Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros takais Palangoje: grafai Tiškevičiai, šokantys fontanai ir skambantys orkestro garsai

Ne tik godžiai ragauti saulės bučinių bei gaivintis Baltijos jūroje, bet ir panirti į kultūrines gelmes, kupinas muzikinio svaigulio, kino filmų ir parodų po atviru dangumi gylio – būtent taip atsikvėpti kviečia Palanga. Šiame kurorte muzika aidi po Birutės parko skliautais, kinas ir koncertai rodomi pievose, o pažinti miestą kviečia gili Tiškevičių šeimos istorija.
Grafų Tiškevičių alėja
Grafų Tiškevičių alėja / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seniausias kurorto renginys

„Grojame jau 120 vasarą. Mes tiesiog gerai išsilaikę“, – juokauja Palangos orkestro vadovas Vygantas Rekašius, kviečiantis poilsiautojus kiekvieną ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį 18.30 val. susitikti Birutės parke, ties rotonda, kur aidi orkestro garsai.

Pasak vadovo, tai seniausias kurorte gyvuojantis renginys.

„Aš labai rimtai... Radau Poznanės bibliotekoje suskaitmenintą informaciją. Lenkų medicinos laikraštis, kuriame rašė daktaras iš Palangos, skelbė apie vasaros koncertus parke, kur grojo orkestrai. Tai buvo 1901 metų gegužės mėnesio leidinys. Tad galima būtų teigti, kad koncertai vyko, tik grojo ne Palangos orkestras, o kviestiniai – iš Liepojos orkestras, iš Rietavo Oginskio orkestras, kuriame grojo ir M.K.Čiurlionis. Ta pati tradicija tęsiama iki šiol.

Visą vasarą vyksta muzikos koncertai. Nuo 1953 m. tą tradiciją tęsia Palangos orkestras. Su pertraukėlėmis, bet tradicija skaičiuojanti jau antrą šimtmetį. Aš visiems sakau, kad tai pats seniausias kultūrinis renginys kurorte“, – pasakoja V. Rekašius, nuo 2000-ųjų vadovaujantis Palangos orkestrui.

Jis pamena pirmą kartą Birutės parke užgrojęs dar 1986 metais, kuomet pradėjo dirbti šiame orkestre.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Palangos orkestras Birutės parke
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Palangos orkestras Birutės parke

„Be jokios abejonės, esam tęsėjai, jaučiam atsakomybę ir garbę prieš buvusias kartas, orkestrus, nuolat stengiamės padaryti atliekamą muziką kiek įmanoma kokybiškesnę, kad klausytojai būtų patenkinti. Kiekvienais metais vis ieškome kažkokių formų, nes gyvenimas nestovi vietoj. Bandom paruošti naujų kūrinių, groti kino filmų muziką, populiariosios muzikos aranžuotes ir tik orkestrams rašytus kūrinius.

Atsižvelgiam visada kur esame, kad tai kurortas, parkas, kad žmonės neateina susitikti su kažkuo labai sudėtingu, analizuoti kompozitorių sprendimų“, – sako vadovas, itin besidžiaugiantis gausia publika, susiburiančia paklausyti kiekvieną savaitę rengiamų koncertų po atviru dangumi.

Orkestro garsai ir XIX pabaigoje kurtas garsaus prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Fransua Andrė kurtas landšaftas – puikus vasaros vakaras garantuotas.

Pasak V.Rekašiaus, atsižvelgiant į karantino padiktuotus reikalavimus, itin dėkinga renginio vieta, kur galima rasti vietelę tiek ant suolelio, tiek ant savo pačių patiestų pledų ir mėgautis muzika. Orkestro garsai ir XIX pabaigoje kurtas garsaus prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Fransua Andrė kurtas landšaftas – puikus vasaros vakaras garantuotas.

Persikėlė į kitą vietą

„Mieli Pievos žmonės, taip, ir mes jūsų pasiilgome. Rašydami šią žinutę dar kartą mintimis perbėgome visas aštuonias savo vasaras Palangoje. Vasaras, kuriose mes radome jus, o jūs – mus, ir tai yra pats didžiausias turtas“, – skelbia kultūrinės pievos „I Love Palanga“ atstovai.

Šioje pievoje jau aštuonerius metus virė kultūrinis gyvenimas – kino vakarai ir koncertai. Vis dėlto šiemet jaukių vakarų nuo liepos 1 dienos reikės ieškoti naujoje vietoje.

„Mes esam kultūrinė erdvė, kultūros pieva, taip ir vadinamės. Per tuos metus mes tapome bendruomene, iš kurios susiformavo naujas kultūrinis veiksmas, naujas požiūris į miestą, kultūros kupiną miestą.

Šiais metais, pirmiausia tokia žinia, kad keliamės į kitą vietą.

Atrasdami pievą, atrado Palangą kitokią. Po mūsų atsivėrė įvairių erdvių, kur galima rasti skirtingo kultūrinio turinio. Šiais metais, pirmiausia tokia žinia, kad keliamės į kitą vietą. Pakoregavo mūsų planus karantinas. Tinklelį renginių užpildydavo jau balandį, o šiemet negalėjome to padaryt. Dėl įstatyminių pokyčių tiesiog persikėlėme į kitą erdvę. Prisidės ir šiek tiek vaikams skirtų renginių, taip pat renginių, susijusių su JAV ir Prancūzijos ambasadomis. Triskart per savaitę rodysime filmus. Tikimės, kad auditorija atras mus ir šią vasarą“, – pasakoja kultūrinės pievos projektų vadovė Kristina Puidokė.

Elitinė erdvė kultūros mėgėjams

Vos keliolika metrų nuo judriosios J.Basanavičiaus gatvės įsikūrusi Grafų Tiškevičių alėja ne tik primena įstabią meilės istoriją, bet ir nukelia į kitą erdvę, kur mažiau triukšmo, ryškių spalvų.

Alėja, kurioje grafo Tiškevičiaus skulptūra žvelgia į taku žengiančią sutuoktinę Sofija, tarsi tapo kultūros įstaigų ašimi Palangoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grafų Tiškevičių alėja Palangoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grafų Tiškevičių alėja Palangoje

„Kurhauzas, kur jau atstatoma ir medinė dalis, Koncertų salė, kur vyksta ne tik popkultūros renginiai, bet rodomos ir operos, spektakliai, klasikos atlikėjų koncertai. Greta – mūsų džiaugsmas – vasarą atsidaranti M.Mažvydo vasaros bibliotekos skaitykla. Kiek paėjėjus – Skulptūrų parkas, dar toliau Jono Šliūpo memorialinė sodyba, už parko – Antano Močiaus namai-muziejus, Kurorto muziejus. Vos keletas žingsnių nuo Kurhauzo į kitą pusę – nuostabaus grožio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia bei jos bokšte įkurta apžvalgos aikštelė.

Jei brėžtum nuo šios alėjos spindulį – pamatytum, kad tai ašis, apimanti visas kultūros įstaigas“, – kalbėjo Vita Petrauskienė, Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė.

Čia šešėlių ir ramybės ieško nuo ilgų vaikštynių pavargę poilsiautojai, ieškantys tylos, atokvėpio minučių.

Prieš trejus metus įrengta alėja itin pamėgta ramesnio poilsio mėgstančių vasarotojų. Čia šešėlių ir ramybės ieško nuo ilgų vaikštynių pavargę poilsiautojai, ieškantys tylos, atokvėpio minučių.

„Gera matyti, kaip čia atsisėda tėčiai su vaikais ir skaito knygas. Čia kuriasi nauja Palangos erdvė, tai mūsų kurorto kultūros širdis. Elitinė erdvė, pulsuojanti anų laikų inteligencija“, – teigė V.Petrauskienė.

Prieš trejus metus atverta nauja alėja kviečia – „Išsirink, ką myli“. Tai – grafų Tiškevičių šūkis. Tikima, kad šioje alėjoje užgims ne viena meilės istorija.

Šokantis fontanas – didžiausias Lietuvoje

260 vandens purkštukų ir 48 spalvų šviestuvai, galintys išgauti įvairiausius atspalvius – tai vasarotojų pamėgtas muzikinis fontanas Jūratės ir Vytauto gatvių sankryžoje.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Fontanų šokiai Palangoje: ir su muzika, ir be jos
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Fontanų šokiai Palangoje: ir su muzika, ir be jos

Ir šią vasarą temstant čia buriuojasi kurorto svečiai, norintys išvysti vandens tango. Po fontano baseinu sumontuoti penki galingi siurbliai čiurkšlę išstumia į 8 metrų aukštį. Per minutę į orą pakeliamos beveik 4,3 tonos vandens. Pagal šį rodiklį fontanas – iki šiol nepralenkiamas Lietuvoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos muzikinis fontanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos muzikinis fontanas

Vasarotojai gali išvysti įstabų vandens šokį pagal pasirinktą melodiją iš specialaus grojaraščio. Ši pramoga atsieis 3 eurus. Kasdien pramogautojai džiuginami ir nemokamais valandos trukmės pasirodymais. Tokia atrakcija laukia nuo 21 iki 21 val. 50 min.

Viena mėgstamiausių dainų – S.Povilaičio „Palanga“.

Kelis kartus per dieną praeiviai būna nustebinti, kai netikėtai fontanas ima šokti – nemokami vieno kūrinio įjungimai laukia nuo vidudienio.

Prieš penkerius metus įrengtas fontanas parodo ir kokie muzikiniai kūriniai populiariausi tą vasarą. Tarp klasikinių kūrinių – ir Lietuvos žvaigždžių kūriniai. Viena mėgstamiausių dainų – S.Povilaičio „Palanga“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas