Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Meinardas metė sau iššūkį – nuplaukti nuo Vilniaus iki Kauno: 170 km įveiks laisvuoju stiliumi

Meinardas Valkevičius prieš metus išsikėlė sau naują tikslą – Nerimi nuplaukti 170 km nuo Vilniaus iki Kauno. Ne baidare ar valtimi, o savo jėgomis. „Plauksiu krauliu, bet kas valandą apsiversiu ant nugaros – taip pailsėsiu, rytais gal ir šuniuku teks paplaukti“, – nestokodamas geros nuotaikos apie būsimą iššūkį, kurio startas – jau šį trečiadienį, 15min pasakojo Meinardas.
Meinardas Valkevičius
Meinardas Valkevičius / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Neris Plaukimas

Plaukimą atrado dar pirmoje klasėje

35-erių Meinardas yra animacinių filmų ir reklamų kūrėjas. Taip pat – ir triatlonininkas. Šią sporto šaką jaunas vyras pasakoja atradęs prieš aštuonerius metus, o rimtai tuo užsiima jau ketverius – dalyvauja visuose triatlono čempionatuose. Taigi ilgos distancijos ir ištvermė Meinardui nėra svetimos, nes ruošiantis varžyboms tenka įveikti trasas plaukiant, važiuojant dviračiu ir bėgant. Beje, pašnekovas gali pasigirti ir geležinio žmogaus titulu, nes yra įveikęs „Iron Man“ varžybų trasą.

Asmeninio archyvo nuotr./Meinardas Valkevičius „Iron Man“ varžybose 2021 m.
Asmeninio archyvo nuotr./Meinardas Valkevičius „Iron Man“ varžybose 2021 m.

Paklaustas, kaip ir kada plaukimas atsirado jo gyvenime, Meinardas sakė, kad jo užuomazgos – dar vaikystėje.

„Pagal Zodiaką esu Žuvis, todėl dievinu vandenį ir mane sunku iš jo ištraukti (juokiasi). Kiek atsimenu, plaukti mokėjau nuo pirmos klasės. Nuo tada dalyvaudavau visokiose varžybose. Bet vėliau susirgau – peršalau – ir nuo tada plaukimas iš gyvenimo dingo. Vėl atsirado maždaug prieš aštuonerius metus, kai pagalvojau, kad reikėtų pamėginti sudalyvauti triatlone.

Plaukimas yra viena tų sporto šakų, kurią aš tiesiog dievinu – galiu plaukti ir plaukti.

O šiuo metu plaukiu tikrai dažnai – po keletą kartų per savaitę ir ilgus atstumus, dalyvauju plaukimo varžybose. Šiaip labai mėgstu triatloną – ten reikia plaukti, važiuoti dviračiu ir bėgti – man labai patinka šių sporto šakų kontrastas. O plaukimas yra viena tų sporto šakų, kurią aš tiesiog dievinu – galiu plaukti ir plaukti.

Praėjusiais metais įveikiau savo svajonę – „Iron Man“ trasą – tai tikriausiai yra kiekvieno triatlonininko svajonė. Tai vienos sunkiausių ištvermės varžybų, jos man truko 11 valandų, įveikiau ir dabar esu geležinis žmogus“, – entuziastingai pasakojo Meinardas.

Patarimų kreipėsi į Vidmantą Urboną

Nuplaukti Nerimi nuo Vilniaus iki Kauno – naujas Meinardo iššūkis sau, kuris, kaip sakė pašnekovas, į galvą šovė lygiai prieš metus. Paklaustas, kodėl pasirinko nuplaukti būtent tokią atkarpą, Meinardas sakė, kad ši idėja jam gimė minant dviratį.

„Praėjusiais metais dalyvavau 1000 km dviračių iššūkyje, kurį reikėjo įveikti per 72 valandas. Man kilo mintis, kas būtų, jei nuplaukčiau iš Vilniaus į Kauną. Maniau, kad tai 100 km – kaip įpratęs važiuoti mašina. Ir visiems jau sakiau, kad kitais metais plauksiu. Paskui tik pasidomėjau, kad upe tas atstumas yra 170 km. Pagalvojau – čia tai iššūkis!“ – prisiminė Meinardas.

Rimtai nusprendęs įveikti šį atstumą plaukdamas upe, Meinardas patarimų kreipėsi į triatlonininką Vidmantą Urboną, kurį pašnekovas vadina savo įkvėpimu.

„Jis man buvo įkvėpimas, nes kažkada perplaukė visą Nemuną. Kaip šiandien atsimenu, kaip man tai atrodė nerealu, ir niekada nemaniau, kad man pačiam pavyks ką nors tokio padaryti. Aišku, Neris ir Nemunas yra du skirtingi dalykai, bet aš dar jaunas, dar ne vakaras (juokiasi).

Taigi paskambinau ponui Urbonui, kad duotų patarimų. Svarbiausias jo patarimas buvo šalia turėti valtį, kurioje būtų visos reikalingos priemonės – nuo maisto iki vaistų, kad esant reikalui galėtų būti suteikta pagalba“, – pasakojo Meinardas.

Jį šioje kelionėje lydės baidarė, kurią irkluos geras jo bičiulis Evaldas Bliujus. Meinardas užsiminė, kad nebuvo taip paprasta atrasti žmogų, kuris galėtų ir norėtų prisidėti prie jo iššūkio, nes ir baidarę irkluoti 170 km nėra lengva.

Asmeninio archyvo nuotr./Meinardas Valkevičius ir Evaldas Bliujus
Asmeninio archyvo nuotr./Meinardas Valkevičius ir Evaldas Bliujus

170 km planuoja įveikti per keturias dienas

Meinardo startas – trečiadienį (liepos 13 d.) 8 val. nuo Žalgirio draugijos sporto bazės Olimpiečių gatvėje, Vilniuje. Finišas planuojamas šeštadienio vakarą arba sekmadienį iki vidurdienio Kaune:

„Šiam iššūkiui susigalvojau valandų limitą – 100 valandų, kad netinginiaučiau ir viskas greitai įvyktų. Šiaip finišas turėtų būti sekmadienį apie 12 val., bet tikiuosi, jog pavyks finišuoti dar šeštadienį apie 20 val. vakaro. Žiūrėsime, kaip bus.“

Per dieną Meinardas vandenyje planuoja praleisti po 12–15 valandų, nuplaukti po 40–45 km.

„Šiam plaukimui reikėjo ištaikyti tokią akimirką, kai upė būna srauni. O tokia ji būna po didelių liūčių, dabar jų kaip tik buvo. Kad būtų vasara ir nebūtų šaltas vanduo. Nors ir dabar jo temperatūra – tik 15 laipsnių. Tikrai šalta. O kai per dieną planuoji keliolika valandų praleisti vandeny, reikia turėti ir atitinkamą aprangą. Tik vakar gavau kepurėlę, pirštines ir kojines. Skamba juokingai, kad su kojinėmis ir pirštinėmis plauksiu, bet jos apsaugo nuo nušalimo. Taip pat vilkėsiu specialų triatlonininko kostiumą“, – kaip ruošiasi plaukimui, pasakojo pašnekovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Meinardas Valkevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Meinardas Valkevičius

Naktimis neplauks – stos nakvynei, pailsėti. Jau yra susiradę sodybas, kuriose apsistos, 50 ir 80 km nuo Vilniaus, ieško dar vienos vietos, kuri būtų apie 120 km nuo Vilniaus ar apie 40 km nuo Kauno (plaukiant upe).

„Bet su savimi imame palapinę, miegmaišius, jei ką, stosime bet kur ant kranto. Mums svarbiausias ne stogas virš galvos, o kad turėtume kur pasikrauti telefonus, laikrodžius, nes norėsis viską fiksuoti ir filmuoti“, – sakė pašnekovas.

Medicininių priemonių – visa kuprinė

Baidarėje, be palapinės ir miegmaišių, suguls ir maisto produktai (maistą vyrai gaminsis patys, kaip sakė Meinardas, čia ypač svarbu šiltas maistas), taip pat specialūs produktai, skirti sportininkams, įvairiausios medicininės priemonės – nuo vaistų iki tvarsčių:

„Tokiame iššūkyje yra privaloma valgyti ir gerti. Jei pajauti bet kokį alkanumą, vadinasi, per vėlai į burną įsidėjai maisto ir jau gali kilti problemų. O vanduo išvis yra kritinis dalykas. Kadangi plauksime Nerimi, kurios vanduo nėra toks švarus, kaip norėtųsi, tikėtina, nemažai teks jo ir nuryti. Todėl būtina gerti daug vandens, kad praskiestum tą nešvarų. Ir tikėtis, kad viskas bus gerai. Nes buvo žmonių, kurie bandė plaukti, susigadino skrandį, apsinuodijo. Tikiuosi, kad to išvengsiu. Plaukdamas stengiuosi įkvėpti kuo aukščiau iškėlęs galvą.

Buvo žmonių, kurie bandė plaukti, susigadino skrandį, apsinuodijo. Tikiuosi, kad to išvengsiu.

Kalbant apie medicinines priemones – pasiimame įvairių vaistų, tepalų, apsaugos priemonių nuo saulės, čia itin svarbus bus net toks dalykas kaip purškalas nuo uodų, nes plaukiant upe vakare uodai tiesiog mėgausis mumis. Medicininių priemonių pasiimame visą kuprinę – reikia būti pasiruošus viskam, nes upėje pavojinga – nešamas srovės gali nepamatyti paviršiuje esančio akmens ir į jį atsitrenkti ar galvą prasiskelti... Todėl ir plauks baidarė šalia, kad būtų nuskenuotas vaizdas.“

Asmeninio archyvo nuotr./Meinardas Valkevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Meinardas Valkevičius

Ruošiasi ir psichologiškai

Pasiteiravus, kokiu stiliumi plauks, Meinardas sakė: „Plauksiu krauliu, bet kas valandą apsiversiu ant nugaros – taip pailsėsiu, rytais gal ir šuniuku teks paplaukti, o kai jau labai pavargsiu – tai ir neaiškiu būdu (juokiasi), kad tik išsilaikyčiau ant vandens.“

Pašnekovas pripažįsta, kad ne tik daugumai iš šalies, bet ir jam pačiam šis iššūkis atrodo beprotystė.

„Nors pats tuo gyvenu, bet ir man tai atrodo beprotystė. Bet, kadangi turiu patirties ilguose iššūkiuose – esu važiavęs 1000 km dviračiu, bėgęs 100 km, tai tokie užgrūdinantys dalykai jau yra įveikti ir tu žinai, kas tavęs laukia psichologiškai po dviejų trijų valandų.

Plaukęs tiek daug nesu – daugiausia 11 km, bet čia labai daug lemia psichologiniai dalykai ir tam ruošiuosi labiausiai – visus metus save nuteikinėju, bandau suprasti, kas ir kaip bus, ką darysiu“, – sakė nuo Vilniaus iki Kauno Nerimi susiruošęs plaukti Meinardas.

Pajuokavus, kad iš vienos sostinės plauks į kitą, pašnekovas atskleidė, kad šio iššūkio tikslas ir yra – nuo vienos pilies iki kitos:

„Ir mūsų šūkis yra „Vanduo sujungia!“. Jis sujungia mus su visais, kurie stebi, o kelionės maršrutas sujungia miestus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas