Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makalių pakerėjo Aliaska: čia tiek daug vietų, kurios visiškai nepaliestos žmogaus

Keliautojas ir kitiems keliones organizuojantis Rimvydas Širvinskas-Makalius nė nemirktelėjęs sako, kad kruizas į Aliaską ir Kanadą buvo vienas įspūdingiausių gyvenimo kruizų. Ir jis toks ne vienas – kruizas po Aliaską yra vienas populiariausių visame pasaulyje ne tik dėl įstabios gamtos, laukinių gyvūnų, vaizdais kvapą gniaužiančių maršrutų, bet ir dėl gerai išvystyto turizmo sektoriaus.
Rimvydo Širvinsko-Makaliaus kruizas į Aliaską ir Kanadą
Rimvydo Širvinsko-Makaliaus kruizas į Aliaską ir Kanadą / Asmeninio archyvo nuotr. / „15min“ fotomontažas

Reikėtų pasirinkti, kada keliauti: pasitinka permainingi orai ir begalė veiklos

Rimvydas sako, kad sezonas Aliaskoje prasideda gegužę ir baigiasi rugsėjo–spalio mėnesiais, priklausomai nuo regiono. Intensyviausias ir brangiausias metas, ir geriausias laikotarpis vienos kelionės metu nuveikti daugybę populiarių veiklų yra liepa ir rugpjūtis. Jis pats keliavo gegužės pabaigoje, rašoma pranešime spaudai.

Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska

„Sakoma, jog tai vienas iš mažiausiai lietingų periodų, taip pat pereinamasis laikotarpis, kuomet kalnų viršūnėse vis dar matysite galybę sniego, o prie vandens – šiltą pavasarį.

Pasidarykite namų darbus ir pasidomėkite laikotarpiu, kuris jus labiausiai domina: kada geriausias metas stebėti banginius, kada – lokius, kada neršti keliauja lašišos ir kyla specialiai joms sukurtomis kopėčiomis – vaizdas įspūdingas! Jeigu mėgstate žvejoti, patikrinkite, ar tuo metu, kuomet vyksite, tinkamas metas žvejybai“, – Rimvydas pataria atsakingai rinktis atvykimo laiką.

Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska

Makalius sako, kad susiruošus į tokią kelionę reikėtų nusiteikti permainingiems orams, net jeigu keliausite vasarą, šortų tikrai neprireiks, nebent maudynėms laivo sūkurinėse voniose ar uždaruose baseinuose, ar marškinėlių – net vidurvasarį čia orai lyg Norvegijoje.

„Labai rekomenduoju apsirūpinti drabužių sluoksniais, kuriuos būtų lengva apsirengti atvėsus orams ar prasidėjus lietui – turėkite ne tik skėčius, bet ir lietpalčius ar lietmaišius. Šilti, gal net žieminiai batai, taip pat puikiai pravers. Bet kas užvis svarbiausia – mėgaukitės kiekviena akimirka, grožėkitės gamta, kuri čia visiškai neįtikėtina, įspūdinga, kerinti, stulbinanti. Grynas kalnų kvapas – nuostabus. Tad stebėkite ledynus ir pasiimkite į kelionę žiūronus – gal pavyks pamatyti lokius!“, – šypsosi Rimvydas.

Keliautojas kviečia nusiteikti, kad tai bus aktyvesnė kelionė nei kitos išvykos kruiziniais laivais. Be to, nereikia bijoti paties plaukimo laivu – po Aliaską keliausite taip vadinamais vidiniais vandenimis, tad nesijaučia joks siūbavimas, jūsų nesups. Aliaską pakankamai sunku apvažiuoti ar pažinti, būnant „ant žemės“. Kai kurie miestai pasiekiami tik oro ar vandens keliais.

Asmeninio archyvo nuotr. / Kečikanas, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Kečikanas, Aliaska

Rimvydas rekomenduoja šį kruizą norintiems apsistoti vienoje vietoje, tai yra savo laivo kajutėje, kartu pamatyti labai daug, taip pat nenorintiems savo atostogų praleisti pasyviai, nes to Aliaskoje hums padaryti tikrai nepavyks!

Skirtingi maršrutai, puikiai išvystytas turizmo sektorius

„Keliauti po Aliaską galima keliais skirtingais maršrutais. Beje, aš jau joje būdamas žinojau, kad tikrai tenai sugrįšiu, kad pamatyčiau ir patirčiau naujų, su niekuo nesulyginamų įspūdžių.

Labiausiai šį kartą mane nustebino tai, kad beveik vasaros pradžioje mačiau sniegą, ledynus ir kitus su žiema susijusius dalykus, kaip, pavyzdžiui, kalnų rogutes. Tuomet – kvapą gniaužianti gamta: kalnai, begalės krioklių, daug vietovių, kurios neapgyvendintos ir yra visiškai nepaliestos žmogaus.

Visuomet vertinu tas kryptis, kur gyvūniją galiu pamatyti laisvėje, o ne už grotų. Tad šiuo atveju džiaugiausi daugybe pasiūlymų plaukti stebėti banginių, orkų ar pasivaikščioti miško takais, ieškant lokių“, – savo įspūdžius pasakoja Rimvydas.

Visuomet vertinu tas kryptis, kur gyvūniją galiu pamatyti laisvėje, o ne už grotų.

Kadangi dirba turizmo sektoriuje, keliautojas sako, kad labai stebėjosi, kaip stipriai jis išvystytas šioje kryptyje: „Vieną dieną lankomame uoste buvo prisišvartavę net 7 milžiniški kruiziniai laivai. Bet tuo pačiu nepastebėjau, kad būtų kokių sunkumų tame mieste užeiti į parduotuvę ar prasilenkti siaurose gatvelėse“.

Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska

Aliaska nėra pigi, bet sutaupysite, jei kelionę susiplanuosite iš anksčiau

Nors daug kam atrodo, kad Aliaska yra labai tolima, sunkiai pasiekiama ir brangi bet, pasak Rimvydo, ji pasiekiama skrydžiu vos su vienu persėdimu, kas tikrai nėra sudėtinga, o norint sutaupyti kelionę reikėtų planuotis iš anksčiau.

„Aliaska yra vienas labiausiai apkalbamų ir lankytinų regionų Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriose skirtingose esu buvęs daugybę kartų. Bet čia atvykęs pamačiau visai kitokį šios šalies vaizdą iš gerosios pusės. Tikrai nėra pigu, bet viską planuojant ir užsakant iš anksto tikrai sutaupysite. Geriausias mano sprendimas buvo leistis į kruizą ir šią valstiją pažinti tokiu būdu.

Nereikėjo tampytis lagamino, keisti nakvynės vietų, sustojimai uostuose buvo pakankamai ilgi, kad sugebėčiau išvykti net ne į vieną, o du ar net tris turus. Buvo miestų, kuriuos lengvai pažinau vaikščiodamas pėsčiomis ir neišleidau nė cento, tačiau savo nuotraukų galerijoje turiu šimtus nuotraukų iš ten. Gera jas praversti ir iki dabar nesitiki, kad ten buvau ir ką ten mačiau“, – šypsosi keliautojas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Skagvėjus, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Skagvėjus, Aliaska

Paklausus, kiek realiai reikėjo pinigų išlipant iš laivo ir leidžiant laiką ant žemės, jis atsako, kad jei tik turite galimybę, labai rekomenduojantis kuriame nors iš sustojimo taškų iš anksto užsisakyti skrydį vandens lėktuvėliu pamatyti sniegynus bei ledynus, o dar geriau ir truputį brangiau – skristi sraigtasparniu su nutūpimu ant vieno iš ledynų. „Tikrai neįtikėtina patirtis“, – tokį skrydį išbandęs sako Rimvydas.

Skrydžiai iš Aliaskos lėktuvu ar sraigtasparniu atsieina maždaug 330–500 JAV dolerių asmeniui. Skrydį būtina rezervuoti iš anksto, nes vietos tirpsta.

Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska

Tokios ekskursijos, kaip banginių stebėjimas, nacionalinių parkų lankymas ar plaukimas kanoja prie Mendenholo ledyno, kas man paliko neįtikėtiną įspūdį, siekia apie 180–300 JAV dolerių asmeniui. Tačiau sumokėjus šią sumą, niekuo nebereikės rūpintis, yra garantuojamas grįžimas laiku į laivą, tad galite jaustis ramiai, jog jūsų nepaliks.

„Kas liečia maisto kainas, tai miestuose pavalgyti yra truputį brangiau nei Lietuvoje. Galima rasti ir pigesnių maitinimo, pvz., greito maisto įstaigų, tačiau nepamirškite, kad pilną maitinimą turite savo kruiziniame laive, kuris jau įskaičiuotas į kainą.

Daugelis kruizinių laivų kompanijų atskirai apmokestina laivo gėrimus, o norintiems sutaupyti siūlo įsigyti specialius paketus, kuriuos turintieji neribotai vartoja alkoholinius (ir ne tik) gėrimus. Aš juos rekomenduoju įsigyti, nes net ir vanduo, kava ar sultys kainuoja gan nepigiai – viename laive teko matyti ir 4 dolerių kainą už 0,5 litro vandens buteliuką. Tik, žinoma, pasiskaičiuokite, ar tikrai toks paketas jums atsipirks.

Pavyzdžiui, mūsų partneriai „Norwegian cruise line“ prašo vos 199 eurų asmeniui priemokos. Už tai visai savaitei suteikia ir neribotus gėrimus, ir nuolaidas ekskursijoms, ir nemokamą internetą laive. Toks paketas, jei tik jį pačiumpate, labai apsimoka“, – negaili patarimų keliautojas.

Makaliaus rekomendacijos, ką verta aplankyti

Į klausimą, į kurias ekskursijų rekomenduotų eiti, o kurias galbūt praleisti, ar vykti ne su gidu, o patiems, Rimvydas sako, kad kelionės metu galimai aplankysite Skagvėjaus miestą.

Asmeninio archyvo nuotr. / Skagvėjus, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Skagvėjus, Aliaska

„Tai yra aukso karštligės laikus menantis miestas, kurį lengvai iš laivo pasieksite pėsčiomis. Pasivaikščiojimas čia labai smagus ir, žinoma, nemokamas! Iš čia galima žymiuoju Jukono (Yukon) traukiniu kilti į kalnus, kuriuose iki pat birželio vidurio dar būna pakankamai sniego. Čia atsiveria nuostabaus grožio panorama, kertate JAV ir Kanados sieną.

Džuno (Juneau) mieste irgi pasivaikščiosite pėsčiomis, nes laivas sustoja prie pat miesto centro arba iki jo atveža specialūs autobusai, kurie dažniausiai būna nemokami“, – patarimais dalijasi Rimvydas.

Džuno mieste keliautojas vyko į Mendenholo ledyno ekskursiją. Pasak jo, norintys sutaupyti, gali tiesiog pasivaikščioti apžvalgos aikštelėje, o ekstremalių pojūčių ir kitokių patirčių pasiilgę gali leistis į turą pasivaikščioti ant ledyno arba prie jo priplaukti baidarėmis arba kanoja. Vieną iš dienų praleisite grožėdamiesi nacionaliniu parku iš laivo arba iš savo kajutės balkono, jei pasirinksite tokį apgyvendinimo variantą.

Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Džunas, Aliaska

„Aliaskoje yra nacionalinis ledynų parkas, pasiekiamas tik kruizinių laivų keleiviams ir išlipti ten nėra galimybės. Buvo neįtikėtinas jausmas geriant kavą savo kajutės balkone, įsisiautus į chalatus stebėti praplaukiančius ledo luitus.

Asmeninio archyvo nuotr. / Viktorija, Kanada
Asmeninio archyvo nuotr. / Viktorija, Kanada

Viktorijos miestą, esantį Kanadoje, kuris yra visiškai nuostabaus grožio, sunku buvo patikėti, kokie didingi pastatai, turtinga istorija ir ... draugiškos voveraitės (juokiasi, aut. pastaba) taip pat lengvai apeisite pėsčiomis, čia galite užsisakyti ir banginių stebėjimo ekskursiją.

Gali būti, kad jūsų kelionės programoje bus Kečikano miestas. Tai yra pasaulio lašišų sostinė! Bet tuo pačiu tai vienas lietingiausių JAV miestų. Čia lietus pliaupia net apie 330 dienų per metus, tad tinkamai pasiruoškite. Čia yra lokių stebėjimo vieta. Mes ten vykome, tačiau tądien laimė pamatyti lokį nenusišypsojo“, – pasakoja Rimvydas, kuris neabejoja, kad vieną dieną tikrai juos išvys.

Asmeninio archyvo nuotr. / Kečikanas, Aliaska
Asmeninio archyvo nuotr. / Kečikanas, Aliaska

Keliautojas džiaugiasi, kad jam nusišypsojo sėkmė stebėti ne ką mažiau už lokius įspūdingus reginius: „Kelis kartus mačiau banginius – vienąkart jie praplaukė pro pat kruizinį laivą, o kitą dieną juos mačiau iš aukštai, kildamas sraigtasparniu. Labai keistas ir su niekuo nesulyginamas jausmas! Dar iš arčiau juos pamatyti galima įsigijus specialią banginių stebėjimo laivais ekskursiją“.

Ten keliauti reiktų dėl gamtos, istorijos, gyvūnijos ir galimybės ją stebėti laisvėje.

Baigdamas pasakojimą apie Aliaską, Rimvydas reziumuoja: „Ten keliauti reiktų dėl gamtos, istorijos, gyvūnijos ir galimybės ją stebėti laisvėje, dar dėl skanaus maisto – šviežios lašišos, krabų ir kitų gėrybių. Aš tikrai sugrįšiu, kviečiu ir jus, jei dar nebuvote – nepraleisti tokios galimybės ir bent kartą gyvenime iš arti pamatyti, kokio grožio pasaulyje gyvename!“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas