Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosas – plaukiojantys Dodekaneso salyno sodai

Kosas – trečia pagal dydį sala Graikijos Dodekaneso salyne. Dėkinga geografinė padėtis lėmė švelnų viduržemio klimatą ištisus metus, o dėl lygaus ir žalio paviršiaus sala dar vadinama „plaukiojančiais sodais“. Neveltui ji paminėta Homero Iliadoje, pasak legendų, čia lankęsis net pats Heraklis, o dėl strategiškai patogios padėties, ją užgrobti norėjusios bene visos Viduržemio regione gyvenusios tautos.
Kosas
Kosas / Novaturo nuotr.
Kosas – dar visai neseniai atrastas turistų, tačiau sparčiai populiarėjantis tarp keliautojų iš viso pasaulio. Puikus klimatas, visą salą puošianti žaluma, turtingas istorinis palikimas, paplūdimių gausa, žydra ir šilta Egėjo jūra, skalaujanti Koso krantus, vynuogės, figos, alyvuogės, migdolai, palmės – tai tik dalis salos privalumų, kurie sudaro idealias sąlygas trokštantiems pailsėti. 
 
Istorijos pėdsakų ir linksmybių kupinas miestas
 
Salos širdis ir pagrindinis salyno uostas – jaukus Koso miestas. Čia, siaurose vinguriuojančiose gatvelėse, pilnose miniatiūrinių baltai mėlynų namukų, parduotuvėlių ir tavernų, nuolat verda gyvenimas. Miestas kupinas ne tik poilsiautojus traukiančių pramogų, bet ir senųjų civilizacijų bei skirtingų kultūrų pėdsakų. Miestą 1933 m. sugriovė žemės drebėjimas, tačiau didžiąją dalį paveldo pavyko išsaugoti. Miesto pasididžiavimas – akmeninė Šv. Jono riterių arba Neratzia pilis, pastatyta Koso uosto prieigose, maždaug XIV amžiuje. Tvirtovėje gausu išlikusių autentiškų tuometinės architektūros detalių, o užkopus į pilį žavi atsiveriantys įspūdingi uosto vaizdai. 
 
Kosas – medicinos „tėvo“ Hipokrato gimtinė. Sakoma, jog po Koso miesto centre išsikerojusiu šimtmečius skaičiuojančiu platanu Hipokratas dėstė savo pirmiesiems mokiniams. Šis 12 metrų skersmens medis greičiausiai yra tik anksčiau čia stovėjusio medžio pakaitalas, tačiau traukte traukia lankytojus, vertinančius istorijos prasmę. 
 
Skirtingų kultūrų palikimai puošia visą nediduką Koso miestą, tai – Senoji Agora, archeologinė vietovė, kurioje vykdavo prekybos sandoriai, III-IV a. pr. Kr statytų romėnų pirčių ir Odeono – antikinio teatro griuvėsiai, Casa Romana – net prieš 2 tūkst. metų stovėjęs romėnų patricijų namas, pastatytas ant autentiškų pamatų, kurio viduje restauruotos romėnų freskos, mozaikos ir kitos detalės. Visą miestą kadaise juosė gynybinė siena, kurios liekanos ir šiandien savotiškai puošia visą senamiestį. Didelė dalis kasinėjimų metu saloje atrastų radinių saugoma Koso Archeologiniame muziejuje. Čia rymo ir muziejaus pasididžiavimas – Hipokrato marmurinė statula, iškalta, manoma,  IV a. pr. Kr. 
 
Nuo versmių iki viršukalnių 
 
Visai šalia uostamiesčio kunkuliuoja šiltosios, gydomųjų savybių turinčios vandens versmės – termos. Druskingas vanduo teka nuo uolų į jūroje iš akmenų sudarytą natūralų baseiną, o jo temperatūra siekia 42-48 laipsnius. Maudymasis versmių voniose – ne tik malonumas sielai, bet ir nauda kūnui  - termų vanduo naudingas odai ir sąnariams. 
Novaturo nuotr./Kosas
Novaturo nuotr./Kosas
Zia – aukščiausiame Koso salos taške, ant Dikeos kalno įsikūręs mažas miestelis. Tai – bene labiausiai turistų lankoma vieta visoje saloje. Miestelis ypatingas nuo jo atsiveriančiais vaizdais, tradicinėmis tavernomis, vaišinančiomis gardžiu graikišku maistu ir pasitinkančiomis draugiškais šeimininais bei išpuoselėta aplinka. Pakeliui į Zia, keliautojus bent trumpam verčia stabtelėti įspūdingas kraštovaizdis – nuo skardžių matomos balto smėlio pakrantės ir žydra Egėjo jūra. 
 
Lankantis Kose, tiesiog būtina plaukiant laivu aplankyti šalimais esančias saleles. Vulkaninės kilmės Nisyros saloje stūkso ugnikalnis, kurį galima apžiūrėti net iš vidaus. Salą supa juodos pakrantės uolos ir puošia laukinė gamta. Kalymnos sala jau 500 metų garsėja kempinėmis, kurios tradiciškai jūroje „gaudomos“ vietinių žvejų, o maža, rami Psarimos sala užburia ramybe. 
 
Kosas – ir linksmybės, ir ramybė
 
Nuo Koso nutolęs vos 4 km atstumu vienas populiariausių Turkijos kurortų Bodrumas, regis, pasiekiamas ranka, todėl išsiilgę nesibaigiančių linksmybių turistai neaplenkia šio triukšmingo miesto. Beje, sezono metu plaukiant į Bodrumą galima išvysti ir migruojančius delfinus. 
 
Linksmybių tikrai netrūksta ir pačioje saloje. Nuo ankstyvo vakaro tavernose ir kavinukėse prasideda linksmas šurmulys, kuris vėliau persikelia į gausybę naktinių barų ir klubų. O teminiai graikiški vakarai, su graikiškais šokiais, vynais ir maistu puikiai atspindi karštą, draugišką graikų būdą ir palieka neišdildomus įspūdžius dar ilgam. 
 
Dienos metu pasilinksminti taip pat yra kur. Lido – vienas didžiausių vandens pramogų parkų visoje Graikijoje, siūlo gausybę vandens atrakcijų ir žaidimų, kurios nepalieka abejingų nei mažų, nei didelių. 112 km Koso salos pakrantė taip pat sutraukia minias burlenčių ir vandens aitvarų sporto entuziastų. 
Novaturo nuotr./Kosas
Novaturo nuotr./Kosas
„Plūduriuojantys sodai“ garsėja savo šviesaus smėlio paplūdimiais, kurių saloje – net 20, todėl mėgstantys ramybę poilsiautojai tikrai atras ramią ir nuošalią vietelę mėgautis saule ir žydra Egėjo jūra, o linksmybių ištroškę turistai mėgausis muzika, kokteiliais ir paplūdimio pramogomis. 
 
Triukšmingos linksmybės, užburiantis gamtos grožis, tūkstančius metų skaičiuojantis kultūrinis paveldas, ramybės ir tylos kupini kampeliai – vos 209 km ilgio sala gali pasiūlyti tobulas atostogas visiems, net visiškai skirtingus poreikius turintiems svečiams. 
Novaturo nuotr./Novaturas   Čia rasite kelionių pasiūlymus į Koso salą.
Novaturo nuotr./Novaturas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento