Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kruizinio laivo keleiviai per audrą patyrė tikrą košmarą: sužeista 100 žmonių

Svajonių kelionė virto košmaru 1000 kruizinio laivo keleivių, į kurį smogė audra. 100 žmonių buvo sužeisti.
Kruizinis laivas „Spirit of Discovery“
Kruizinis laivas „Spirit of Discovery“ / Vida Press nuotr.

Bendrovės „Saga Cruises“ laivas „Spirit of Discovery“ plaukė į paskutinį 14 dienų kelionės po Europą etapą, kai šeštadienį Biskajos įlankoje – Atlanto vandenyno dalyje prie vakarinės Prancūzijos ir šiaurinės Ispanijos pakrantės – jį užklupo blogos oro sąlygos, rašoma CNN.

Kruizas „Kanarų salų kvintetas“, spalio 24 d. išplaukęs iš Portsmuto Jungtinėje Karalystėje, žadėjo svečiams „žiemos saulę saulės nubučiuotame Kanarų salų archipelage“, Ispanijos teritorijoje prie Šiaurės Vakarų Afrikos krantų.

Vida Press nuotr. / Kruizinis laivas „Spirit of Discovery“
Vida Press nuotr. / Kruizinis laivas „Spirit of Discovery“

Laivas turėjo sustoti Madeiros saloje, o paskui plaukti į Kanarų salas: La Palmą, Tenerifę, Lansarotę, Fuerteventūrą ir Gran Kanariją. Po dviejų dienų plaukiojimo jūroje laivas turėjo prisišvartuoti La Korunjos uoste Ispanijoje, o po dar vienos dienos plaukiojimo grįžti į Portsmutą.

Viskas vyko pagal planą iki 10 dienos – lapkričio 2 d., kai laivas buvo pakeliui į Gran Kanariją, artėjant audrai. Siekdami aplenkti orus, pareigūnai nusprendė atšaukti sustojimą ir vykti tiesiai į La Korunją. Tačiau laivui plaukiant uostas buvo uždarytas, todėl buvo nuspręsta tęsti kelionę į Portsmutą – daugiau kaip 600 jūrmylių atstumą ir mažiausiai dvi dienas kelionės – tikintis, kad pavyks aplenkti audrą.

Kompanija „Saga Cruises“ neatsakė į klausimą, kodėl laivas nebandė prisišvartuoti kur nors kitur arba pasukti atgal, užuot bandęs tęsti kelionę. Maršrute buvo numatytos dvi jūroje praleistos dienos tarp Gran Kanarijos ir La Korunjos, o trečioji – iš Ispanijos į Jungtinę Karalystę.

Generalinis direktorius Nigelas Blanksas pranešime, kuriuo pasidalijo su CNN, teigė:

„Kiekvienas sprendimas buvo priimtas remiantis laivo kapitono patarimais ir mūsų specialių jūrų meteorologų prognozėmis. Visą laiką darėme viską, ką galėjome, kad mūsų svečiai būtų kuo saugesni, ir padėjome jiems išgyventi audrą, taip pat suteikėme ekspertinę medicininę pagalbą sužeistiesiems“.

Pasekmės

Biskajos įlankoje užklupus stipriai audrai, suveikė laivo varomosios jėgos apsaugos sistema, dėl to laivas pakrypo į kairę, staiga sustojo ir buvo sužeista apie 10 proc. laive buvusių keleivių. Manoma, kad penki iš jų buvo sužeisti sunkiai.

Tuomet laivo įgula nusprendė likti vietoje ir nebandyti tęsti kelionės į Jungtinę Karalystę.

Biskajos įlanka garsėja klastingais orais ir didelėmis bangomis.

Keleiviai socialinėje žiniasklaidoje pranešė apie baisias sąlygas, kai kurie teigė manantys, kad mirs.

Vienas X (anksčiau žinomo kaip „Twitter“) paskyroje rašęs asmuo, kuris teigė, kad laive buvo jo tėvai, sakė, kad jie turėjo „siaubingą“ patirtį: „Jie valgomajame buvo pargriauti ant grindų, ant jų krito stalai ir indai“.

„Kodėl kapitonas skubėjo iš Kanarų salų į audrą?“ – pridūrė jis.

Šis asmuo taip pat pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuota laivo buvimo vieta šeštadienio vakarą, pažymėdamas, kad audros metu tai buvo vienintelis keleivinis laivas Biskajos įlankoje.

Vienas keleivis su BBC pasidalijo filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip bangos daužo laivą, nes įgulos narys valgomajame pranešė apie „kodą alfa“ – skubios medicininės pagalbos laive kodą.

Kitas pasakojo, kaip kapitonas per domofoną perspėjo keleivius sėdėti arba gulėti ir pasakė, kad jie „laikosi dėl gyvybės“.

Visi keleiviai jau išlaipinti.

Bendrovės atstovas spaudai pareiškime teigė:

„Spirit of Discovery“, deja, šį savaitgalį, kai pradėjo grįžti į Jungtinę Karalystę, susidūrė su sudėtingomis oro sąlygomis. Laivas visą laiką buvo saugus, tačiau dėl audros poveikio kai kurie svečiai patyrė sužalojimų. Visiems jiems nedelsiant suteikė medicininę pagalbą laive dirbantys medikai. Nors akivaizdu, kad oro sąlygos nuo mūsų nepriklauso, norime nuoširdžiai atsiprašyti visų nukentėjusiųjų, kurie dabar saugiai grįžo namo, plaukdami ramesnėje jūroje“.

Laivas visą laiką buvo saugus, tačiau dėl audros poveikio kai kurie svečiai patyrė sužalojimų.

Laivas jau apsisuko ir grįžo į vandenį kitam reisui. Paskutinį kartą jis buvo stebimas prie Pietų Anglijos krantų, išplaukęs iš Portsmuto į Lisaboną, kaip skelbiama sekimo svetainėje „Vesselfinder“. Maršrutas vėl ves laivą per Biskajos įlanką – tikėkimės, kad šį kartą jis plauks sklandžiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?