Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 15

Lietuviai apsilankė ten, kur pasijautė tarsi kitame pasaulyje: tai – „siaubo valstybė“

Jaučiu silpnybę valstybių sienoms. Ypač skiriančios visiškai skirtingo kalibro valstybes man dvelkia mistika ir paslaptimi. Štai žiūrėdavau Lietuvos pasieniečių filmuotą medžiagą, kaip per mūsų sieną iš Baltarusijos slenka pabėgėliai, ir galvodavau, kad jie, peržengę liniją akimirksniu iš sutemų pateko į laisvą ir šviesų pasaulį. Įsivaizdavau, ką jie tuo metu jaučia, tačiau trumpai įsivaizdavęs aktyviai pritardavau mūsų valdžios priimtai migrantų apgręžimo politikai, nes kas čia bus, jei kiekvienas į šviesų pasaulį bandys brautis nelegaliai.
Šiaurės Korėja
Šiaurės Korėja / Vaido Mikaičio nuotr.

Prieš patenkant į rojų, juk irgi reikia praeiti švento Petro saugomus vartus. Ir, kiek esu girdėjęs, šis šventas dėdė yra gana priekabus ir į kiekvieną, į tuos vartus besibeldžiantįjį, žiūri įtariai. Kaip į potencialiai nelegalų imigrantą.

Man pačiam yra tekę kirsti daugybę valstybių sienų ir tą darant visada jausdavau didesnį ar mažesnį jaudulį. Aišku, valstybės siena yra laikomi ir pasienio postai oro uostuose, tačiau realios, antžeminės valstybių sienos, kurias fiziškai reikia pereiti, norint patekti į svečios šalies teritoriją, mane jaudina daug labiau. Vieni tų pasienių praėjimų buvo paprastučiai – praeinami lengvai ar beveik nepastebimai, kiti – sunkesni, o treti – ypač jaudinantys, tai yra sunkiai įsivaizduojant, kas laukia anoje pusėje.

Vienas tokių įdomesnių – o gal net ir pats įdomiausias – buvo susidūrimas su Šiaurės Korėjos pasieniečiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas