Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 08

Lietuvis apsilankė „nenormalioje“ šalyje: turistas čia yra kalinys – iš viešbučio neišeisi

Paskutiniu metu mūsų viešojoje erdvėje paplito gyvulių ūkio sąvoka. Labiau apsiskaitę žmonės jos reikšmę suprato teisingai, kiti, kurių gyvenimuose knygos neužėmė svarbios vietos – ėmė skaičiuoti realius gyvulius, treti, kurie nelabai žino, iš kurios pusės atsiverčia knyga – suskubo įsižeisti, kad čia asmeniškai juos gyvuliais vadina (matyt, patys turi tam tikrų abejonių dėl to). Žodžiu, visuomenėje kilo ažiotažas.
Vaido Mikaičio kelionė po Šiaurės Korėją
Vaido Mikaičio kelionė po Šiaurės Korėją / Vaido Mikaičio nuotr.

„Gyvulių ūkis“ yra genialaus ir mano vieno mėgstamiausių rašytojo George‘o Orwello romanas. Jame pasakojama, kaip gyvuliai sukyla prieš juos neva tai išnaudojančius žmones, išvaro juos iš ūkio ir ima valdytis patys. Jie deklaruoja, kad dabar visi bus lygūs ir gyvens be ponų ar privilegijuotųjų. Žodžiu, imamas kurti komunizmas, panašus į tą, kurį formaliai statė alkanų bei tamsių driskių minias išjudinęs ir Rusijos revoliuciją sukėlęs sadistas bei psichopatas Leninas.

Kur viskas nuėjo Rusijoje, mes matome ir šiandien, o kūrinio pabaigos čia nepasakosiu, kad nepatingėtumėte paskaityti patys (romanas neilgas ir gana lengvai skaitomas) ir pasidarytumėte savo išvadas. Patikėkite, jame nieko nesakoma apie gyvulių skaičių, pieno primilžį ar skerdienos kilogramus. Taip pat niekaip neišeina išvesti, kad kažkas yra vadinami gyvuliais.

Ši knyga mane sukrėtė ir sužavėjo, tad panorau tokį pasaulį pamatyti realiai.

Bet ne apie gyvulius mes šiandien. Su „Gyvulių ūkio“ įžanga norėjau prieiti prie kitos, mano manymu, dar geresnės G.Orwello knygos – „1984“. Skaitėte tokią? Pokario metais rašytoje knygoje autorius pasakojo kaip, jo manymu, pasaulis atrodys 1984 metais. Jo nuomone, tai bus totalios diktatūros laikai, kuriais bus kontroliuojami ne tik žmonių veiksmai, bet ir mintys ar prisiminimai. Ši knyga mane sukrėtė ir sužavėjo, tad panorau tokį pasaulį pamatyti realiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas