Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvė aplankė įspūdingas Austrijos vietas: dabar aišku, kodėl čia taip plūsta turistai

Įkvėpti europietiškos kultūros ir kalnų oro. Toks buvo ilgojo savaitgalio trumpo pabėgimo į Austriją planas. O tame plane – visi lankytini objektai: Vachau slėnis, Melko vienuolynas, Zalcburgas, Halštatas, Kripenšteino viršukalnė – visi iš UNESCO saugomų pasaulio paveldo vertybių sąrašo.
Austrija
Austrija / Jurgos Petronytės nuotr. / „15min“ fotomontažas

Žemutinėje Austrijoje šalia Dunojaus upės esantis Vachau slėnis garsėja savo vynuogynais, abrikosų giraitėmis, viduramžių pilimis ir jų liekanomis.

Pirmoji mūsų stotelė buvo šio slėnio viduryje įsikūrusiame miestelyje – Durnšteine.

Žingsniuojant akmeninėmis įkalnėje išsidėsčiusio viduramžių miestelio gatvelėmis, skamba Durnšteino abatijos varpai. Mėlynas bažnyčios bokštas – vienas iš Vachau slėnio simbolių.

Kita Durnšteino įžymybė nuo XII amžiaus buvo tvirtovė, kurioje buvo laikomas karalius Ričardas Liūtaširdis. Šiandien iš tvirtovės ant kalno liko tik griuvėsiai ir nuostabus apylinkių vaizdas.

Jurgos Petronytės nuotr. / Iš Durnšteino tvirtovės ant kalno liko tik griuvėsiai ir nuostabus apylinkių vaizdas
Jurgos Petronytės nuotr. / Iš Durnšteino tvirtovės ant kalno liko tik griuvėsiai ir nuostabus apylinkių vaizdas

O pats Durnšteinas, kaip ir daugelis mažų jaukių Vachau slėnio miestelių, vilioja į mažas parduotuvėles, kavinukes, kuriose galima paragauti vietoje keptų išskirtinių bandelių, paragauti ar įsigyti rinktinių vynų, abrikosų džemų, sirupų, likerių ir įvairių gardumynų.

Vienuolynas, įkvėpęs Umberto Eco

Kita mūsų stotelė – Melko benediktinų vienuolynas.

Vienuolynas įkurtas buvusiuose rūmuose, kurie XI amžiuje buvo padovanoti vienuoliams ir tapo svarbiu dvasiniu centru bei mokslo židiniu. XVIII amžiuje vienuolynas perstatytas baroko stiliumi.

Vienuolynas ir šiandien veikia, jame gyvena vos 12 vienuolių vyrų, kurie vadovaujasi ordino moto: „Melskis, dirbk ir skaityk“. Gaila, kad nė vieno jų taip ir nepamatėme.

Jurgos Petronytės nuotr. / Melko vienuolynas įrengtas buvusiuose rūmuose
Jurgos Petronytės nuotr. / Melko vienuolynas įrengtas buvusiuose rūmuose

Vienuolyne gana šiuolaikiškai įrengtas muziejus, po kurį lydi čia veikiančios prestižinės mokyklos moksleivė. Įdomesni muziejaus eksponatai – pakartotinai naudojamas karstas, skrynia su galybe užraktų.

Dauguma pristatomų religinių atributų akina aukso blizgesiu, tik iš tiesų nėra auksiniai, mat baroko epochoje išorinis spindesys buvo vertinamas labiau nei autentika.

Butaforijos esama ir daugiau – tai ir marmuro imitacija ant medžio pagrindinėje vienuolyno salėje, ir netikrų knygų lentynos bibliotekoje, padarytos tik todėl, kad neliktų tuščios erdvės.

Biblioteka, kurioje saugoma dešimtys tūkstančių viduramžių rankraščių, neabejotinai įspūdingiausia šio vienuolyno erdvė. Beje, ji įkvėpė italų rašytoją Umberto Eco parašyti romaną „Rožės vardas“.

Jurgos Petronytės nuotr. / Melko vienuolyno sodai
Jurgos Petronytės nuotr. / Melko vienuolyno sodai

Dar vienuolyno bažnyčioje ir kitose patalpose žavi įspūdingos freskos. Gaila, kad niekur negalima fotografuoti.

Mozarto gimtinė

Austrijos vakaruose esančio Zalcburgo pavadinimas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „druskos pilis“. Druskos kasyba davė pradžią ne vienam šio Austrijos regiono miestui ir miesteliui.

Šiandien Zalcburgas geriau žinomas kaip W.A.Mozarto gimtinė ir lankomas kaip vienas stipriausių Europos kultūros centrų, garsėjantis vasaros operos ir muzikos festivaliu.

W.A.Mozartas gimė ir iki persikėlimo į Vieną gyveno niekuo neišsiskiriančiame name, esančiame adresu Getreidegasse 9. Čia jo šeima praleido net 26 metus.

Dabar name veikia kompozitoriaus muziejus, kuriame yra W.A.Mozarto ir jo šeimos daiktų, muzikinių rankraščių, o svarbiausia – originalus Mozarto fortepijonas.

UNESCO saugomas Zalcburgo senamiestis žavus baroko architektūra.

Dabar gatvė, kurioje yra Mozarto namas, yra gražiausia Zalcburgo senamiestyje.

UNESCO saugomas Zalcburgo senamiestis žavus baroko architektūra. Pagrindinis jo akcentas – įspūdinga barokinė Zalcburgo katedra, kurią supa kitos bažnyčios, vienuolynai ir aikštės.

Daugelyje Zalcburgo aikščių įrengtos stacionarios scenos. Vienoje iš jų kiekvieną vakarą nemokamai transliuojamos Zalcburgo festivalio operos ir koncertai, kitoje – jau dvi dešimtis metų rodomas tas pats spektaklis.

Pagrindiniai Zalcburgo vasaros festivalio renginiai vyksta buvusioje jodinėjimo arenoje Mönchsberg kalno viduje 1956 m. suprojektuotame pastate.

Visas miestas remiasi į šį kalną, o jį karūnuoja įspūdinga tvirtovė ant kalno, į kurią galima pakilti seniausiu Europoje funikulieriumi.

Instagramiškiausia vietovė

Zalcburgas vadinamas vartais į Alpes, tad išvykus iš jo link Halštato-Dachšteino kalnų masyvo, kuris įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, peizažas kelia žvilgsnį aukštyn.

Jurgos Petronytės nuotr. / Idiliškas Halštato vaizdelis
Jurgos Petronytės nuotr. / Idiliškas Halštato vaizdelis

Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytas Halštatas – kalnų apsuptas mažytis miestelis prie Halštato ežero – viena seniausių gyvenviečių Austrijoje.

2011 m. Kinijos turtuolis savo šalyje pastate Halštato repliką.

Mažiausiai 2800 metų šioje srityje buvo kasama druska. Halštato druskos kasyklos yra vienos iš seniausių pasaulyje. Dabar jose įrengtas požeminis technologijų muziejus.

Tačiau ne turtinga istorija ir ne druska traukia turistus į Halštatą.

2006 m. Halštatas buvo išreklamuotas populiarioje laidoje Pietų Korėjoje. 2011 m. Kinijos turtuolis savo šalyje pastate Halštato repliką. Nuo tada Halštatą užplūdo turistai iš Azijos šalių.

Masinį turizmą dar labiau paskatino gandas, kad būtent Halštatas įkvėpė Arendelo karalystės vaizdą „Disney“ animaciniam filmui „Ledo šalis“ ir instagramiškiausio miestelio titulas.

Jurgos Petronytės nuotr. / Halštato druskos kasyklos – vienos iš seniausių pasaulyje
Jurgos Petronytės nuotr. / Halštato druskos kasyklos – vienos iš seniausių pasaulyje

Šiandien vos 800 gyventojų turintis Halštatas per dieną sulaukia apie 10 tūkstančių svečių. Turizmą bandoma pažaboti ribojant autobusų įvažiavimą.

Už kalnus geriau tik kalnai

Kelionės finalui liko Alpių kalnai. Ir jie mums buvo maloningi. Kylant į Kripenšteino kalną (2109 m) keltuvu ir vaikščiojant takeliais tarp debesų, mums švietė saulė.

Kripenšteino topas – „Penkių pirštų“ apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria nepakartojami, kvapą gniaužiantys vaizdai į aplinkinius kalnus, Dachšteino ledyną, Halštato ežerą.

Jurgos Petronytės nuotr. / Austrija
Jurgos Petronytės nuotr. / Austrija

Tiesą sakant, vaizdingos panoramos čia galima ir nesivaikyti, tiesiog sėdėti ant pievos ar suolelio, įsitaisyti ant patogių gultų ir mėgautis vaizdu. Jis visur absoliučiai nuostabus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas