Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos Beščiadai žiemą – pasakiški vaizdai, mažai turistų ir nedidelės kainos

Pastaraisiais metais pradėjau vis aktyviau vaikščioti po kalnus, o mano dažniausiai lankomais ir pamėgtais tapo Lenkijos Tatrai. Šią žiemą pamėginau šį tą naujo – nuvykau į Lenkijos Beščiadus. Šitie kalnai nėra tokie aukšti, tame regione yra mažiau turistų negu Tatruose, bet veiklos visai savaitei tikrai netrūko – ėjome į kalnų žygius, slidinėjome ir lankėme istorinį bei gamtinį regiono palikimą.
Lenkijos Beščiadai
Lenkijos Beščiadai / M.Mozyro nuotr.

Kur apsistoti?

Beščiadai yra viena rečiausiai gyvenamų kalnų sričių Europoje. Ir tai tikrai jaučiasi. Beščiadų kalnuose galima patirti ramybę, atitrūkimo nuo pasaulio jausmą, pasiklysti laike ir erdvėje. Taip yra ir dėl to, kad ten nėra vieno didelio dominuojančio miesto, kuriame būtų sutelktas visas turistų srautas. Priešingai, Beščiadų kalnuose gausų mažų kaimelių, išsibarsčiusių visame regione.

Šie įspūdžiai dar labiau sustiprėja žiemos laikotarpiu, kai Beščiadų miestuose yra mažiau turistų nei vasaros sezono metu. Jei vis dėlto norėtumėte apsistoti arčiausiai civilizacijos, siūlau miestą Vetliną. Šis miestas, panašiai kaip Zakopanė, yra turistinio gyvenimo centras, nors, žinoma, jis nėra toks didelis ir perkrautas.

Rekomenduoju šią vietą ir dėl to, kad ten gausu parduotuvių, barų ir restoranų – trumpai tariant, visko, ko reikia turistams.

Beje maistas Beščiaduose buvo vienas iš geriausių, kurį kada nors valgiau kalnuose. Siūlau ragauti žvėrienos, pvz., elnio arba šerno guliašo. O kultine vieta Beščiaduose vadinama užeiga „Siekierezada Cisnoje“.

M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai
M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai

Ką veikti?

Kalnų žygiai

Daugeliui turistų žiemos pramogos Beščiadų kalnuose pirmiausiai yra susiję su kalnų žygiais. Beščiadai garsėja savo unikaliais takais, kurių nėra niekur kitur Lenkijoje – Połoniny. Tai yra kalnų laukai, kurie driekiasi virš viršutinės miško ribos. Tinkamai pasirengus, visi jie yra prieinami ir žiemą. Kas čia atvyksta pirmą kartą šiuo metų laiku, jaučiasi, lyg įeitų į naują, anksčiau nežinomą pasaulį.

M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai
M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai

Galimybę patekti į miestus, esančius kalnų širdyje, gali apsunkinti ledas, tai labai rekomenduoju turėti ratų grandines.

Šiuo metų laiku kalnai siūlo tikrą žiemos pasakos spektaklį. Nors diena sutrumpėja, baltas pūkas dengia egles ir bukus, upeliai spinduliuoja saulėje, viskas atrodo kaip pasaka.

M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai
M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai

Kalnai, kurie kitais metu laikais atrodo švelnūs ir malonūs, žiemą turi šiek tiek kitokį veidą. Padengti sniego sluoksniais medžiai sukuria paslaptingus baltus miško labirintus. Tokie vaizdai žiemos turistų atmintyje išliks ilgam.

Pačios populiariausios kalnų trasos: Połonina Wetlińska – Brzegi Górne – Połonina Caryńska – Ustrzyki Gorne – Szeroki Wierch – Halicz – Rozpypaniec – Wołosate, Rawki.

M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai
M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai

Slidinėjimas

Beščiadai pritraukia ir slidinėjimo entuziastų. Vietos valdžia stengiasi, kad vis daugiau slidžių gerbėjų atvyktų į regioną, todėl nuolat statomi nauji slidininkų keltuvai, gerinama slidinėjimo infrastruktūra. Žinoma, slidinėjimo trasų lygis Beščiaduose dar yra toli nuo Tatrų, tačiau tikrai rasite kur pašėlti, o kainos mums, lietuviams, vis dar atrodo nedideles.

Istorinis ir gamtinis palikimas

Beščiadai turi labai turtingą ir įdomią istoriją, kurios pėdsakai išliko iki mūsų laikų, tad netgi visą žiemos kelionę po regioną galima skirti istorijos paminklų lankymui. Žiemą didelė jų dalis atrodo dar gražiau.

M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai
M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai

Tokios vietos kaip stačiatikių Łopienkos bažnyčia, Smolnik bažnyčia arba žydų kapinės Lutowiskoje, padengtos storu sniego kilimu, atrodys magiškai ir paslaptingai. Medinės stačiatikių bažnyčios yra vienas būdingiausių ir geriausiai atpažįstamų šio regiono simbolių. Tai, ką matėme, yra ne tik senosios stačiatikių bažnyčios, bet ir gyva istorija, kur galite pajusti praeities atmosferą.

M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai
M.Mozyro nuotr./Lenkijos Beščiadai

Didelį įspūdį paliko Ukrainos ir Slovakijos pasienyje, už Sanoko (ten vyko kai kurie Šveiko nuotykiai), pastatyta didžiausia Lenkijoje Solinos užtvanka (82 m aukščio ir 664 m ilgio). Rūkas suteikė šiai vietai unikalią paslapties aurą.

Na ir pabaigai, labai rekomenduoju užsukti į vienintelę vietinę alaus daryklą regione – „Ursa Maior“. Jos šeimininkė papasakos apie alaus ruošimo ypatumus ir aprodys pačią daryklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas