Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur Europoje pamatyti stebėtiną santaką – susitinka dvi labai skirtingos upės

Upių santakos, žiotys turi kažkokio nenusakomo žavesio – ramybe dvelkia du susiliejantys vandenys. Tačiau ne visos upių santakos vienodos. Pavyzdžiui, Ronos ir Arvo upės, kurios itin kontrastuoja.
Ronos ir Arvo Santaka
Ronos ir Arvo Santaka / 123rf.com nuotr.

Rona yra viena iš didžiausių Europos upių, tekanti iš Šveicarijos į Prancūziją. Netoli Ženevos, antro pagal dydį Šveicarijos miesto, ji kartu su Arvo upe dovanoja neįprastą reginį. Atrodo, kad čia nepaklūstama fizikos ir gamtos dėsniams.

Tačiau viskas iš tiesų lengvai paaiškinama. Rona išteka iš Šveicarijos alpių ledyno, ją maitina ir Ženevos ežeras, ir ji yra turkio spalvos.

Arvas tuo tarpu yra tamsesnis, rudesnis ir drumzlinesnis. Jo spalva aiškinama tuo, kad iš kalnų atitekanti upė yra labai greita, ir jos srovė iš dugno pakelia akmenis, dumblą ir nuosėdas. Susitikusių dviejų skirtingų vandens kontrastas labai akivaizdus.

Tiesa, ne visada spalvos skirtumas tarp upių yra toks ryškus. Geriausia jis matosi nuo vėlyvo pavasario iki ankstyvo rudens. Žiemą jis irgi matomas, bet kontrastas ne toks ryškus.

Specialiai tam, kad būtų galima pamatyti šį natūralų fenomeną, šveicarai pastatė ir tiltą. Jeigu vien upių santakos vaizdo nepakanka, ir norisi ekstremalesnių įspūdžių – vasarą nuo tilto galima ir šokinėti su virve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito