Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kraujasiurbių antplūdis: kaip keliautojai gali sumažinti patalinių blakių problemą?

Duomenys rodo, kad patalinių blakių problema Europoje auga. 2023 m. antrąjį ketvirtį britai užfiksavo 65 proc. padidėjusį blakių aktyvumą, palyginti su praėjusiais metais. Per 2021–2023 m. Belgijoje kenkėjų kontrolės įmonės pranešė, kad užsakymų dėl patalinių blakių užkrėtimų padaugėjo 300 proc. Lietuvoje kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ pastebi mažesnį, tačiau vis tiek žymų augimą – 12 proc., palyginti su ankstesniais metais. Ekspertai šį padidėjimą sieja su tarptautiniu keliavimu bei vasaros atostogų laikotarpiu, kai žmonės keliauja į užsienį ir parsiveža blakes į savo namus bei viešbučius.
Kaip keliautojai gali sumažinti patalinių blakių problemą?
Kaip keliautojai gali sumažinti patalinių blakių problemą? / Shutterstock nuotr. / „15min“ fotomontažas

Kenkėjų kontrolės įmonės „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė pranešime spaudai teigia: „Norėdami sustabdyti ar net sumažinti patalinių blakių plitimo riziką, keliautojai turėtų geriau suprasti blakių biologiją ir laikytis kenkėjų kontrolės ekspertų rekomendacijų“.

Kaip atpažinti patalinę blakę?

Jos yra mažos, plokščiu kūnu, dažnai apibūdinamos kaip obuolių sėklos, tačiau vis tiek pastebimos plika akimi ir nesunkiai atpažįstamos. Patalinių blakių kūnai paprastai yra ovalo formos, rusvos spalvos ir gali būti tik 4 mm dydžio. Kadangi patalinės blakės maitinasi krauju, gali palikti tamsias, rusvas dėmes ant čiužinių, kurios atsiranda po jų sutraiškymo arba pasisotinimo krauju.

Shutterstock nuotr. / Patalinė blakė
Shutterstock nuotr. / Patalinė blakė

Kur ieškoti patalinių blakių?

Patalinės blakės slepiasi arčiausiai maisto, t. y. žmogaus. Kadangi dažniausiai jos maitinasi naktį, pirmiausia reikėtų ieškoti po miegamuoju čiužiniu, tarp čiužinio siūlių, lovos rėmuose, minkštuose balduose, kilimuose, kartais net sienų plyšiuose ir grindjuostėse.

Kaip greitai plinta patalinių blakių užkrėstumas?

Patelės deda mažus baltus kiaušinėlius, kurie yra maždaug 1 mm ilgio. Iš jų per 6–10 dienų išsirita nimfos, kurios yra mažos ir bespalvės, tačiau vystymosi metu tampa vis tamsesnės ir didesnės. Nimfos vystosi nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, priklausomai nuo temperatūros ir maitinimosi galimybių. Suaugusios blakės gali gyventi nuo kelių mėnesių iki vienerių metų, priklausomai nuo aplinkos sąlygų ir maitinimosi dažnumo. Per savo gyvenimą viena patelė gali padėti apie 200–500 kiaušinėlių.

Kaip atpažinti patalinių blakių įkandimą?

Patalinės blakės pradeda maitintis krauju netrukus po išsiritimo iš kiaušinėlio. Blakės praduria odą straubliuku ir maitinasi krauju apie 5–10 minučių, po to grįžta į savo slėptuves. Blakių įkandimai dažnai išsidėsto grupėmis arba linijomis, kadangi blakės juda ieškodamos tinkamiausios vietos įsisiurbti. Tai vadinama „pusryčiai, pietūs ir vakarienė“ įkandimų raštu. Patalinės blakės dažniausiai kanda į atviras kūno vietas, kurios liečiasi su čiužiniu ar patalyne, tokias kaip rankos, kojos ir nugara.

123RF.com nuotr. / Patalinė blakė
123RF.com nuotr. / Patalinė blakė

Įkandimai paprastai atrodo kaip mažos, raudonos, patinusios dėmelės, kurias labai niežti. Kartais aplink įkandimo vietą gali atsirasti bėrimas ar netgi pūslelės. Kai kurie žmonės gali patirti stipresnes reakcijas į blakių įkandimus, įskaitant didesnį patinimą, skausmą ar netgi alergines reakcijas.

Patalinės blakės dažniausiai kanda naktį, nes tuo metu jų šeimininkai miega ir lengviausiai tampa grobiu. Tačiau yra galimybė, kad jos gali kąsti ir dienos metu.

Ką daryti pastebėjus patalines blakes?

Jei patalinės blakės buvo pastebėtos kelionės metu, nedelsiant reikia informuoti gyvenamosios vietos administratorių. Rekomenduojama savo daiktus sudėti į hermetiškus plastikinius ar vakuuminius maišus, kad būtų sumažinta pernešimo rizika. Prieš įnešant lagaminus į namus, verta juos patikrinti lauke ar vonioje. Išpakuoti drabužiai turi būti iš karto skalbiami ne žemesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje.

Jei blakės pastebėtos namuose, patariama apsišarvuoti kantrybe ir nedelsiant visus drabužius bei patalynę išskalbti, gerai išsiurbti grindis, lovos rėmą, paviršius ir lagaminus. Lovas, čiužinius ir kitus baldus rekomenduojama išvalyti karštais garais bei nedelsiant kviesti kenkėjų kontrolės ekspertus.

Kaip neparsivežti patalinių blakių į namus?

Atvykus į apgyvendinimo vietą, svarbu apžiūrėti čiužinius, lovos rėmus, patalynę ir galvūgalius. Reikėtų ieškoti mažų rudų ar juodų dėmių, kurios gali būti blakių išmatos arba kraujo žymės. Patartina bagažą laikyti toliau nuo lovos. Po kelionės lagaminus reikėtų gerai išvalyti, išsiurbti, drabužius išskalbti ne žemesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje.

Shutterstock nuotr. / Blakės gali įsliūkinti ir į lagaminą
Shutterstock nuotr. / Blakės gali įsliūkinti ir į lagaminą

Kaip greitai išnaikinamos patalinės blakės?

Profesionalų naudojami insekticidai yra labai veiksmingi, tačiau chemija dažniausiai neveikia kiaušinėlių, todėl įprastai reikia bent 2 naikinimo sesijų per 3–6 savaites, kad būtų visiškai pašalintos blakės, priklausomai nuo užkrėtimo lygio.

Kenkėjų kontrolės ekspertai perspėja, kad patalinės blakės gali tapti rimta problema, jei nesiimama tinkamų prevencinių ir kontrolės priemonių. Tereikia laikytis aukščiau išvardytų paprastų patarimų, kurie ypač keliaujant gali reikšmingai prisidėti prie šios problemos mažinimo ir užtikrinti savo bei kitų žmonių sveikatą ir gerovę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas