Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laivas, virtęs sala: tai – viena įspūdingiausių lankytinų vietų Australijoje

Daugiau nei prieš 100 metų netoli Australijos Didžiojo barjerinio rifo užsidegė laivas, kuris dabar virto išskirtine sala ir tapo viena įspūdingiausių lankytinų vietų.
Didysis barjerinis rifas Australijoje
Didysis barjerinis rifas Australijoje / 123RF.com nuotr.

SS City of Adelaide“ yra vienas įdomiausių sunykusių laivų pasaulyje. Ji yra netoli Magnetinės salos pakrantės prie Taunsvilio, Kvynslando šiaurėje (valstija Australijoje). Tai, ko gero, įspūdingiausios šiame regione esančios laivo nuolaužos. Laivas yra vos už 300 metrų nuo kranto, o atoslūgio metu prie jo galima priplaukti, rašoma „The Travel“.

Šie laivo likučiai yra netoli visame pasaulyje garsaus Australijos Didžiojo barjerinio rifo – vieno iš didžiausių pasaulio gamtos stebuklų, kurį tikrai turėtų pamatyti kiekvienas.

Laivo istorija

SS City of Adelaide“ buvo garlaivis, kurį sukonstravo garlaivių laivybos kompanija. Šiuo laivu žmonės reguliariais maršrutais nusigaudavo į Melburną, Sidnėjų, Honolulu ir San Franciską. Daugelį metų jis tarnavo kaip keleivinis laivas, kol 1902 m. buvo pertvarkytas į anglies sandėliavimo laivą.

Ilgis: 80 metrų

Pastatytas: 1864 m. Glazge (Škotija)

Pobūdis: keleivinis laivas, vėliau pertvarkytas anglių sandėliavimui

Jis buvo pertvarkytas, o katilai išimti. 1890 m. laivui buvo suteiktas keturstiebės barkos statusas. Kai ji plaukiojo, buvo lyginamas su grakščiu skrendančiu paukščiu, nors šiandien, žvelgiant į medžių apsuptas nuolaužas, tai sunku įsivaizduoti.

1912 m. įvyko nelaimė – užsidegė laive buvusi anglis, jis degė net dvi dienas. Neįtikėtina, bet gaisras laivo visiškai nesunaikino.

Laivo kapas vandenyje

Po gaisro laivas buvo nupirktas ir netgi planuota jį pertvarkyti į turistų apgyvendinimo įstaigą arba į krantinę, todėl jo naujasis savininkas Džordžas Butleris išardė korpusą ir bandė nuplukdyti į Magnetinės salos Pikniko įlanką. Šiam laivui nebuvo skirta nei viena, nei kita – pakeliui (1916 m.) jis užplaukė ant seklumos.

Nors laivas nebebuvo naudingas verslui, vietiniai gyventojai jam sugalvojo naują paskirtį. Jie sudegusį laivą naudojo kaip persirengimo „kambarį“, nes atvykdavo čia plaukioti ar rinkti austrių, kurios augo ant laivo šonų. XX a. trečiajame dešimtmetyje laivas tapo vietinių turistų traukos objektu.

Antrojo pasaulinio karo metais per pratybas į jos galinį stiebą kažkokiu būdu atsitrenkė naikintuvas. Per incidentą žuvo keturi kariškiai (trys australai ir vienas amerikietis). Jie dalyvavo 1942 m. koordinuotame, tačiau imituotame torpedų puolime Taunsvilio uoste.

1971 m. ciklono metu laivo korpusas buvo smarkiai apgadintas. Dėl ciklono iš dalies sugriuvo dalis laivo geležinio korpuso.

Laivų nuolaužos turi turizmo potencialą

Šiandien „SS City of Adelaide“ tapo sala, kurioje gyvena įvairūs paukščiai ir veši augalai. Tai – viena unikaliausių lankytinų vietų Australijoje.

Šis laivas-sala yra maždaug už 70 km į šiaurę nuo „Yongala“ laivo nuolaužų (vienos geriausių nardymo vietų pasaulyje).

Prie Magnetinės salos yra dar 20 laivų nuolaužų, kurios, nors ir turi didelį turizmo potencialą, iš esmės liko neišnaudotos. Šiandien Australijoje dedamos didesnės pastangos reklamuoti šiuos laivų likučius ir skatinti turizmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas