Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 03

Lietuvis nuvyko į šalį, kuri dar visai neseniai baiminosi dėl kraujomaišos: viską lėmė jos atokumas

Visiems nuolat sakau, kaip smagu žiemos metu nukeliauti į šiltus kraštus. Šis pasakymas, aišku, nėra netiesa, bet ilgainiui gal pabosta, todėl šįkart pakeiskime retoriką ir nukeliaukime į šaltus kraštus. Žinia, šaltesnių už Lietuvą kraštų nėra daug, tačiau šiek tiek yra, tad į tokius ir pasižiūrėkime. Vienas jų galėtų būti Islandija, kuri (kas ginčytųsi?) yra šalto klimato šalis ir į ją labiau norėtųsi keliauti vasarą. Visgi, man taip jau išpuolė, kad joje lankiausi spalį, kas dar nėra tikroji žiema, tačiau daug labiau žiema nei vasara.
Islandija
Islandija / Vaido Mikaičio nuotr.

Ir daugiausia dėmesio, savaime suprantama, skirkime Islandijos futbolui, nes – o kam daugiau? Juokauju, aišku, negi patikėjote? Man kartą buvo pasakyta, kad savo futbolą galiu susikišti, kur saulė neužšviečia, nes niekam, be manęs, jis nėra įdomus. Į autoritetingų žmonių pastabas negalėjau neatsižvelgti, todėl šįkart futbolo temą teks praskipinti. Vietoj to tiesiog pakalbėsime apie šalį ir mano pastebėjimus iš kelionės joje.

Pradėkime nuo svarbiausio. Žinia, jog Islandija yra suvaidinusi labai svarbų vaidmenį Lietuvos istorijoje. Kaip tokia mažytė (gyventojų mažiau nei Vilniuje) ir tolima (kažkur Atlanto Šiaurėje) valstybėlė galėjo apskritai suvaidinti bet kokį vaidmenį? Taigi, kad galėjo, ir jūs, aišku, žinote, apie ką aš kalbu.

Vaido Mikaičio nuotr. / Islandija
Vaido Mikaičio nuotr. / Islandija

Aš kalbu apie Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą, kurį 1990 metais Islandija atliko pirmoji iš visų suverenių pasaulio šalių. Ir atkreipkite dėmesį – Islandija mus pripažino ne kaip naujai susikūrusią valstybę, o patvirtino 1922 metų Lietuvos pripažinimą, tai yra smetoninės Lietuvos tęstinumą. Tai buvo išskirtinai drąsus poelgis, nes tuomet, nors ir dvesianti, bet vis dar agresyvi Sovietų Sąjunga galėjo imtis keršto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito