Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mano AUTOstogos: išskirtinės vietos Europoje – ilgi tiltai ir dvi susiduriančios jūros

Mūsų kelionė prasideda sužinojus, kad abu turime apie savaitę laiko – tiek mums užtenka spontaniškai kelionei po kurią nors Europos šalį. Šįkart nusprendėme pasinaudoti savo gyvenamosios vietos lokacija – uostu, tad kelionę numatėme automobiliu ir keltu.
Andriaus ir Jolantos kelionė
Andriaus ir Jolantos kelionė

Tai yra konkurso „Mano AUTOstogos!“ straipsnis. 15min kartu su vienu didžiausių keltų operatorių Europoje DFDS skelbia istorijų konkursą. Dalinkitės savo kelionių automobiliu pasakojimais ir laimėkite neeilinį prizą – „viskas įskaičiuota“ bilietus į Švediją arba Vokietiją. Daugiau: https://www.15min.lt/n1517352

Norėdami patogiai ir pailsėję nuvykti į Vokietiją, Daniją ar Švediją, iš Klaipėdos geriausias pasirinkimas yra keltas.

Keliaudami dviese užsirezervuojame kambarį tik pirmai nakvynei, kitų dienų nerezervuojam iš anksto, kadangi nežinome, kiek laiko praleisime viename ar kitame lankytiname objekte. Galbūt mums labai patiks tas miestas ir norėsime pamatyti vakarinį gyvenimą, ar kaip rytais kyla saulė, tad tik nuvykę ir pabuvę susirandame, kur gyventi.

Tai gali būti paieška per populiariausias apgyvendinimo programėles, tai gali būti mažas motelis važiuojant pro šalį arba net pas vietinius gyventojus. Mums taip pasirodė įdomiau ir tai mus mažiau įpareigoja, galima keisti savo keliones planus kaip tik norime. Jau turėdami šiokį tokį keliavimo bagažą, supratome, kad laisvė ir pasirinkimas kelionėje mums leidžia labiausiai atsipalaiduoti, būti ir džiaugtis toje akimirkoje.

Nusprendėme aplankyti Daniją. Danija įsikūrusi tarp Baltijos ir Šiaurės jūros. Gyvename Klaipėdoje, tad lieka tik skrieti į keltą, 22 valandos – ir tu jau Vokietijos mieste, Kylyje, nuo kurio kelios valandos kelio iki Danijos.

Pirmiausiai pasirinkome aplankyti žemyninę dalį ir jos miestus, tokius kaip Horsens, Orhus, Skagen. Šie miestai turi priėjimą prie jūros. Orhuse yra vienas didžiausių uostų visoje Šiaurės Europoje. Tai miestas, kuriame puikiai išvystyta kultūra, įgyvendinami įdomūs architektūriniai sprendimai, tarp jų – naujas kvartalas „The Iceberg“. Taip pat šiame mieste jaučiamas jaunatviškas lengvumas. Apžiūrėję įvairius statinius, pasivaikščiojome pakrante, aplankę senamiestį, uždarus ir nemokamus parkus, kuriose vaikšto stirnos, nusprendėme, kad kitą dieną važiuosime patyrinėti, ar labai šalta Šiaurės jūra.

Asm.archyvo nuotr./Andriaus ir Jolantos kelionė
Asm.archyvo nuotr./Andriaus ir Jolantos kelionė

Kadangi gyvename Klaipėdoje, tai jūra mums neatsiejama. Žinoma, labai įdomu pamatyti kitus krantus, kokio aukščio kopos, kokio smulkumo ar spalvos smėlis, kokios spalvos vanduo, kokios bangos, kiek šaltas vanduo. Tad iš pat ryto patraukėme Skageno link. Skagenas – Danijos miestas Jutlandijoje, prie Skagerako ir Kategato sąsiaurių. Skagenas yra šiauriausias Danijos miestas, įdomu tai, kad miestą skalauja dvi jūros – Baltijos ir Šiaurės.

Atvykę į šiauriausią Danijos tašką, automobilį pasistatėme aikštelėje, o iki jūros mus nuvežė ne kas kitas, o traukinukas, kurį traukia traktorius. Linksmai nusiteikę, lėkėme pakrantės link. Ir štai, Šiaurės ir Baltijos jūros sankirta. Tikrai įdomus vaizdas, Baltijos ir Šiaurės jūros bangos kertasi tarpusavyje ir tai akivaizdžiai galima matyti. Į šią vietą daugiau traukia turistai, sutikome jų iš Vokietijos, Lenkijos.

Asm.archyvo nuotr./Andriaus ir Jolantos kelionė
Asm.archyvo nuotr./Andriaus ir Jolantos kelionė

Pasivaikščioję traukėme prie kito objekto – švyturio. Rubjerg Knude švyturys – tai 120 metų senumo statinys, kuris buvo pastatytas labai arti Šiaurės jūros. Kadangi vanduo kasmet vis artėja, norint, kad švyturys nenugarmėtų į vandenį, jis buvo užkeltas ant „riedučių“ ir nutemptas 70 metrų toliau.

Apžiūrėję žemyninę dalį, patraukėme salų link. Į salas galima patekti tiltais, Danijoje tai puikiai suprojektuoti statiniai, kuriais naudojasi labai didelė dalis gyventojų. Pirmiausia vykome į Fyn saloje, centre esantį miestą Odensę. Odensė – trečias pagal dydį ir seniausias miestas Danijoje. Joje galima išvysti labai daug turistinių vietų, tokių kaip Hanso Christiano Anderseno muziejų ir vaikystės namus, zoologijos sodą, geležinkelių muziejų, šv. Knuto katedrą ir dar daug kitų objektų.

Eidami senamiesčiu visai netikėtai pamatėme Hanso Christiano Anderseno vaikystės namus. Tai mažas, žemas namukas su mažais kambariukais. Pats kūrėjas gyveno 2x1,5 m dydžio kambarėlyje, kadangi kitas patalpas tėvai privalėjo nuomoti, kad galėtų išgyventi sunkiu laikotarpiu. Supratome, kad tikriems talentams daug vietos nereikia.

Asm.archyvo nuotr./Andriaus ir Jolantos kelionė
Asm.archyvo nuotr./Andriaus ir Jolantos kelionė

Iš Odensės miesto galima lengvai pasiekti Danijos sostinę Kopenhagą, taigi vėl važiavome tiltu – Great Belt, kurio ilgis net 18 km, tikrai įspūdingas. Tai kabantis tiltas Danijoje, kuris kerta Great Belt sąsiaurį ir sujungia Fyn ir Sjaelland salas. Tiltas turi 4 juostas automobiliams, atskirai dar yra ir geležinkelio juosta traukiniams, juo labai patogu važiuoti, o vaizdai aplink kerintys.

Atvykę į Kopenhagą iš karto supratome, kad tai didžiausias miestas Danijoje. Kopenhagoje senamiestis užburiantis, sutvarkytos prieplaukos, graži architektūra. Šiame mieste net keturi universitetai, daug jaunų žmonių leidžia laiką mieste, galima aplankyti pilis, kurios stūkso nuo XVII amžiaus. Praleidome dvi dienas ir vieną naktį.

Kadangi turėjome dar dvi laisvas dienas ir buvome nustebinti, kaip lengvai galima pasiekti kitus miestus per tiltą, tad susižvalgėme ir leidomės į kaimyninės šalies pažintį. Mūsų laukė Malmės miestas, esantis Švedijoje.

Asm.archyvo nuotr./Andriaus ir Jolantos kelionė
Asm.archyvo nuotr./Andriaus ir Jolantos kelionė

Oresund tiltas į Švediją nutiestas per Oresund sąsiaurį ir jungia Danijos sostinę Kopenhagą bei Švedijos miestą Malmę. Tilto ilgis – 8 km, 4 km sudaro dirbtinė sala ir dar 4 km ilgio tunelis, ir tai yra vienas ilgiausių tiltų pasaulyje. Tiltu galima važiuoti automobilių keliu ir geležinkeliu. Tai unikalus architektūros statinys, kol kas neteko važiuoti ilgesniu tiltu, tai mums paliko neišdildomą įspūdį. Tiltai Į Kopenhagą ir Malmę yra mokami.

Malmė – tai trečias pagal dydį miestas Švedijoje, ir jis įsikūręs pietinėje Švedijos dalyje. Automobiliu leidomės centro link ir iš tolo jau matėsi Turning Toro dangoraižis. Gaila, bet karantino metu nebuvo galima užkilti viršų.

Taip pat aplankėme Lilla Torg aikštę senamiestyje. Labai jaukus senamiestis, pilnas kavinukių.

Beje, įdomus faktas, kad Malmės miestas yra žaliausių miestų penketuke. Čia tikrai netrūksta gražių parkų, kuriose galima pamatyti voveraičių, taip pat nustebino parkuose esančios linksmos skulptūros.

Kitą dieną išvykome apžiūrėti vikingų kaimelio, kuriame įkurtas muziejus „Fotevikins Museum“, kuriame galima pamatyti, kaip atrodė vikingų namai, kokia buvo jų buitis, kokiais rankdarbiais užsiimdavo. Ten vyksta ir šventės, kuriose rodomos vikingų kovos, jų šarvai, ginklai. Atrodė, kad šeimoms, atvykusios su vaikais, ten tikrai buvo labai įdomu.

Netruko ištirpti ir mūsų atostogų laikas, per kurias pasisėmėme naujais įspūdžiais, gavome peno akims, grožėjomės nuostabia gamta ir architektūros statiniais.

Namo grįžome keltu Trelleborg-Klaipėda. Į Švediją kada nors tikrai sugrįšime ir tęsime pažintį.

Dalyvaukite konkurse „Mano AUTOstogos!“ ir laimėkite neeilinį prizą - keltų operatoriaus DFDS „viskas įskaičiuota“ bilietus į Vokietiją ar Švediją visai šeimai su automobiliu. Aprašykite savo kelionę automobiliu - galbūt keliavote po Lietuvą, gal esate važinėdami maišę Europą ar ratuoti tyrinėjote kitą žemyną? Laukiame įvairių istorijų, jos gali būti ir apie senas keliones. Papasakokite, kodėl pasirinkote važiuoti automobiliu, kokias įdomiausias vietas aplankėte, kokius nuotykius patyrėte. Nuotraukas galite prisegti formoje arba pridėti tekste nuorodą, kur jas rasti internete. Pasakojimų laukiame iki liepos 27 d. imtinai.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas