Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Malta – Viduržemio jūros skalaujama šalis, į kurią turistai keliauja ištisus metus

Daugelyje Europos šalių liepa ir rugpjūtis yra intensyviausi turizmo mėnesiai. Tačiau ši taisyklė galioja ne visiems. Remiantis Eurostato duomenimis, mažiausiai sezoninio turizmo aptinkama Maltoje, rašoma Maltos turizmo institucijos pranešimas spaudai.
Mdina, Malta
Mdina, Malta / Maltos turizmo institucijos (angl. Malta Tourism Authority) nuotr.

Palankus klimatas ir lengvas susisiekimas

Kai kuriose Europos Sąjungos (ES) šalyse turizmo paklausa (matuojama pagal nakvynių skaičių turizmo apgyvendinimo įstaigose) paprastai labiausiai orientuota į du šilčiausius vasaros mėnesius: liepą ir rugpjūtį.

Eurostatas nusprendė ištirti, kaip situacija atrodo skirtingose ES šalyse. 2023 m. ataskaitoje pateikiami mėnesio duomenys apie turistų praleistas naktis – vieną pagrindinių sezoniškumo rodiklių. Kaip etalonas naudojami praėjusių metų liepos–rugpjūčio mėnesiai.

Eurostato duomenimis, mažiausiai sezoninė yra Malta. Pernai liepos–rugpjūčio mėnesiais šioje Viduržemio jūros šalyje skaičiuota 25 proc. visų toje šalyje praleistų turistų nakvynių. ES vidurkis yra 33 proc. Labiausiai sezoninė – Kroatija. Lietuva atsidūrė 16-oje vietoje iš 29 įtrauktų šalių.

Eurostato duomenimis, mažiausiai sezoninė yra Malta.

Kodėl Malta asocijuojasi ne tik su vasaros atostogomis? Pasak Maltos turizmo institucijos Varšuvos regioninio biuro direktoriaus Johno Mary Attardo, labiausiai prie to prisideda palankus klimatas. Maltoje vasaros sezonas tęsiasi nuo balandžio iki lapkričio, o pavasaris ir ruduo idealiai tinka aktyviam turizmui.

Kitas ne ką mažiau svarbus veiksnys – Malta lėktuvu pasiekiama ištisus metus. Nesvarbu, ar tai pavasaris, ruduo ar žiema, šią Viduržemio jūros šalį visada galima pasiekti iš daugelio Europos šalių, taip pat ir Vilniaus oro uosto.

Anot J.M.Attardo, mažas Maltos turizmo priklausymo nuo sezoniškumo veiksnys skatina sektoriaus tvarumą šalyje.

123rf.com / Malta
123rf.com / Malta

„Maltoje turizmas yra visiškai subrendusi industrija. Šiame sektoriuje dirbantys darbuotojai nelaikomi „laikinais“, o dėl stipraus kultūrinio elemento, svetingumo, tikimasi aukštos paslaugų kokybės. Pastebime, kad daugeliui turistų Malta nėra tik vienkartinio apsilankymo vieta. Tie, kurie Maltoje lankosi vasarą, balandžio–lapkričio mėn., dažnai grįžta ankstyvą pavasarį arba žiemą”, – priduria pašnekovas.

Sausumos nuotykiai

Nors Malta turi itin daug pasiūlymų vandens mylėtojams, jos miestuose taip pat gausu unikalių vietų.

Maltos sostinė Valeta, turinti kelis šimtus paminklų, yra viena tankiausių istorinių vietovių pasaulyje, dažnai vadinama „muziejumi po atviru dangumi“. Nenuostabu, kad ji buvo paskelbta UNESCO pasaulio paveldo objektu.

123rf.com / Valetos uostas, Malta
123rf.com / Valetos uostas, Malta

Taip pat išskirtinis sienomis apsuptas istorinis miestas Mdina, kurį išgarsino televizijos serialas „Game of Thrones“. Jis pavadintas „Tyliuoju“ miestu. Siauros miesto gatvelės ir baroko bei viduramžių architektūros derinys gniaužia kvapą.

Malta su daugybe slėnių, uolų ir jūros uolų tapo ir savotiška laipiojimo uolomis meka. Čia yra daug maršrutų tiek pradedantiesiems, tiek labiau patyrusiems žygeiviams.

Verta pradėti nuo vaizdingo Wied Babu slėnio, iš kurio atsiveria Žydrosios grotos (angl. Blue Grotto) vaizdai. Gozo Mgarr ix-Xini įlankoje yra stačių šlaitų su sienomis pradedantiesiems ir iškyšomis pažengusiems alpinistams. Taip pat verta užkopti į milžinišką kalkakmenio tiltą Wied il-Mielah.

Maltos turizmo institucijos (angl. Malta Tourism Authority) nuotr. / Žydroji grota (angl. Blue Grotto), Malta
Maltos turizmo institucijos (angl. Malta Tourism Authority) nuotr. / Žydroji grota (angl. Blue Grotto), Malta

Dar viena įsimintina vieta – Popajaus kaimas (angl. Popeye Village), specialiai pastatytas filmavimo kaimas, kuris buvo paverstas nedideliu pramogų parku, jį sudaro kaimiškų ir apleistų medinių pastatų kolekcija.

Maltos turizmo institucijos (angl. Malta Tourism Authority) nuotr. / Popajaus kaimelis (angl. Popeye Village), Malta
Maltos turizmo institucijos (angl. Malta Tourism Authority) nuotr. / Popajaus kaimelis (angl. Popeye Village), Malta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas