Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lakūnų prietarai ir įdomūs faktai apie karo aviaciją

Ar žinojote, kad lakūnai nesiskusdavo prieš ilgą, sudėtingą skrydį? O kad jie nevartojo žodžio „paskutinis“, o tik – „kraštinis“? Šio prietaro karo lakūnai laikosi ir iki šiol.
os karo aviacijos parko dirbtuvių kolektyvas prie dirbtuvių pastato. Nuo 1924 m. iki 1940 m. Aukštojoje Fredoje veikusiose karo aviacijos dirbtuvėse buvo remontuojami užsienio šalių ir gaminami lietuviški kariniai lėktuvai.
os karo aviacijos parko dirbtuvių kolektyvas prie dirbtuvių pastato. Nuo 1924 m. iki 1940 m. Aukštojoje Fredoje veikusiose karo aviacijos dirbtuvėse buvo remontuojami užsienio šalių ir gaminami lietuviški kariniai lėktuvai. / Vytauto Didžiojo karo muziejaus archyvo nuotr.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus surengtoje parodoje apie Karines oro pajėgas buvo surinkta daug įdomių istorijų, eksponatų, vaizdo įrašų, nuotraukų, bet vienas įsimintesnių dalykų – lakūnų prietarai. Muziejus pasižvalgyti, ko bijojo, ko nedarydavo ar kaip tik, kokią rutiną turėdavo lakūnai. Visus prietarus rasite čia.

Lietuvos karo istorija neatsiejama nuo karo aviacijos. Nuo pat kariuomenės organizavimo pradžios buvo aišku, kad Lietuvai būtinos savos karinės oro pajėgos. To meto situacija – Nepriklausomybės kovos, priešo antskrydžiai – lėmė lietuviškosios karo aviacijos atsiradimą. 1919 m. buvo suformuota Inžinerijos kuopa, į kurią įėjo Aviacijos būrys. Tų pačių metų kovo 12 d. minėtasis būrys buvo perorganizuotas į kuopą ir tapo savarankiška Aviacijos dalimi, būtent ši data yra laikoma Lietuvos kariuomenės karo aviacijos įkūrimo data. Tais pačiais metais buvo įkurta ir Karo aviacijos mokykla. 2019 m. Lietuvos karinės oro pajėgos minėjo įkūrimo 100-metį. Šia proga Vytauto Didžiojo karo muziejuje buvo pristatyta paroda „Liečiantys dangų“

Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų 100-mečiui skirta paroda „Liečiantys dangų“ atskleidė Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų svarbą ir reikšmę valstybės gynybai bei supažindino visuomenę su Karinių oro pajėgų istorija, vykdomomis funkcijomis. Dviejose salėse eksponuojama paroda pristatė Lietuvos Respublikos kariuomenės karo aviacijos (1919–1940 m.) ir šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės (nuo 1990 m. iki dabar) laikotarpius. Parodoje buvo galima pamatyti išskirtinai Karinėse oro pajėgose naudotus ir naudojamus daiktus – tarpukario lėktuvų propelerius, Karinių oro pajėgų raketinį oro gynybos kompleksą RBS 70, 6 m ilgio raketinį taikinį RT-400, Karinių oro pajėgų kybantį taikinį – oro balioną (3 metrų), Karinių oro pajėgų sraigtasparnio Mi-8 galinį sraigtą ir daug kitų įdomių eksponatų.

Kadangi parodos pamatyti galimybių nebeturėsite, Muziejus kviečia jos dalis pamatyti virtualiai. Pažiūrėkite įdomiausius faktus apie karo aviaciją (https://bit.ly/3e0opka), dailininko Artūro Slapšio nutapytus tarpukario Lietuvos karo lakūnus (https://bit.ly/2x6lLch).

VIDEO: Paroda "Liečiantys dangų"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas