Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mėnuo iki Jūros šventės: burės, muzika ir netikėta fiestos „vinis“

Plazdančios burės, gausybė muzikos ir įspūdingas prancūzų trupės plazdančių jūros gyvūnų šou – visa tai ir dar daugiau jau po mėnesio galės išvysti ir pajusti Jūros šventės svečiai. Ši šventė, pirmą kartą surengta prieš 85-erius metus, šiemet vyks jau 60-ąjį kartą. Skaičiuojama, jog per kelias dienas įvyks apie šimtas įvairių renginių, o jubiliejinėje fiestoje, kuri simbolizuoja šalį, kaip jūrinę valstybę, apsilankys ir aukščiausi šalies vadovai.
Istorinių laivų paradas Danės upėje „Dangės flotilė“
Jūros šventės akimirkos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šiemet, kaip ir kasmet, fiestos svečiai galės panirti į gausybę muzikos dovanojančią Jūros šventę. Akordai aidės nuo Jono kalnelio, Teatro aikštės iki Kruizinių laivų terminalo, kuriame penktadienio vakarą, iškart po šventinės eisenos ir pakilus vėliavai, svečius sveikins grupė „Studija“ su programa „Neliūdim“, šiemet taip pat švenčianti jubiliejų – jau 40-ąjį.

„Šūkis pasiskolintas iš publikos. Per mūsų ilgametę patirtį tekdavo išgirsti šūksnių „neliūdėkim“, pagalvojom, kad tai nuostabus žodis, įkvepiantis, toks lietuviškas, visiems aiškus. Jį pasiskolinome ir padarėme pagrindinės programos varikliu. Mūsų paskutinis pasirodymas Jūros šventėje buvo, kai grupei buvo 35 metai. Praėjo penkeri metai, patys nustebome, kad laikas eina taip greit. Pagalvojome, kiek gi kartų koncertavome Jūros šventėje? Per šiuos 40 metų buvo tik keletas kartų kai mes nekoncertavome, buvo scenų įvairių – ir pagrindinių, ir šalutinių. Juo labiau, kad koncepcija, apimtis keitėsi“, – kalbėjo grupės siela Steponas Januška.

Grupė koncerte ketina pristatyti naujus kūrinius, tačiau pažadėjo, jog koncertas nesibaigs be garsių kūrinių „Mano mieste“ ar dainos „Draugams“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Steponas Januška
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Steponas Januška

Kruizinių laivų terminale šventės metu aidės ir GJan, „Freaks on Floor“ su J.Jaručiu dainos, šeštadienį ant scenos lips „Deeper Upper“ Jurga su grupe, o efektingas Monique ir muzikantų grupės pasirodymas taps baigiamuoju, kurį lydės fejerverkas.

Akordai Teatro aikštėje

Akordų kupina bus ir Teatro aikštė. Pasak vienos iš Jūros šventės organizatorių Dalios Grikšaitės, penktadienį čia pasirodys grupė „Baltasis kiras“, į sceną žengs Didžiosios Britanijos atlikėja Judith Owen, kuri Lietuvoje surengs du pasirodymus – Klaipėdoje bei Vilniuje, kur taps Šv. Kristupo festivalio viešnia. Teatro aikštėje pasirodymus fiestos dienomis surengs ir kiti atlikėjai – Karolis Likša ir grupė „Karma“, Ieva Narkutė, Monika Linkytė, vakarą vainikuos iš Ispanijos atvyksianti grupė „Balkumpija“, kurios solistė yra klaipėdietė Ugnė Marija Reikalaitė. Šiuo metu grupė vieši Meksikoje.

Muzikos bus galima aptikti ir Kulių vartų gatvėje prie restorano „B House“. Čia skambės „Saulės kliošo“ dainos, pasirodys „Šventinis bankuchenas“.

Senjorai muzikos galės pasiklausyti Jono kalnelio erdvėje, kur naujai suformuotame amfiteatre visomis šventės dienomis vyks kolektyvų pasirodymai. Į Klaipėdą atvyksta ir pirmą kartą mūsų šalyje rengiamo Lietuvos-Ukrainos festivalio dalyviai.

Šventės vinis – svečiai iš Prancūzijos

„Dažniausiai išgirstame, o kas naujo? Kasmet tą klaustuką jaučiam dunksint į nugarą“, – juokiasi D.Grikšaitė, pristačiusi šių metų šventės pasididžiavimą – trupę iš Prancūzijos „Plasticiens Volants“.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Jūros šventė vyks jau po mėnesio.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Jūros šventė vyks jau po mėnesio.

„Tikimės, publika pamils, neužmirš. Pernai daug kas džiaugėsi Italijos teatru, spektakliu „Mobis Dikas“. Tikimės, kad šiemet šitą džiaugsmą jums paliks Prancūzijos gatvės trupė, tituluota, ilgaamžė. Spektaklis bus rodomas du kartus, penktadienio ir šeštadienio vakarais piliavietės aikštėje, tarp žmonių. Tema – „Perlas“, kaip ir dera Jūros šventei. Į piliavietės aikštę iškeliaus didelės būtybės, kurios vaidins ir žemėje, ir ore. Ši trupė, dirbanti su vizualiais, apšviestais objektais populiari pasaulyje tarp didžiųjų švenčių organizatorių, olimpiadų, nes užtikrina reginį daugybei žmonių. Tai Londono, Rio de Žaneiro, Sočio olimpiadose dalyvavusi trupė“, – pasakojo D.Grikšaitė.

VIDEO: Big Bang show / US tour 2017 - Plasticiens Volants

Spektaklyje dalyvaus dešimt įspūdingo dydžio jūros figūrų, štai viena jų, jūros gyvatė bus 25 metrų ilgio. Figūros skries pripildytos helio dujų. Organizatoriai neslepia, jog gauti tokį didelį kiekį, apie 300 kub. metrų dujų, nemenkas iššūkis Lietuvos rinkoje.

Prancūzai šiam projektui Klaipėdoje ieško dešimt savanorių, penki jų apsivilkę kostiumus vaidins kartu su aktoriais, atliks žuvelių vaidmenis, dar penki reikalingi suvaldyti skraidančius objektus. Norintys sudalyvauti tokiame iššūkyje, gali kreiptis į viešąją įstaigą „Klaipėdos šventės“.

Trykš fontanai

Atvykę į šiųmetę Jūros šventę bus nustebinti Tiltų-Turgaus gatvėje įkurdinto fontano, taip pat šokančių fontanų, kurie du vakarus šoks pagal tematiką „Žydėjimas“. Turgaus gatvėje svečius pasitiks ir vandens arka, tiesa, pasak šventės rengėjų, pro ją praeisime nesušlapę.

Menininkė A.R.Pečeliūnienė, Klaipėdai prieš kelerius metus padovanojusi rankų darbo kalėdinę prakartėlę, atskleidžiančią visą Jeruzalės istoriją, kuriai rankomis nulipdė dešimtis istorinių figūrų ir gyvūnų, šiuo metu dirba prie įspūdingo projekto ir kuria Simono Dacho laikų Klaipėdą. Jai gelbsti techninio modeliavimo klubas „Mikropasaulis“, kuriantis dingusių bažnyčių maketus. Taigi, stikliniame name ties Jonų bažnyčia bus pakeista menininkės ekspozicija, čia bus galima išvysti naują, netikėtą reginį.

Ties minėta bažnyčia šventės dienomis pasirodymą ketina surengi pianino virtuozai, rengsiantys klasikos koncertus.

Šventės rengėjai žada, jog fiestą papuoš laivų burės, tiesa, kokių, dar tikslinama. Derinama ir programa mažiesiems šventės dalyviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas