Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažiausia šalyje eglė – tarp liaupsių ir pašaipų: vadina ir cinkuotu karstu, ir karališka

Nuo liaupsių iki pašaipių žodžių, kai vieniems norisi verkti, kitiems gi džiūgauti – taip atsiliepiama apie šiųmetę Klaipėdos Kalėdų eglę. Ši tapo išskirtine visoje Lietuvoje savo dydžiu. Vos 50 cm dydžio eglutei po stikliniu gaubtu klaipėdiečiai ir svečiai negaili originalių žodžių – nuo cinkuoto karsto iki sąsajų su koronavirusu. Organizatoriai sako, jog nuomonė svarbi, kokia ji bebūtų.
Kalėdinės eglės Klaipėdoje įžiebimo akimirkos
Kalėdų eglės Klaipėdoje įžiebimo akimirkos / Domo Rimeikos nuotr.

Šeštadienį Klaipėdos Teatro aikštėje iškilmingo renginio metu įžiebta mažiausia šalyje Kalėdų eglė – gyva, spindinti, padabinta žėrinčiomis raidėmis „MAŽA DIDELIO MIESTO KALĖDŲ VERTA“. Būtent su tokiu šūkiu šiemet miestas pasitinka šventes.

Mažąją eglaitę saugo veidrodinės į dangų besistiebiančios konstrukcijos. Visai šalia aikštėje žiba ir instaliacija, tunelis „770“, mat kitąmet miestas švęs būtent tokį jubiliejų.

Anikės fontanas padabintas veidrodiniais burbulais, esą, kol eglutė maža, Anikė saugo didžiuosius žaislus.

Karantininė eglė

Šventiškai papuoštą aikštę klaipėdiečiai vertina skirtingai. Pagyrų aplinkai negailima, o štai eglė sulaukė įvairių vertinimų.

„Reikėjo nuotrauką eglutes pastatyti“, – socialiniame tinkle paskelbus įžiebtos eglės nuotraukas rašė Jevgenijus.

„Maža eglė, bet didelė gėda... Jei buvo toks tikslas, kad apie tai visi kalbėtų, tai tas tikslas pasiektas...“, – mano Virginija.

„Primena urną. Vitražai – laidojimo namų plagiatas. Eglutė kolumbariume, o dar tos tvoros neestetiškos“, – antrino ir kita moteris.

Tiesa, tvorų būta tik renginio metu, kad visi jaukiai galėtų stebėti eglutės įžiebimą. Po renginio tvoros buvo pašalintos.

Kai kurie klaipėdiečiai mano, jog eglutė puikiai atspindi šį laikmetį. Karantine esą uždaryti visi, taip pat ir eglė, o mažėti ėmė ir stebuklai, su jais ir Kalėdų simbolis.

„Šiemet Klaipėdos eglutė izoliacijoje“, – juokavo Rasa. Tiesa, juokinga ne visiems, yra manančių, jog tokia eglute pasijuokta iš kalėdinių tradicijų.

„Šiais metais Klaipėdos miestas be šventinės eglės, iššvaistyti tūkstančiai imitacijai. Nereikia pompastikos ar šimtų tūkstančių, tegu būna paprasta Kalėdų eglė. Kaip dabar vaikams parodyti ar paaiškinti. Ir išvis, kodėl negalima pasodinti eglės, tegu auga ir galima puošti, bus tikra“, – dėstė Vanda.

Klaipėdiečiai juokauja, jog eglutė uždaryta, tad jos niekas nepadegs, kaip tai nutiko Kaune. Taigi, išvengta ir grėsmių.

Karališkas spindesys

Kol vieni negaili pašiepiančių žodžių, kiti gi šių metų eglę vadina tikru kalėdiniu stebuklu, pačia originaliausia ir ekologiškiausia idėja.

„Taip gamta išsaugota ,o po švenčių eglutė bus pasodinta. Pagarba Klaipėdai ir klaipėdiečiams“, – sako Algirdas.

„Labai graži idėja! Eglių daug, o ši vienintelė!“ – džiaugiasi Danguolė.

Jai antrina ir Vilma: „Labai įdomu ir kažkas naujo, ko niekas niekada nieko panašaus nedarė. Aišku, visiems norisi tos didelės eglės, bet kartais kažkas mažo ir įdomaus irgi labai tinka. Liuks kūrėjams“.

Mažuoju kalėdiniu kūriniu besigėrintys miestiečiai ir svečiai pabrėžia, jog būtent mažume ir dailume visas spindesys. Eglutė kukli, tačiau kartu dvelkia rafinuotumu ir spindi tarsi būtų pati didžiausia.

„Nepaisant eglutės dydžio, šventės vis tiek ateis“, – aidi socialinių tinklų platybėse.

Domo Rimeikos nuotr./Klaipėdos kalėdinės eglės įžiebimo akimirka
Domo Rimeikos nuotr./Klaipėdos kalėdinės eglės įžiebimo akimirka

O tuo metu organizatoriai, „Klaipėdos šventės“, sako, jog nuomonių yra ir reikia įvairių.

„Esu laiminga, nes intuicija, drąsa ir tikėjimas nuvedė teisingu keliu! Ačiū visiems, kurie reiškiate nuomonę kokia ji bebūtų. Kiekviena yra svarbi ir būtinai tik auginanti. Klaipėdos mažoji eglutė šiandien yra žvaigždė! Nors maža, bet labai ryški! – socialiniame tinkle skelbė įstaigos vadovė Eglė Šulskė.

– Ir nors sakėm, kad nedalyvaujam eglučių varžytuvėse – tenka, nes ne viskas nuo mūsų norų priklauso. Ir beje, sekasi jai puikiai! Neabejoju, kad prie to prisideda klaipėdiečiai. Ačiū jums!!!“

„Esu iki begalybės dėkinga kiekvienam žmogui, kuris pamatė, išgirdo, kuriam patiko arba nepatiko, KIEKVIENAM – nes abejingumas yra pats blogiausias šių laikų bruožas“, – sako įstaigos Komunikacijos vadovė, kurį laiką, iki išrenkant nuolatinį vadovą, visus pagrindinius darbus perėmusi Živilė Putnienė.

Neeilinis sprendimas įstaigai kilo kartu su menininke Olga Filatova-Kontrimiene.

Kaip anksčiau sakė Ž.Putnienė, tai ilgai dėliotas, brandintas sprendimas, mat kasmet buvo girdimas klausimas – o kas šiais metais naujo, kas kitaip? Taip gimė mažoji Kalėdų eglutė tapusi savotišku muziejiniu eksponatu, atsidūrusi ant aukšto, pusantro metro postamento, uždengta stikliniu gaubtu.

Didžiulės saugančiomis sesėmis pavadintos apie dešimties metrų veidrodinės eglės pagamintos iš metalo konstrukcijų ir aliuminio kompozicinės plokštės. Jų svoris apie trys tonos.

Teigiama, jog šis projektas buvo unikalus, kėlęs nemenkų iššūkių.

Šios šventinės konstrukcijos, jų įrengimas miestui atsiėjo apie 90 tūkstančių eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas