Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Meilė cukrui atvedė Tailandą prie pavojingos nutukimo ribos

Didelė dalis tajų mėgsta valgyti saldžiai, dėl to negaili cukraus. Per dieną vienas žmogus vidutiniškai suvartoja 26 šaukštelius (arba 104 gramus cukraus) ir rekomenduojamą dienos normą viršija 4 kartus. Cukrų tajai deda beveik į visus patiekalus ar gėrimus.
Daugiausia nutukusių Azijos žmonių šiuo metu gyvena Malaizijoje. Antroje vietoje – Tailandas
Daugiausia antsvorio turinčių žmonių Azijos regione šiuo metu gyvena Malaizijoje. Antroje vietoje – Tailandas / 123rf.com

Prieš kelerius metus sveikatos organizacijos paskelbė akciją „Flat-tummy Thais“ (liet. tajai, su plokščiu pilvuku), kuri ragino mažinti vartojamo cukraus kiekį. Pasak atlikto tyrimo, daugelis tajų cukraus gauna iš gaiviųjų gėrimų (9 arbatinius šaukštelius), žaliosios arbatos (13 arbatinių šaukštelių), kavos (10 arbatinių šaukštelių).

Tajai mėgsta saldumą, dėl to cukrų deda ir į daugelį populiarių patiekalų. Pavyzdžiui, sėkmingo picos „įvedimo“ į Tailando rinką priežastis – didesnis kiekis kečupo, kuriame yra didesnis kiekis cukraus nei Vakarų šalyse.

Turtingesnis gyvenimas – didesnis pilvas

123rf.com/Nutukimas – viena iš didžiausių Vakarų pasaulio gyvenimo būdu ir maistu susižavėjusius tajus  užklupusių problemų
123rf.com/Nutukimas – viena iš didžiausių Vakarų pasaulio gyvenimo būdu ir maistu susižavėjusius tajus užklupusių problemų

Neseniai atlikta studija, kurios duomenys buvo aprašyti dienraštyje „Bangkok Post“, atskleidė, kad tajai yra antra labiausiai nutukusi tauta Pietryčių Azijos šalių asociacijoje (ASEAN), kuriai priklauso 10 šalių, ir situacija vis blogėja.

Didelę įtaką tajų nutukimui, kaip teigė Karaliaus Mongkuto technologijų universiteto dėstytojas Yingsak Jraipinit, daro Vakarų įtaka.

„Daugelis jaunesnių tajų atmeta tradicinio tajiško gyvenimo aspektus, nes jie yra senamadiški ir „ne kieti“. Tai liečia mitybą ir sportą“, – teigė mokslininkas.

123rf.com/Greitas maistas – realybė ir Azijoje
123rf.com/Greitas maistas – realybė ir Azijoje

Tailando vaikai ir jaunimas vis daugiau laiko praleidžia sėdėdami priešais televizorių ar žaisdami kompiuterinius žaidimus, mažai juda. O dėl pomėgio užkandžiauti greitas maistas ir gaivieji gėrimai yra tiesiog ranka pasiekiami.

Neseniai atlikta studija atskleidė, kad tajai yra antra labiausiai nutukusi tauta Pietryčių Azijos šalių asociacijoje (ASEAN), kuriai priklauso 10 šalių, ir situacija vis blogėja

Prieš kelerius metus atlikto tyrimo metu nustatyta, kad labiausiai nutukę yra Malaizijos gyventojai, ten šis skaičius siekia net 42 proc. šalies gyventojų.

Antroje vietoje atsidūrė jau aptartas Tailandas (40 proc. nutukusių ar turinčių antsvorį), trečioje vietoje – Singapūras su 32 proc.

Mažiausiai problemų su nutukimu turi Vietnamas, kuriame tokių žmonių buvo vos 5,5 proc. Galima pastebėti, kad daugiausia problemų su antsvoriu ir nutukimu turi šalys, kuriose pragyvenimo lygis yra aukštesnis.

Nutukę net vienuoliai

Deja, ši problema neaplenkė net labiausiai gerbiamos žmonių grupės Tailande – budistų vienuolių, kurių šalyje yra apie 300 tūkstančių. Beveik pusė jų yra pavojingai nutukę ir kenčia net nuo mirtinų ligų.

Tradiciškai vienuoliai maisto produktus gauna iš tikinčiųjų. Dažniausiai tai yra sultys, arbata ar kava ir patiekalai, kurie yra riebūs ir saldūs. Vienuoliai neturi teisės atsisakyti aukų, nes aukodami maistą vienuoliams tajai užsitikrina geresnę karmą.

Kaip rašo dienraštis „Bangkok Post“, atliktas tyrimas paskatino valdžios atstovus griebtis papildomų priemonių, kurios padėtų šalies dvasiniams vedliams gyventi sveikesnį gyvenimo būdą. Vienuoliams buvo vedamas specialios maisto gaminimo pamokos, sudaromi specialūs mitybos ir sporto planai.

„Vienuolių nutukimas yra tiksinti bomba“, – dienraščiui teigė mitybos specialistas iš Chulalongkorno universiteto Bankoke dr. Jongjit Angkatavanichas. Tradiciškai vienuoliai maisto produktus gauna iš tikinčiųjų. Dažniausiai tai yra sultys, arbata ar kava ir patiekalai, kurie yra riebūs ir saldūs. Vienuoliai neturi teisės atsisakyti aukų, nes aukodami maistą vienuoliams tajai užsitikrina geresnę karmą.

Nors nebuvo nurodyta, koks skaičius dvasinių vedlių dalyvavo tyrime, vieši duomenys rodo, kad net 48 proc. vienuolių yra nutukę, 42 proc. turi aukštą cholesterolio lygį, 23 proc. kenčia nuo aukšto kraujo spaudimo ir daugiau nei 10 proc. serga diabetu.

123rf.com/Nemaža dalis Tailando budistų vienuolių kovoja su nutukimu ar jo sukeltomis ligomis
123rf.com/Nemaža dalis Tailando budistų vienuolių kovoja su nutukimu ar jo sukeltomis ligomis

Problema pastebima plika akimi

Aš pati, gyvendama Tailande, kasdien susiduriu su cukrumi, kurio didelį kiekį randu net majoneze ar sumuštinių bandelėse. Cukrus ar kiti saldikliai yra dedami į visus gėrimus, išskyrus vandenį. Patys tajai jį beria net ant sumuštinių su sviestu. Norėdama išsaugoti savo sveikatą ir kūno linijas, turėjau atidžiai rinktis, ką dedu į burną, skaityti produktų etiketes ar tiesiog paprašyti nedėti saldiklių, pvz., į vaisinius kokteilius.

Cukrus ar kiti saldikliai yra dedami į visus gėrimus, išskyrus vandenį. Patys tajai jį beria net ant sumuštinių su sviestu

Sutinku su nuomone, kad dėl tajų nutukimo kaltas pasikeitęs gyvenimo būdas ir noras būti tokiems, kaip vakariečiai. Iš prigimties tajai yra smulkučiai ir gyvybingi žmonės, tačiau globalizacija į šalį atvedė tūkstančius greito maisto kavinių, kurių riebius ir kaloringus patiekalus jaunimas renkasi mieliau nei sveikas tradicines papajos salotas.

Gyvenimo būdo žurnalai vis rašo apie atidaromas vis naujas spurgines ar kitas desertų kavines. Visgi sveiko maisto kavinių irgi atsiranda, nors kol kas tik didžiuosiuose miestuose ar turistų mėgstamose salose.

123rf.com/Nemaža dalis tajų patiekalų yra per riebūs. Be to, daug ką (net sumuštinius su sviestu) jie gardina... cukrumi
123rf.com/Nemaža dalis tajų patiekalų yra per riebūs. Be to, daug ką (net sumuštinius su sviestu) jie gardina... cukrumi

Mačiau ne vieną reklamą, kuri reklamuotų gėrimus, kurie padės sulieknieti, nes, kad ir kokia didelė būtų nutukimo problema, Tailande garbinamas lieknas kūnas ir balta oda.

Gal dėl to beveik kiekviename prekybos centre gali rasti grožio klinikas, kurios daromos įvairios procedūros, po kurių, žadama, kūnas bus it modelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas