Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos pajūryje lankytojai skatinami skinti muilines gubojas

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija kviečia svečius ir gyventojus prisidėti prie invazinio augalo – muilinės gubojos – naikinimo, pranešė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT).
Muilinė guboja
Muilinė guboja / VSTT nuotr.

Atsirandant naujoms žinioms, keičiasi požiūris į gamtos apsaugą. Dabartiniu metu vienu iš pagrindinių saugomų teritorijų tikslų yra išsaugoti vietinių rūšių biologinę įvairovę. Muilinė guboja yra svetimžemė rūšis.

Muilinė guboja paplitusi Pietryčių Europoje ir Azijoje. Augalas turi ilgas ir storas šaknis, pakenčia užpustymą ir nupustymą, ištveria sausrą.

Muilinė guboja puikiai prisitaikiusi augti pajūrio kopų smėlyje. Sparčiai plisdama ir suvešėdama tankiais sąžalynais, ji palaipsniui išstumia vietines augalų rūšis - pajūrinę smiltnendrę, smiltyninę rugiaveidę, pajūrinį eraičinę, baltijinę smiltlendrūnę, baltijinę linažolę ir kitas.

Šiuo metu muilinė guboja įtraukta į invazinių rūšių sąrašą. Siekiant išvengti muilinių gubojų plitimo, galima skinti žiedynus. Skinti geriausia, kol neprasidėjo sėklų nokimas. Tinkamiausiais laikas yra liepa, kai muilinė guboja žydi.

Daugeliui lankytojų muilinė guboja patinka, tad raginama skinti jas ir kūrybiškai komponuoti puokštėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas