Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Latvijos Rundalės rūmai kviečia į ypatingą šventę: lauks pramogos visai šeimai ir nuostabi aplinka

Liepos 1 dieną, rožių žydėjimo metu, Rundalės rūmų parke (Latvija) vyks tradicinė Parko šventė, šiemet ypatingą dėmesį skirsianti vandens reikšmei parkuose ir soduose.
Rundalės rūmai ir parkas
Rundalės rūmai ir parkas / Vida Press nuotr.

Visą dieną vyksiančių užsiėmimų metu bus galima sužinoti apie vandens naudojimą senuosiuose soduose, pažaisti su vandeniu, plukdant laivų modelius ir popierinius laivelius, arba kartu su menininke Kristyne Kutepova (Kristīne Kutepova) ypatinga spalvų plukdymo technika sukurti „spalvų upę“, kuri papuoš sceną per Aijos Vytuolinios (Aija Vītoliņa) koncertą „Rožė ir vanduo“, rašoma Rundalės rūmų muziejaus pranešime spaudai.

Rundalės rūmų muziejaus nuotr. / Rundalės rūmų parkas
Rundalės rūmų muziejaus nuotr. / Rundalės rūmų parkas

Prie veidrodinio tvenkinio – vieno iš barokiškajam parkui būdingų elementų – lankytojai išvys 5 metrų aukščio virtualų fontaną, kuris leis stebėti seniausius ir svarbiausius pasaulio fontanus bei sužinoti, kaip buvo drėkinami senieji sodai. Virtualų fontaną sukūrė muziejaus specialistai, bendradarbiaudami su vaizdo menininku Tuomu Zelgiu (Toms Zeļģis).

Lankytojai išvys 5 metrų aukščio virtualų fontaną.

Nuostabiomis staigmenomis šventę praturtins Rygos cirko mokyklos pasirodymai bei edukacijos, lankytojus taip pat džiugins subtiliai skambėsianti aktorės Raimondos Vazdikos ir muziko Miko Galvanovskio muzikinė poezijos programa „Vandens sodai“.

Šventės metu vyks ir tradicinė mugė, kurioje bus galima įsigyti rožių, daugiamečių gėlių, dekoratyvinių krūmų ir prieskoninių augalų daigų, sodo prekių, amatininkų dirbinių ir visokiausių skanėstų: naminės duonos, rūkytų mėsos gaminių, ledinukų, sausainių, glazūruotų migdolų, įvairių rūšių ledų ir, tikėtina, net Bauskės apylinkėse užaugintų abrikosų!

Visos šventės metu su lankytojais bendraus Rundalės rūmų Parko šventės programos sudarytojas, režisierius Karlis Anitenas (Kārlis Anitens).

Vanduo soduose ir parkuose visuomet buvo svarbus tiek praktiniais, tiek estetiniais tikslais. Renesanso ir baroko parkuose fontanus, kaskadas ir krioklius buvo stengiamasi išdėstyti taip, kad vanduo išgautų garsą, panašų į paukščio giesmę, vėjo šniokštimą ar imituotų kitokius gamtos garsus.

123RF.com nuotr. / Rundalės rūmai
123RF.com nuotr. / Rundalės rūmai

Barokiškajam parkui būdingi veidrodiniai tvenkiniai ir veidrodiniai baseinai. Jie vaizdingai papildo rūmų parko ansamblį, atskleisdami gerai apgalvotas vaizdines kompozicijas ir atspindžiuose dar labiau išryškindami rūmų ar atskirų parko elementų grožį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas