Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietus neišgąsdino – tūkstančiai žygeivių grožėjosi lietuviškuoju Marsu

Žygio batai ir lietpaltis – jų užteko, kad savaitgalį vykusio „TrenkTuro“ „Karjerų žygio su Gjensidige“ dalyviai pasijustų tikrais kosmonautais. Maždaug 3 tūkstančiai žygeivių po dvejų metų pertraukos leidosi į kelionę po lietuviškaisiais Marso kanjonais vadinamus Naujosios Akmenės karjerus. Čia laukė ne tik milžiniškos žemės iškasenų krūvos bei įspūdingi šlaitai, bet ir neįtikėtino dydžio technika.
Lietus neišgąsdino – tūkstančiai žygeivių grožėjosi lietuviškuoju Marsu. Organizatorių nuotr.
Lietus neišgąsdino – tūkstančiai žygeivių grožėjosi lietuviškuoju Marsu. Organizatorių nuotr.

Kaskart vis nauja trasa

Žygio dalyviai galėjo rinktis vieną iš trijų trasų – 19, 30 ar 38 kilometrų. Drąsiausieji išvydo net tris karjerus – Karpėnų, Menčių ir Alkiškių. Pasirinkusieji trumpesnes trasas grožėjosi vienu ar dviem, bet tai, kaip sakė jie patys, netrukdė pasijusti lyg kosmose.

Karjerų teritorija pavieniams lankytojams nėra prieinama – dėl pavojingų skardžių ir nuolat vykdomų technikos darbų turistai čia įleidžiami tik grupėmis ir iš anksto suderinus ekskursijos laiką. Be to, net ir čia jau buvusieji (Karjerų žygis rengiamas trečią kartą) turėjo kuo stebėtis – teritorija kasmet plečiasi, technika keičia lokacijas, o dalyviams trasos atsiveria vis naujais rakursais.

Lietus neišgąsdino – tūkstančiai žygeivių grožėjosi lietuviškuoju Marsu. Organizaotrių nuotr.
Lietus neišgąsdino – tūkstančiai žygeivių grožėjosi lietuviškuoju Marsu. Organizaotrių nuotr.

Mėnuleigius primenanti technika

Žygeiviai skubėjo įsiamžinti ne tik prie įspūdingų karjerų šlaitų, bet ir teritorijoje besidarbuojančios technikos. Ekskavatoriai, sveriantys maždaug tiek, kiek 500 lengvųjų automobilių, jų strėlės, prilygstančios 20 aukštų pastatui, ir kiti bent 70 metrų ilgio gigantai – visi jie tapo centrinėmis nuotraukų figūromis, kartais sunkiai telpančiomis į kadrą.

Daugelis kalbintų dalyvių sutiko, kad iš arti apžiūrėti tokią techniką – išskirtinė patirtis, ypač žinant, kad tai laikina. Planuojama po maždaug 30 metų, kai karjeras bus visiškai išeksploatuotas, teritoriją paversti ežeru – išjungus visus siurblius, karjerą greitai užpildys vanduo ir jis pavirs 800 hektarų vandens telkiniu su 14 hektarų sala. Tad žygeiviai turėjo progą palikti pėdsakus būsimo ežero dugne.

Lietus neišgąsdino – tūkstančiai žygeivių grožėjosi lietuviškuoju Marsu. Organizaotrių nuotr.
Lietus neišgąsdino – tūkstančiai žygeivių grožėjosi lietuviškuoju Marsu. Organizaotrių nuotr.

Lietaus nepabūgo nei žmonės, nei keturkojai

O pėdsakai – ne tik žmonių. Net 150 dalyvių su savimi vedėsi šunis, kurie drąsiai šokinėjo per molį ir balas. Be kita ko, žygeivių gretose – ne tik tokių renginių entuziastai iš įvairiausių Lietuvos kampelių, bet ir kaimyninės Latvijos. Iš viso į žygį atvyko beveik 250 latvių. Daugelis jų atvyko žygio išvakarėse – Naujosios Akmenės centre, netoli starto vietos, buvo įsikūręs palapinių miestelis. Iš jo buvo galima lengvai pasiekti ir aplankyti įvairius šio regiono kampelius, kuriuos į vieną vietą sujungė ir žygeiviams rekomendavo „We love Lithuania“ kartu su „Surink Lietuvą“.

Nors tiek renginio išvakarėse, tiek pačią žygio dieną orai buvo lietingi ir vėjuoti, žygeiviams tai netrukdė „rinkti“ nei Lietuvos, nei žygio kilometrų. Ištvermingiausieji tradiciškai varžėsi, kas jų surinks daugiau. Kaskart organizuojamoje „Hiatus“ komandų įskaitoje 1 vietą užėmė „Gjensidige“ draudimo Lietuvoje komanda – 39 žygeiviai kartu įveikė net 1068 kilometrą. Antrąja vieta džiaugėsi Akmenės rajono stalo teniso klubas „Mažoji raketė“, trečioji vieta atiteko UAB „Skuodo šiluma“. Apdovanoti ir be komandų dalyvavę žygeiviai-entuziastai.

Atsikvėpti ir atsigaivinti

Išskirtinių prizų, skanėstų bei suvenyrų žygeiviai gavo dar nepasiekę finišo. Trasoje buvo įrengtos pramogų ir poilsio stotelės. Jose dalyti įvairūs užkandžiai – „Corny“ batonėliai, „Activus“ košė, buvo galima atsigaivinti Druskininkų „Hermis“ vandeniu, „CocoXIM“ ir „Maistas sportui“ gėrimais, keturkojai žygeiviai gavo valgomų dovanų iš „Nature’s Protection“ ir „KIKA“.

Pavargusias pėdas žygeiviai galėjo atgaivinti „Perskindol“ oazėje, o sveikata rūpinosi BENU. Be to, generalinis žygio rėmėjas „Gjensidige“ pasirūpino draudimu nuo traumų.


Kitas žygis – į jauniausiu ir energingiausiu vadinamą Visagino miestą. Čia susikirs ne tik daugybė kultūrų, bet ir skirtingų regionų miškai, ežerai ir pelkės. Visa tai bus apjungta į vieną žygio formulę, kurios rezultatas – atominis potyris Gražutės regioniniame parke. Ežeringiausias Lietuvos kraštas žygeivių lauks jau rugsėjo 18 d.!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas