Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 14

Lietuviai aplankė iš naftos lobstantį Azerbaidžaną: čia dar daug skurdo – kur dingsta jų pinigai?

Jei būtumėte paprašyti išvardinti tris Kaukazo valstybes, kurią paminėtumėte pirmą? O paskutinę? Nesu tikras, kuri būtų pirmoji, bet beveik esu tikras dėl paskutinės – tai būtų Azerbaidžanas. Tai yra natūralu, į Sakartvelą ir Armėniją yra vykdomi tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos, tad tos šalys ir dažniau sutinkamos mūsų gyvenimuose. Su Azerbaidžanu yra kitaip. Jis yra kiek kitoks.
Kelionė po Azerbaidžaną
Kelionė po Azerbaidžaną / Vaido Mikaičio nuotr.

Azerbaidžanas vis dar taiko vizų režimą Lietuvos piliečiams, todėl natūralu, jog į jį lietuviai keliauja mažiau. Be to jis, skirtingai nei Armėnija bei Sakartvelas, yra musulmoniškas (bent jau teoriškai, sovietmečiu azerai buvo stipriai nureliginti).

Azerbaidžanas turi daugiau pinigų. Nafta ir dujomis turtinga šalis paskutiniu metu praturtėjo taip, jog gali sau leisti daug daugiau nei nuskurdusi Armėnija ar prorusiškos valdžios gniaužtuose įstrigęs, nebesivystantis Sakartvelas. Ir ne tik finansiškai, bet ir geopolitiškai. Azerbaidžanas dabar gali sau ignoruoti regiono lyderę – Rusiją. Ir beje, jau taip ir daro.

Vaido Mikaičio nuotr. / Kelionė po Azerbaidžaną
Vaido Mikaičio nuotr. / Kelionė po Azerbaidžaną

Kaip taip atsitiko? Pažiūrėkime. Jau nemažai esu rašęs apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą dėl Kalnų Karabacho. Todėl čia nesikartosiu, tik priminsiu, kad dėl tos teritorijos šios dvi šalys konfliktuoja jau daugiau nei 100 metų. Tačiau paskutiniu metu tas konfliktas yra paaštrėjęs.

Azerbaidžanas sukaupė tiek pinigų, kad jo karinis biudžetas tapo didesnis už visos Armėnijos valstybės biudžetą.

Jis paaštrėjo, nes Azerbaidžanas sukaupė tiek pinigų, kad jo karinis biudžetas tapo didesnis už visos Armėnijos valstybės biudžetą. O šalies vadovai, ilgus metus neslėpę ambicijų susigrąžinti Kalnų Karabachą, dabar ėmė tai įgyvendinti praktiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas