Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kroatijos Istrija – brangakmenių skrynia, viliojanti įspūdinga gamta ir jaukiais miestais

Atostogos Kroatijoje – tai įspūdingais paplūdimiais viliojanti Adrijos jūros pakrantė, nepamirštamos salos, gamtos parkai ir aktyvus laisvalaikis kalnuose, jaukūs, istorija dvelkiantys miesteliai net 300 dienų per metus garantuota saulė. Skamba patraukliai? Be abejonės! Ir tai tik dalis priežasčių, kodėl keliautojai vis dažniau atrandą šią šalį ir visą Istrijos kraštą.
Plitvicos ežerų nacionalinis parkas
Plitvicos ežerų nacionalinis parkas / 123RF.com nuotr.

Šiandien Kroatija atostogautojų vadinama vienu didžiausių atradimų Europoje – savą būdą kokybiškai pailsėti čia gali rasti kiekvienas, ne veltui Šiaurinės Kroatijos dalyje esantis Istrijos regionas vadinamas Kroatijos brangakmenių skrynele.

Pasak kelionių organizatoriaus „Novaturas“, Adrijos pusiasalis – puikus pasirinkimas ieškantiems išskirtinių atostogų. Regionas turi net 445 kilometrus pakrantės juostos, vingiuojančios įlankomis, fjordais, aplenkiančios daugybę mažų salų krištolo skaidrumo vandenyje.

VIDEO: Kroatijos Istrija keliautojus vilioja įspūdinga gamta ir jaukiais miestais

Švelnus Viduržemio jūros klimatas, maloni temperatūra, jūra ir uolėti paplūdimiai, o kur dar romėnų ir italų kultūrinis palikimas, alyvuogių aliejus, vynas ir tradiciniai triufeliai – visa tai kelia vietinių pasididžiavimą ir privilioja poilsiautojus iš įvairiausių pasaulio kampelių, šį kraštą vis dažniau renkasi ir lietuvių turistai.

123RF.com nuotr./Kroatijos Istrija
123RF.com nuotr./Kroatijos Istrija

Mėgstate aktyvų poilsį, žavitės laukiniais paplūdimiais ir svajojate apie maudynes dangaus žydrumo jūroje? O gal jums tobulos atostogos – tai UNESCO saugomo kultūros paveldo objektų lankymas ir romantiška vakarienė jaukiose senamiesčio gatvelėse? Kroatijoje visa tai galima suderinti. Tereikia tinkamai pasirinkti patraukliausią kurortą, o jau tuomet poilsis taps nepamirštamu.

Kelionių organizatorius „Novaturas“ vykstantiems į Kroatiją rekomenduoja rinktis vieną iš kurortų saulėtoje Adrijos jūros pakrantėje.

123RF.com nuotr./Kroatijos Rovinio kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Rovinio kurortas

Tarp populiariausių – Rovinis, neretai vadinamas gražiausiu Šiaurinės Kroatijos pusiasalio deimantu. Siauros ir vingiuotos miestelio gatvelės nepaliks abejingų mėgstantiems aplankyti vietos restoranus, kavines, meno galerijas ar jaukias parduotuvėles – vakarėjant jos tiesiog atgyja.

Kurortas garsėja ir įspūdingais uolėtais paplūdimiais – čia patiks vertinantiems vaizdingas pakrantes, o nusprendusiems aplankyti kiek labiau nutolusius paplūdimius, gamta atsidėkos nepamirštamais panoraminiais kurorto vaizdais. Viešint Rovinyje būtina pamatyti Limos fjordą – tai tikras gamtos stebuklas Istrijoje.

Rovinį ypač mėgsta jaunimas, taip pat – buriuotojai ir narai, netoli kurorto paskendęs laivas – viena įdomiausių vietų ekskursijoms po vandeniu.

Dar vienas traukos taškas Kroatijos Istrijoje – Pula, didžiausias regiono kurortas. Uostamiestyje esanti Pula visais laikais buvo svarbus prekybinis centras, populiari ir dėl nuo Romos imperijos laikų išlikusių senovinių statinių, religinių pastatų ir gyvybinių įtvirtinimų turistų pamėgta vieta.

Tarp labiausiai lankomų kurorto objektų – I amžiaus amfiteatras, kuriame vykdavo gladiatorių kautynės ir netgi vandens mūšių inscenizacijos. Šiame pastate, kuriame kadaise sutilpdavo 23 000 žiūrovų, dabar vyksta garsiausių muzikos grupių ir operos solistų pasirodymai.

123RF.com nuotr./Kroatijos Pulos kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Pulos kurortas

Viešint Puloje vertėtų aplankyti ir Triumfo arką, Augusto šventyklą ir miesto katedrą – tai bene garsiausi objektai mieste.

Kurortas yra žinomas savo vyndarystės ir žvejybos tradicijomis bei vis plačiau vystomu turizmu. Be gausybės istorinių objektų, čia pilna viešbučių, pasilinksminimo vietų, barų, picerijų ir restoranų, Adrijos jūros paplūdimių.

Norintys dar daugiau įspūdžių gali plaukti laivu iki išskirtinio Brijuni archipelago nacionalinio parko, kurį sudaro 40 salų. Teritorijoje gausu romėniško stiliaus statinių, čia įspūdį palieka didžiulė šventykla. Tai buvusi Jugoslavijos prezidento maršalo Tito rezidencija, į kurią iš Afrikos buvo atgabenta įvairių gyvūnų ir augalų rūšių.

123RF.com nuotr./Kroatijos Pulos kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Pulos kurortas

Mėgstantiems istoriją – verta rinktis Porečą. Ne veltui vienas populiariausių ir lankomiausių kurortų pusiasalio pakrantėje išrenkamas geriausiu Istrijos kurortu. Porečo senamiestis skaičiuoja jau 2 tūkst. metų, o ilgus metus buvęs Italijos kolonijoje jis ir šiandien alsuoja itališka dvasia.

Unikaliausias miesto statinys – į UNESCO įtrauka 6 šimtmečio Eufrazijaus bazilika, tačiau kurortas žavi ir gamtos vaizdais, ir poilsiautojų pamėgtomis lagūnomis, tapusiomis mažais atskirais miesteliais su savitomis gatvelėmis, restoranais.

123RF.com nuotr./Kroatijos Porečo kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Porečo kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos salos
123RF.com nuotr./Kroatijos salos

Jei ieškote poilsio ramesnėje vietoje, jei dieną norite leisti paplūdimiuose, o vakarais pasivaikščioti pajūrio promenada apžiūrint čia prišvartuotus laivus, rinkitės Umagą. Labiausiai į vakarus nutolęs Istrijos kurortas žavi savitumu – čia kiekvieno akį patrauks vienas su kitu kone sulipę senamiesčio nameliai, jaukios bažnytėlės, pakeliamas, dar X amžiuje statytas istorinis tiltas, miesto gynybinė siena.

Abejingų nepaliks ir atvirus primenantys paplūdimiai, kurių čia gausu – verta aplankyti Laguna Stella Maris, Katorą, Aurorą, Kanegrą ir daugelį kitų.

123RF.com nuotr./Kroatijos Umago kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Umago kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Umago kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Umago kurortas

Poilsiautojus šiandien žavi ir buvęs žvejų kaimelis Medulinas, dabar tapęs patraukliu turistiniu miesteliu. Bėgant metams čia nepamirštamos žvejybos tradicijos – kurorto poilsiautojams siūloma paragauti šviežių jūros gėrybių, krabų salotų, rizoto su juodaisiais ryžiais, populiaraus žuvies troškinio brudeto.

Ką veikti, čia ras ir mėgstantys miesto šurmulį, įvairius kultūrinius renginius, ir ieškantys ramaus poilsio gamtoje – nesvarbu, ar planuotumėte apsilankymą gyvos muzikos koncerte, ar norėtumėte pasivaikščioti šimtamečių pušų pavėsyje, ar laivu aplankyti Cejos, Levano, Bodulašo salas.

Čia ypač patiks poilsiaujantiems su vaikais – Bijecos paplūdimys vilioja turistus su mažaisiais šeimos nariais.

123RF.com nuotr./Maudynės Kroatijoje
123RF.com nuotr./Maudynės Kroatijoje

Iš pirmo žvilgsnio ramus, tačiau vasarą poilsiautojų pamėgtas Rabaco kurortas – dar viena kryptis ieškantiems poilsio Kroatijoje. Unikaliu kraštovaizdžiu išsiskiriantis, kalnuotas Kvarnerio įlankos miestas – puikus pasirinkimas mėgstantiems aktyvesnį laisvalaikį. Vingiuoti, aukštyn žemyn uolomis besidriekiantys keliai privers išsitraukti žygio batus. Akis lepins akmenuoti paplūdimiai, o atsigaivinti leis maudynės krištolo skaidrumo vandenyje.

Ramybe ir jaukumu alsuojantis kurortas traukia ir ieškančius romantikos – vienas ryškiausių miestelio akcentų yra pajūrio promenada, šalia kurios įsikūrę daug mažų barų, kavinių, restoranų ir ledainių.

123RF.com nuotr./Kroatijos Rabaco kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Rabaco kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Rabaco kurortas
123RF.com nuotr./Kroatijos Rabaco kurortas

Kiek toliau nuo jūros nutolęs, Likos regione esantis Plitvicos ežerų nacionalinis parkas – dar viena kone privaloma šalyje aplankyti vieta, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Vienas garsiausių ir labiausiai Kroatijoje lankomų turistinių objektų žavi skirtingame aukštyje virš jūros lygio tyvuliuojančiuose šešiolika karstinės kilmės ežerų, pro kuriuos tekėdama Koronos upė formuoja tūkstančius įvairiausių kaskadų ir krioklių. Vaikščiojant turistams pritaikytais takeliais čia galima pasijausti lyg rojuje.

123RF.com nuotr./Plitvicos ežerų nacionalinis parkas
123RF.com nuotr./Plitvicos ežerų nacionalinis parkas

Poilsiaudami su „Novaturu“ Plitvicos ežerų nacionalinį parką galėsite aplankyti ir leisdamiesi į dienos ekskursiją su gidu. Parke gausu ežerų, krioklių, gyvūnijos pilnų miškų – šią vietą galima pažinti ir vaikštinėjant 8 kilometrų ilgio takais, ir plaukiant laivu, važiuojant elektriniu traukiniu.

123RF.com nuotr./Plitvicos ežerų nacionalinis parkas
123RF.com nuotr./Plitvicos ežerų nacionalinis parkas

O gal nuspręsite kelionę pratęsti iki Italijos ir aplankyti Veneciją – vieną romantiškiausių pasaulio vietų, laivu Italijos perlu vadinamas miestas iš Kroatijos pasiekiamas vos per porą valandų. Nusprendę apsilankyti čia parsiveš neišdildomų įspūdžių – aplankysite garsiausias Venecijos vietas, savo akimis pamatysite kanalus, architektūros šedevrus, pasivaikščiosite jaukiomis gatvelėmis, o vakare vėl pasieksite Istrijos krantą.

123RF.com nuotr./Venecija
123RF.com nuotr./Venecija

Viešint Kroatijoje verta aplankyti ir tarptautinį menų festivalį „Dubrovniko vasaros žaidynės“, išbandyti vandens pramogas, panardyti. Ši šalis – tikras rojus skrandžiams, ypač tiems, kurie mėgsta jūros gėrybes, sūrį.

Kroatijoje gerai išplėtota viešojo transporto sistema, todėl keliones nesudėtinga planuotis ir patiems – vietos autobusais galima nebrangiai nuvykti į gretimus kurortus ir miestus.

Apskritai, 2013 metais tapusi Europos Sąjungos nare, Kroatija vis labiau artėja prie kitų Pietų Europos valstybių standartų, taip pat turizmo paslaugų atžvilgiu. Didžiuosiuose miestuose ir kurortuose galima rasti puikių kokybiškas paslaugas siūlančių naujų viešbučių. Kai kurie jų – itin autentiški, dvelkia istorija, kiti žavi išskirtine architektūra – geriausius jų padės išsirinkti keliones čia organizuojantys „Novaturas“ atstovai.

Daugiau informacijos galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas