Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkija: Nacių karininkų namai ir gelžbetoninė Hitlerio ložė

Borne Sulinovo miestas yra įsikūręs šiaurės vakarų Lenkijoje. 1933 metais naciai čia ėmė statyti didelę karinę bazę. O po vienuolikos metų ją perėmė sovietai. Dėl to čia įsikūrė slapta Raudonosios Armijos karinė bazė. Vietovė buvo nežymima žemėlapyje. Sovietai iš gyvenvietės pasitraukė tik 1992 m., o po vienerių metų jai suteiktos miesto teisės.
Nacių karininkų namai ir gelžbetoninė Hitlerio ložė. Lenkija
Nacių karininkų namai ir gelžbetoninė Hitlerio ložė. Lenkija / Šarūno Jasiukevičiaus nuotr.

Miestelio klestėjimo laikais, kuomet čia šeimininkavo naciai, buvo pastatyta daugybė karinės paskirties namų. Nuo kareivinių, komendantūros, ligoninės iki butų karininkų šeimoms. Tačiau pagrindinis miestelio pastatas, aplink kurį virė visas gyvenimas ir vienas simbolių – karininkų namai. Čia buvo pasilinksminimų ir oficialių renginių vieta. Ne tik klubas, valgykla, restoranas, keletas salių, bet ir viešbutis atvykstantiems svečiams. Dar ir šiandien karininkų namų pastatą puošia virš pagrindinio įėjimo esanti svastika.

Apie pastato svarbą liudija keli faktai: pokylių salės palubėje buvo įrengtas balkonas, kuriame renginių metu budėdavo automatais ginkluoti kariškiai. Prižiūrėdavo ne tik tvarką renginiuose, bet ir saugodavo garbingus svečius.

Antrasis labai įdomus faktas apie šį statinį, kad jame buvo suprojektuota ložė specialiai A. Hitleriui. Nuotraukose ji matoma. Ložė buvo gelžbetoninė. Priekis ir šonai tokio storio kaip bunkerio sienos. Pastatas dabar nukentėjęs nuo gaisro, tinkas nubyrėjęs, todėl atsivėrė konstrukciniai ypatumai. Buvo pastatyta speciali laiptinė, iš šios ložės vedanti tiesiai į bunkerį, esantį po pokylių sale. Laiptinė buvo suprojektuota taip, kad jei į pastatą pataiko aviacinės bombos ir pastatas pradeda griūti, tai Hitlerio evakuacijai skirta laiptinė griūva paskutinė. Ir griūdama užblokuoja patekimą į požeminį bunkerį. Iš bunkerio buvo keli evakuaciniai tuneliai su šachtomis, esančiomis atokiau nuo pastato.

Šiame name A.Hitleris asmeniškai priėmė naujai įrengtą karinę bazę, dažnai rengdavo pokylius, linksmindavosi.

Propeller

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas