje programų, kurios prisideda prie gyvūnų rūšių išsaugojimo, jų gydymo, slaugymo, veisimo, prižiūrėjimo gamtoje. Jame yra ir gyvūnų ligoninė, dirba labai daug darbuotojų. Kažkada, kai Lietuvos delfinariumas buvo uždarytas rekonstrukcijai, mūsų lietuviški delfinai buvo laikinai perkelti būtent į šį Atikos zoologijos sodą 2 metams. Zoologijos sodas dirba ištisus metus.

Šis zoologijos sodas turi trečią pagal dydį pasaulyje paukščių kolekciją

Na, o vakarui, pakeliui iš zoologijos sodo su mažaisiais rekomenduoju vykti į Atėnų atrakcionų parką – Allou! Fun Park. Gaila – žiemos metu yra uždarytas, tačiau vasaros metu atsidaro vakare apie 18.00 val. ir dirba iki 24.00 val. Karuselės, kavinukės ir visokiausio plauko atrakcijos vaikams. Suaugusieji taip pat nenuobodžiaus, ypač, jei sugalvos išbandyti save „super duper“ suaugusiems skirtose karuselėse.

Atėnai – muziejus po atviru dangumi

Dar rašyčiau ir rašyčiau, bet popieriaus pritrūks, nes Atėnų miestas tarsi muziejus po atviru dangumi, o tuo pačiu metu tai linksmybių miestas, jos čia trunka visą parą ir patenkina net ir labai ypatingą skonį turinčius gurmanus! Tai miestas, skirtas visiems keliautojų tipams.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Pasivaikščiokite Atėnų senamiestyje Monastirakio, Plakos ir Anafiotikos gatvelėmis, aplankykite Monastirakio „blusų“ turgų. Šiose vietose pasijusite tarsi epochų kryžkelėje: antikinių pastatų liekanos, bizantiškosios epochos bažnytėlės, osmanų palikimai ir šiuolaikinių architektų šedevrai.

Tai miestas, skirtas visiems keliautojų tipams.

Galbūt keistai nuskambės, tačiau neaplenkite ir Atėnų pirmųjų kapinių. Tokiame judriame mieste kaip Atėnai, kapinės yra viena iš nedaugelio vietų, kur galima rasti ramybę. Jų architektūra ir istorija yra patraukli ir verta pamatyti.

Tačiau nesumaišykite su Atėnų antikinėmis Karameikos kapinėmis – ten taip pat rekomenduoju pasivaikščioti. Iš pradžių Antikoje Kerameikos buvo miesto puodžių kvartalas, tačiau vėliau Kerameikos tapo didžiausiomis miesto kapinėmis. Ten archeologai aptiko kelių senovės Graikijos istorijos laikotarpių kapus, kuriuose buvo rasti labai svarbūs istoriniai objektai.

Dabartinėje Šv. Trejybės bažnyčios vietoje buvo antikinių Atėnų visuomenei svarbių žmonių kapai. Ten kartu su kariais, žuvusiais persų karuose, palaidotas Periklis. Jų kapai buvo sudėtingos konstrukcijos ir buvo vadinami „namais“.

Ką dar pamatyti Atėnuose?

Žinoma, neaplenkite ir dabartinio Parlamento su garbės sargyba bei Sintagmos aikštės. Visa tai jums pasakos apie Graikijos išsivadavimą nuo Osmanų imperijos ir apie Nepriklausomybės karus. Na, o Kallimarmaro stadionas bei Zappiono kongresų ir parodų rūmai jus artimiau supažindins su dviem garsiomis asmenybėmis – Zappais ir papasakos apie pasaulinių olimpinių sportinių žaidynių atgimimą, įvykusį 1896 m.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Tarp Zappiono ir Kallimarmaro stadiono rasite ramybės uostą ir žaliąją oazę – Amalijos arba Nacionalinį parką. Nacionaliniame parke jūsų mažieji bus sužavėti ten gyvenančiomis žaliosiomis papūgėlėmis, vėžliukais ir kitais gyvūnėliais.

Atėnų naktinis gyvenimas taip pat turtingas. Bet labiausiai rekomenduoju aplankyti gyvo garso restoranus, vadinamuosius „Buzuki“. Ten dainuoja graikų vietinės žvaigždės. Pamatysite ir patirsite, kaip graikai iš tikrųjų „pasileidžia kasas“ šokdami savo patį populiariausią tsebekiką. Va ten tikros graikiškos naktinės linksmybės!

Kada geriausia vykti į Atėnus?

Nustebsite, bet aš visiems siūlau gruodžio mėnesį. Pats geriausias metas ilgiems pasivaikščiojimams ir visų vietų išvaikščiojimams. Gruodžio mėn. dažniausiai Atėnuose būna nuo 16 iki 18 laipsnių šilumos. Pats tas. Nelietingas mėnuo.

Gruodį visas miestas pasipuošia artėjančioms Kalėdoms. Atėnai ir šiaip yra labai apšviestas miestas, tai kalėdiniu laikotarpiu jis suspindi taip, kad net kosmose matyti! Jums būtina tai pamatyti ir pajusti tą šiltą malonią kalėdinę aurą Atėnų mieste! Žinoma, nieko neprarasite apsilankę Atėnuose ir pavasarį ar rudenį, kol dar nėra labai karšta.

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Liepos ir rugpjūčio mėnesį rekomenduoju į Atėnus atvykti nebent vienai dienai, su gidu praeiti pagrindines istorines vietas ir vėl iš jų išvykti. Pirtis po atviru dangumi. Tikrai šiais mėnesiais nerekomenduoju Atėnuose būti 3 ar 4 dienas, geriau jau apsistoti kur nors pajūryje, kur smaragdiniai vandenys jus džiugins labiau nei Atėnų karštis.

Liepos ir rugpjūčio mėnesį rekomenduoju į Atėnus atvykti nebent vienai dienai.

Atėnams pamatyti ir pažinti rekomenduoju 3, 4 dienas. Atvykite per vadinamuosius ilguosius savaitgalius, ypač šaltuoju Lietuvoje laiku. Čia iki soties ir sušilsite, ir tikrai prisikultūrinsite.

Patarimai keliaujantiems

Du patarimai keliaujantiems: reikia labai saugotis kišenvagių ir būti labai atsargiems einant per kelią. Pėsčiųjų perėjoje jūsų niekas nepraleis, o jei praleis, tai tarsi įvyks aštuntas pasaulio stebuklas. Kainos parduotuvėse panašiai kaip ir Lietuvoje, o restoranuose ir tavernose tikrai pigiau nei Lietuvoje, o ir porcijos tikros storos ir sočios!

Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija
Kristinos / „Keliaujančios mamos“ nuotr. / Atėnai, Graikija

Nepamirškite paragauti tikro graikiško avies pieno jogurto su saldžiais pagardais bei atsigerti šaltos espreso arba kapučino kavos (freddo espresso or freddo cappuccino cafe). Taip, žinau, kad jūs pripratę prie karštos kavos, tačiau rekomenduoju paragauti ir šią.

O žiemos metu vakarais kavinukėse ragaukite aromatingą rakomelo (raki + medus). Tai ypatingas žiemos vakarinis gėrimas jaukiai ir šiltai įsitaisius po šviečiančiais šildytuvais kokioje nors romantiškoje kavinukėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito