Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 21

Miestas miške: neoficialus gryno oro kurortas Lietuvoje, į kurį autobusu neatvyksite

Atvykę čia nustebsite, kaip puikiai kasdienes erdves galima pripildyti menu ir jaukią gyvenvietę paversti dar mielesne vieta gyventi. Vos už 40 kilometrų nuo Kauno esanti Kazlų Rūda – miestas miške, pastatytas 6 nagingų brolių, išaugęs čia nutiesus geležinkeliui ir išgyvenęs ypatingą laikotarpį tarpukariu. Dabar šiame legendomis apipintame krašte kasmet verdama „kirvio koto“ košė ir net švenčiamas miško festivalis.
Ekskursija Kazlų Rūdoje
Ekskursija Kazlų Rūdoje / Aušros Jankūnaitės nuotr.

Dažniausiai svečių viešnagė Kazlų Rūdoje prasideda kažkur tarp senosios ir naujosios geležinkelio stočių. Viena to pagrindinių priežasčių – čia nevyksta tarpmiestiniai autobusai!

Pagrindinis susisiekimo būdas miesto ir rajono ribose – vietiniai autobusai.

„Čia galima sėsti pagal grafiką į autobusą ir nuvažiuoti į Višakio Rūdą, Višakio Būdą, Ąžuolų Būdą. Dar labai gražu, kad visose stotelėse galite pamatyti Mariaus Čepulio fotografijas“, – apie miestelio išskirtinumus 15min ėmė pasakoti Kazlų Rūdos Turizmo ir informacijos centro darbuotoja, gidė Domininka.

Amsterdamas ir Alisa perone

Stoties perone galima apžiūrėti vieną pirmųjų Kazlų Rūdos įdomybių — taksofono būdelę, paverstą atvira, modernia ekspozicija, meno galerija.

Aušros Jankūnaitės nuotr./Ekskursija Kazlų Rūdoje
Aušros Jankūnaitės nuotr./Ekskursija Kazlų Rūdoje

Mums lankantis Kazlų Rūdoje buvo eksponuojama pirmoji paroda — „Alisa veidrodžių karalystėje“. Tai Nacionaline premija apdovanotos Višakio Rūdos menininkės Audronės Petrašiūnaitės raižinių reprodukcijų ir Kazlų Rūdos stiklo meistrės Sandros Atkočiūtės bendras darbas.

Gidė taip pat atskleidė, kad miestelėnai dažnai pajuokauja, jog kūriniai tarsi nukelia į Amsterdamą, nors išties grybai bei kiti vaizduojami gamtos motyvai puikiai atspindi miškingą Kazlų Rūdos kraštovaizdį.

Dar viena menu pripildyta kasdienė miesto erdvė – pėsčiųjų geležinkelio tiltas.

Aušros Jankūnaitės nuotr./Ekskursija Kazlų Rūdoje
Aušros Jankūnaitės nuotr./Ekskursija Kazlų Rūdoje

Pasak gidės Domininkos, viaduką pripildyti menu privertė pasaulį sukausčiusi pandemija: „Čia karantino metu, kada žmonėms buvo uždaros visos kitos erdvės, asociacija „Jaunoji Sūduva“ sugalvojo sukurti galeriją. Taip ir atsirado, štai, šitokie faini dalykai“.

Iniciatyva tęsiama net ir pasibaigus pandemijai.

Tvari bažnyčia ir vienintelis baras

Ant geležinkelio viaduko apžiūrinėjant parodą ir mėgaujantis po kojomis dundančių traukinių vaizdais, akį patraukia bažnyčios bokštas. Tai kitąmet 100 metų sulauksianti Kazlų Rūdos Švč. Jėzaus širdies bažnyčia.

Aušros Jankūnaitės nuotr./Ekskursija Kazlų Rūdoje
Aušros Jankūnaitės nuotr./Ekskursija Kazlų Rūdoje

„Kai pastatė geležinkelį ir čia vis daugėjo gyventojų, atsirado poreikis turėti savo bažnyčią. Paskirtam klebonui buvo duotas vienas pastatėlis, paskui kitas. Jis užsispyrė, kad būtų ta bažnyčia. Taip 1925 metais Alytuje išardė cerkvę, atvežė ją čia ir pastatė iš tos cerkvės Kazlų Rūdos bažnyčią“, – įdomia istorija pasidalijo Domininka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas