Kur rasti tą tikrąją Italiją, kurią regime filmuose

Jau kurį laiką netyla kalbos apie magišką grynuolį pačioje itališko ilgaaulio bato nosyje – Kalabriją. Ir išsiilgusieji estetiškosios Italijos, į kurią sugrįžta bent kartą per metus, ir vykstantys atostogauti čia pirmą kartą Pietų Italijos regione ras viską ir dar daugiau, rašoma pranešime spaudai. Prieš keletą metų „The New York Times“ įtraukė Kalabriją į būtinų aplankyti vietų pasaulyje sąrašą, matyt, tikrai buvo dėl ko.
Stilo
Stilo / 123rf.com nuotr.

Sveiki atvykę į atskirą respubliką

Ši frazė tiesiog idealiai tinka, kai kalbame apie visos Italijos ir Kalabrijos santykį. Net patys italai sako, kad pastaroji yra kitokia daugeliu aspektų: pradedant menkiau apmokamais darbais, baigiant tobulais paplūdimiais ir maistu, kuriais per atostogas mėgautis atvyksta kaimynai iš Šiaurės Italijos.

„Kalabrija – tikroji Italija, kurią regime filmuose apie aistringą meilę, kurstomą gardžiu maistu ir puodeliu espreso siauros gatvelės kavinukėje, rojaus vaizdais ir architektūros stebuklais. Tiesą sakant, visapusiškas autentiškumas – vienas iš aspektų, kodėl labiausiai ekonomiškai atsilikęs regionas šalies pietuose taip traukia“, – sakė Akvilė Barakauskaitė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė.

Unikaliai Kalabrijos kultūrai įtakos turėjo regioną vis bandžiusios užvaldyti tautos: nuo senovės graikų iki ispanų ir prancūzų. Visos jos paliko įspaudus regiono kalboje, architektūroje, virtuvėje, religijoje, mene, tradicijose ir net vietinių žmonių charakteryje.

Sakoma, kad vietiniai čia tvirčiau nei bet kur kitur šalyje gina savo nuomonę bet kuriuo klausimu. Stereotipas? Gali būti, tačiau vienoje srityje ginčo su vietos gyventoju tikrai nelaimėsite – jei pasakysite, kad kur nors pasaulyje ragavote gardesnio maisto nei pas juos, neabejotinai bus įrodyta priešingai.

Palaima gomuriui

Greičiausiai dėl maisto kokybės nekils nė mažiausio noro ginčytis. Puikus Kalabrijoje ruošiamas maistas – dar viena priežastis, viliojanti į šį kraštą turistus. La pasta ir pizza čia tikrai rasite, tačiau būtų nuodėmė neparagauti, pavyzdžiui, ndujos – tradicinio patiekalo iš maltos kiaulienos ir aitriosios paprikos. Delikatesinę dešrą ar, greičiau, paštetą įprasta tepti ant skrebučio, bet juo gardinami ir makaronai ar pica. Tiesą sakant, viskas ir bet kas. Turbūt nenuostabu, kad aitrioji paprika įeina ir į tradicinio patiekalo sudėtį – šią prieskoninę daržovę Kalabrijoje deda beveik visur.

„Tez Tour“ nuotr./Paprika ir raudonieji svogūnai – firminės Kalabrijos prieskoninės daržovės
„Tez Tour“ nuotr./Paprika ir raudonieji svogūnai – firminės Kalabrijos prieskoninės daržovės

Dar keli išskirtiniai ir plačiai naudojami ingredientai – baklažanas ir violetinis svogūnas, iš kurio gaminama net uogienė. Žuvį Kalabrijoje ragausite visiškai šviežią, ką tik pagautą, mėgstantiesiems mėsą bus pagaminta kas nors iš kiaulienos, jautienos ar avienos. Prieš pagrindinį patiekalą galima paskanauti vietinių sūrių, o lauktuvių parvežti itin kokybiško pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus.

Įstabi gamta diktuoja gyvenimo tempą

Kalabrija – tobulas kraštas romantiško poilsio išsiilgusioms įvairaus amžiaus poroms, vertinančioms kultūrą ir meną, objektus, apipintus trijų tūkstantmečių istorijos, ir ramesnį poilsį prabangiuose viešbučiuose (tiesa, kiek mažesniuose nei, pavyzdžiui, Turkijoje). „Tačiau šeimos neabejotinai ras ir holiday village tipo apgyvendinimą – tam tikrą atostogų kompleksą, kurį sudaro vasarnamiai ar vilos, o ne vienas didelis viešbučio pastatas“, – sakė A. Barakauskaitė.

„Tez Tour“ nuotr./Kalabrija garsėja paplūdimiais
„Tez Tour“ nuotr./Kalabrija garsėja paplūdimiais

Viešbučio lokaciją patariama rinktis pagal atostogų pobūdį. Tingaus poilsio mylėtojus svetingai pasitiks žalumos apsupti viešbučiai netoli jūros, o tiems, kuriems atostogos reiškia įspūdžius tyrinėjant kraštą ir viešbučio dydis ar nepriekaištingai išpuoselėta teritorija nėra būtinybė, patogiau apsistoti miesteliuose. Ir vienu, ir kitu atveju pajusite, ką reiškia iš tiesų neskubėti – neįtikėtina, bet gyvenimo tempas čia absoliučiai priešingas ekspresyviam italų temperamentui.

Maži ir jaukūs miesteliai Kalabrijoje gerokai įdomesni už didžiuosius miestus kituose regionuose, o kai kurie jų pulsuoja ta anksčiau minėtaja Italija iš filmų. Tropėja – turbūt lankomiausias pajūrio miestelis, kurio katedroje saugoma ikona Madonna di Romania. Bet ne mažiau verti dėmesio Gerace, Stilo ar Pizzo Calabro miestukai kalnų prieigose, po kuriuos kelionių organizatorius „Tez Tour“ vykdo ekskursijas.

Beje, iš Kalabrijos lengvai pasiekiamas ir įspūdingas viduramžių miestas Matera Bazilikatos regione. Tai viena iš šių metų Europos kultūros sostinių, garsėjanti į UNESCO pasaulio paveldą įtrauktais unikaliais priešistoriniais uolų urvais-namais, požeminėmis bažnyčiomis, XIII amžiaus katedra ir nuostabiu kraštovaizdžiu.

Visgi tam, kad įsitikintumėte, jog Kalabrija iš tiesų išskirtinė, reikėtų patyrinėti ne tik žemyninę jos dalį. Tam subalansuota dar viena „Tez Tour“ ekskursija: susipažinę su Le Castella miesteliu ir paklaidžioję garsiojoje Aragonesės pilyje, leiskitės į krištolo skaidrumo jūrą valtimi permatomu dugnu. Tolstant nuo baltų glotnių paplūdimių, galiausiai iš vandens atsivers kvapą gniaužiantis kraštovaizdis: kalnų grandinės, kurių apsupti vos įžiūrimi miestelių stogai, ir kerinti, kone laukinė gamta, į kurią žvelgiant sustoja laikas.

123rf.com nuotr./Morano Calabro
123rf.com nuotr./Morano Calabro

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų